Έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης Ουλάι, πρώην σύντροφος της Αμπράμοβιτς

Έφυγε από τη ζωή ο καλλιτέχνης Ουλάι, πρώην σύντροφος της Αμπράμοβιτς
Ulay 2018, Piero Chiussi

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης Ουλάι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών. Η ανάρτηση της πρώην συντρόφου του Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Ευρέως γνωστός ως Ουλάι, ο καλλιτέχνης Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν, πρώην σύντροφος της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, άφησε την τελευταία του πνοή στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, σε ηλικία 76 χρόνων, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση του θανάτου γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στα social media η Αμπράμοβιτς:

“Με μεγάλη θλίψη έμαθα σήμερα για το θάνατο του φίλου και πρώην συνεργάτη μου Ulay. Ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης και ανθρώπινο ον, που θα μας λείψει βαθιά. Την ημέρα αυτή, είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η τέχνη και η κληρονομιά του θα ζήσουν για πάντα”, σημείωσε στην ανάρτησή της.

Γεννημένος στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας το 1943, ο γερμανός καλλιτέχνης Ulay, κατά κόσμον Frank Uwe Laysiepen, έλαβε διεθνή αναγνώριση για τις φωτογραφικές Polaroid προσεγγίσεις του αλλά και τη θυελλώδη σχέση του με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

Ουλάι και Αμπράμοβιτς, ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια στην παγκόσμια τέχνη

“Για να καταλάβεις τον Ουλάι, χρειάζεσαι πολύ χρόνο, ίσως μία ολόκληρη ζωή”, είχε πει κάποτε για τον πρώην σύντροφό της η Αμπράμοβιτς.

Οι δύο τους επεχείρησαν να δοκιμάσουν την έννοια των δύο που γίνονται ένα, πιέζοντας στα άκρα τη σχέση και την τέχνη τους. Εμβληματική, άλλωστε, παραμένει η περφόρμανς με τους δύο πλάτη με πλάτη, με πλεγμένα τα μαλλιά τους. 

Θυελλώδης και έντονη ήταν η σχέση τους, η οποία το 1998 έλαβε τέλος. 

Το ζευγάρι αποφάσισε τη λήξη της σχέσης τους να τη μετατρέψουν σε performance, όπου ο καθένας τους περπάτησε από αντίθετη αφετηρία 2,500 χιλιόμετρα στο Σινικό Τείχος, συναντήθηκαν στη μέση, αγκαλιάστηκαν και χώρισαν.

Πάντως, το 2015, ο Ουλάι μήνυσε την Αμπράμοβιτς με τον ισχυρισμό ότι η ίδια είχε παραβιάσει συμβόλαιο για έργα που είχαν δημιουργήσει μαζί. Τελικώς, η Αμπράμοβιτς κλήθηκε να δώσει στον Ουλάι το ποσό των 250.000 ευρώ.  

Το έργο του Ουλάι εστίασε στην πραγματικότητα των περιθωριοποιημένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα