Δωρεάν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Δωρεάν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας John Kouskoutis

Ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε δωρεάν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου.

Αν η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος σε βρίσκει εκτός Αθηνών υπάρχουν κάποια δρώμενα που πραγματοποιούνται από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς με ελεύθερη είσοδο, τα οποία μπορείς να επισκεφθείς.

Ιδού πέντε ευκαιρίες να περάσουμε όμορφα και δωρεάν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Η πρωτότυπη αυτή σειρά ομιλιών/γεγονότων -ο καθαρός φιλοσοφικός θύλακας και Παρακαταθήκη του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- στην έκτη της έκδοση, εξερευνά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, τον χρόνο της εγκατάλειψης, περιλαμβάνοντας προβολή ταινίας, ομιλίες διακεκριμένων προσωπικοτήτων, φιλοσόφων, γιατρών και καλλιτεχνών.

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας John Kouskoutis

Προσδοκώντας προτού φιλοσοφήσουμε τον χρόνο, να πάθουμε τον χρόνο, το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο αντλεί τη θεματική του από τον χρόνο της εγκατάλειψης, το μεσοδιάστημα εκείνο που -σύμφωνα με τον επιμελητή της εκδήλωσης- το σώμα μαζί με τη συνείδηση μετακινείται από μια κατάσταση βεβαιότητας σε μια άλλη.

Στο πλαίσιο της δράσης, ο βραβευμένος φέτος με τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης, θα προβάλει την ταινία που δημιούργησε ειδικά για την εκδήλωση, με πρόσωπα από τα έργα του να συνομιλούν με τον Χρόνο.

Αγγίζοντας τα χνάρια της ρήσης του Herman Hesse, που υποστηρίζει πως κάθε ζωή είναι μια εκπνοή του Θεού και κάθε θάνατος μια εισπνοή Του, ξεχωριστοί προσκεκλημένοι από τους τομείς της φιλοσοφίας, της ιατρικής και των τεχνών, θα πραγματοποιήσουν σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις.

O Γιώργος Κρανιδιώτης, ιστορικός της φιλοσοφίας και Α’ επιμελητής παθολόγος στην Α’ Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιώς «Τζάνειο», ο Γεώργιος Τσαγδής, ακαδημαϊκός φιλόσοφος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Leiden, Groningen και Rotterdam, ο Νίκος Καρβούνης, ογκολόγος επί σειρά ετών στο Νοσοκομείο Μεταξά, η Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, εικαστικός και η Ιφιγένεια Γρίβα, ηθοποιός.

Επιμέλεια δράσης: Ηλίας Κουνέλας. Συντελεστές: Σταύρος Ψυλλάκης, Γιώργος Κρανιδιώτης, Γεώργιος Τσαγδής, Νίκος Καρβούνης, Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου, Ιφιγένεια Γρίβα. Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Μπερντέ – “Logline”. Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μυστήριο 134: Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί

Μυστήριο 134: Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Περσεφόνη, αναβιώνει στην πόλη καθώς ένα κόκκινο χαλί ξετυλίγεται και περιφέρεται στους δημόσιους χώρους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από την Κυριακή 28 Μαίου έως την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023.

Συντελεστές:

  • Σύλληψη – Εκτέλεση: Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη, Simon Riedler)
  • Κινηματογράφηση: Joshua Olsthoorn
  • Μουσική: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
  • Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
  • Παραγωγή: Goodheart Productions

Η Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί είναι ένα ζωντανό γλυπτό που διαμορφώνεται από τους πρωταγωνιστές και τη δυναμική κάθε γειτονιάς. Υπό τον ήχο της τρομπέτας του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου θα περιφερθεί από τους κατοίκους-καλλιτέχνες από γειτονιά σε γειτονιά. Κατά τη διάρκεια αυτών των μυστηριωδών μεταβάσεων διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται.

Δευτέρα 05/06/2023 Θάνατος / 18.00-18.30 Σιδηροδρομικές γραμμές (στο ύψος της Φραγκούλη Φούτρη) —> Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός.

“Φύση-Ω-Θεραπεία” 1995-2023 Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ανόι, Βρυξέλλες, Ραμπάτ, Υδρα

Στον Platon.H (Πλάτωνα Αλέξη Χατζημιχάλη), είναι αφιερωμένη η έκθεση “Φύση-Ω-Θεραπεία” 1995-2023 Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Ανόι, Βρυξέλλες, Ραμπάτ, Ύδρα, που φιλοξενεί από τις 3-30 Ιουνίου το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας.

A. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΛΑΣ ΓΕΡΟΥΣΤΙΑΣΤΟΥ ΜΑΚ ΛΑΙΗΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΤΣΟΥΚ ΜΠΑΚ Ι 50Χ30Χ30εκ. Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα του ανήσυχου και πολυσχιδούς καλλιτέχνη, που έχει δημιουργήσει το έργο του σε μεγάλες καλλιτεχνικές μητροπόλεις, όπως αυτές που αναφέρονται στον υπότιτλο της έκθεσης.

Προερχόμενος από καλλιτεχνική οικογένεια τριών γενεών, ο Platοn.H και μεγαλώνοντας σε γαλλικό και ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό περιβάλλον έζησε μέσα στους κύκλους στους οποίους κινήθηκαν τόσο η γιαγιά του, η γνωστή λαογράφος και συγγραφέας Αγγελική Χατζημιχάλη όσο και οι γονείς του (αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος) και μεγάλωσε ανάμεσα σε καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων που ζούσαν και εργάζονταν στο Παρίσι και την Αθήνα μεταξύ του 1950 και του 1970.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Χατζηκυριάκος Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Παππάς, Γιώργος Μαυροΐδης, Κώστας Κουλεντιανός, Θανάσης Τσίγκος, Ιάσων Μολφέσης, Δημοσθένης Κοκκινίδης ήταν μέντορες και δάσκαλοί του, ενώ οι Francois Morellet και Vasarely επηρέασαν την έμπνευση και την τεχνοτροπία του. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως “παιδί του Ματαρόα”, του γνωστού πλοίου όπου περισσότεροι από 130 Έλληνες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Ιταλία και Γαλλία στις αρχές του Εμφυλίου.

ΣΑΜΣΑΡΑ 100Χ100εκ. ΦΑΣΙΑΝΟΣ LADY AMHREST Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Τα εντελώς πρωτότυπα έργα που παρουσιάζει στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, τα έχει δημιουργήσει αποκλειστικά με υλικά και στοιχεία που έχει αντλήσει από τη φύση.

Η εικαστική ματιά του Platon.H εστιάζεται μόνιμα σχεδόν στα θαυμαστά φυσικά δημιουργήματα, από τα οποία εμπνέεται, μετασχηματίζοντας στη συνέχεια τα φυσικά υλικά σε έργα θαρραλέα, άλλοτε γλυπτά, συνθέσεις, κατασκευές ή άλλοτε φωτογραφίες, πάντα μέσα από μια εντελώς αντισυμβατική προσέγγιση. Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Ιουνίου 2023 στις 8 μ.μ.

Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας | 3-30/6 | Καθημ., 9 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Natacha Best έκθεση ζωγραφικής “Υδρα, μία Ποιητική Πραγματικότητα”

Natacha Best Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας προβάλλει πάντοτε το έργο σημαντικών ξένων καλλιτεχνών που κατοικούν στην Ύδρα. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενεί το φετινό καλοκαίρι την καλλιτέχνιδα Natacha Best, η οποία στα έργα της παρουσιάζει την Ύδρα του φωτός και των χρωμάτων.

Η Natacha έχει εκθέσει για πάνω από σαράντα χρόνια στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Το 2003 άρχισε να λειτουργεί κάθε καλοκαίρι τη δική της γκαλερί στην Ύδρα. Από το 2006, είναι Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Verena στην Ύδρα. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Ύδρα, μοιράζοντας το χρόνο της εξίσου μεταξύ των δύο.

Τα τοπία, ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική, των χωρών που έχει ταξιδέψει, έχουν τραβήξει το πάθος και τη φαντασία της. Οι πρόσφατες ακουαρέλες της στα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στην Ύδρα αποτυπώνουν σχολαστικά τη λεπτομέρεια και το πνεύμα της Ελλάδας. Το μεσογειακό φως και η σκιά αντικατοπτρίζονται με ιδιαίτερο τρόπο στη δουλειά της. Η συναισθηματική ισορροπία της Natacha βρίσκεται στα ευφάνταστα παστέλ πορτρέτα γυναικών της.

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα

When life gives you LEMONS, make LEMONADE - έργο Agnes Zirini χώρος τέχνης Αδαμαντία στο Νειμποριό

Στο νησί που σύµφωνα µε τον Ανδρέα Εμπειρίκο είναι «η νήσος η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσµου», την Άνδρο, 32 αξιόλογοι και καταξιωμένοι σύγχρονοι εικαστικοί, εμπνέονται και δημιουργούν έργα που η αισιοδοξία και η θετική τους ενέργεια προκαλούν εντύπωση όπως και τα μεγάλα και εντυπωσιακά χοντρόφλουδα λεμόνια της Άνδρου.

Άλλωστε πολλά έργα, έχοντας σαν θέμα το λεμόνι, θυμίζουν στους επισκέπτες της έκθεσης την καθιερωμένη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΛΕΜΟΝΙΟΥ που πραγματοποιείται παράλληλα στο νησί και στρέφει την προσοχή μας στο αγροτικό παρελθόν του νησιού, δημιουργώντας την αισιοδοξία για ένα ευοίωνο μέλλον σχετικά με την παραγωγή και εκμετάλλευσή τους.

Παράλληλα η ομαδική εικαστική έκθεση «When life gives you LEMONS, make LEMONADE» σας καλεί να επισκεφτείτε τον όμορφο και φιλόξενο χώρο τέχνης Αδαμαντία στο Νειμποριό, στην παραλία της Χώρας της Άνδρου, που έχει ήδη αναδείξει μια μαγιά καλλιτεχνών που έμαθαν να εκθέτουν τα έργα τους και να παρουσιάζουν τον εαυτό τους. Η ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ έχει πλάνο και όραμα και είναι πάντα δίπλα στους καλλιτέχνες. Στόχος να αναδειχθεί η καλλιτεχνική πλευρά του αρχοντικού νησιού της Άνδρου, καθώς έχει πολλά να δώσει ακόμη στις ΤΕΧΝΕΣ που στήριξε από πολύ νωρίς και συνεχίζει να στηρίζει σθεναρά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο, 3 Ιουνίου στις 7μ.μ. και διαρκεί έως το Σάββατο, 24 Ιουνίου. Είναι επισκέψιμη καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα, 7 – 11μ.μ., σε όλη τη διάρκειά της, ενώ η είσοδος στην έκθεση είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Για το concept, οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης Λαζάρου και η πολιτιστική του ιστοσελίδα www.art-profiles.net.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα