Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ένα ιστορικό μουσικό σχήμα που παραμένει νέο

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Ένα ιστορικό μουσικό σχήμα που παραμένει νέο

Με τον Στέφανο Τσιαλή να διανύει την πέμπτη του θητεία στο τιμόνι της η πρώτη ορχήστρα της χώρας ετοίμασε για την καλλιτεχνική σεζόν 2018-2019 ένα πρόγραμμα, όπου ξεχωρίζουν το εκτεταμένο αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα και αφίξεις διεθνώς προβεβλημένων σολιστών και αρχιμουσικών.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) παρά τα 75 χρόνια λειτουργίας της (με αυτήν την ονομασία, γιατί η ιστορία της ξεκινά τον 19ο αι.) παραμένει φρέσκια και έτοιμη να παράξει μουσικό έργο και ποιοτικές παραστάσεις, κάτι που αποδεικνύει το πολυσυλλεκτικό της πρόγραμμα για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019 που παρουσίασε προ ολίγων ημερών ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Στέφανος Τσιαλής, ο οποίος διανύει την 5η θητεία στο τιμόνι της.

«Το σκεπτικό του συνόλου διέπει, κάθε χρόνο, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είτε πρόκειται για συναυλίες, συμφωνικές ή μουσικής δωματίου, είτε για το εκπαιδευτικό- κοινωνικό μας έργο. Είμαστε ένας οργανισμός, ένα σώμα γεμάτο ζωτικής σημασίας όργανα, χωρίς τα οποία δε μπορούμε να ζήσουμε. Το ότι μιλώντας για μεγάλες ορχήστρες μιλάμε για Σώμα μουσικών, δεν είναι τυχαίο. Αυτό είμαστε. Ένα τεράστιο μουσικό όργανο που αποτελείται από δεκάδες διαφορετικά κύτταρα, μέσα από τα οποία παράγεται η αρμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαλής.

 

Ειδικότερα, ο συναυλιακός προγραμματισμός «δραματουργικής» λογικής της ΚΟΑ περιλαμβάνει σημαντικούς σολίστ και μαέστρους, νέους κύκλους συμφωνικής μουσικής, τα σχήματα μουσικής δωματίου να μας βρίσκουν σε μουσεία κι αλλού, το εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο και δυναμική είσοδο στην ψηφιακή εποχή, η αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας, τιμά τον ηγετικό ρόλο και τους φίλους της.

Το News 24/7 παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και τις παραστάσεις που αναμένεται να ξεχωρίσουν:

(Οι) Νέοι στην καρδιά (Μας)

«Όλα  δείχνουν ότι στην Καρδιά μας βρίσκονται οι νέοι. Ίσως γιατί κι εμείς νοιώθουμε νέοι-στην καρδιά… Θα παραφράσω τη ρήση της μεγάλης σολίστ Νατάλια Γκούτμαν, με την οποία συμπράττουμε στην πρώτη συναυλία του κύκλου «Ο Σκαλκώτας και οι Σύγχρονοί του». Αλίμονο αν στις αίθουσες συναυλιών βλέπαμε μόνο γκρίζα μαλλιά. Θα σήμαινε το τέλος της συμφωνικής μουσικής» επεσήμανε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας, προσθέτοντας  ότι  στο φετινό πρόγραμμα θα βρούμε πολλούς νέους και ανερχόμενους σολίστ και αρχιμουσικούς (Παντελής Κογιάμης, Έκτορας Ταρτανής, Τιμόθεος Πέτριν, Βάσια Αλάτη κ.ά) αλλά και ότι η Ακαδημία Νέων Μουσικών, αυτό το σημαντικό έργο μύησης σε ορχήστρα που πέρυσι αποχαιρέτησε τους πρώτους 14 αποφοίτους της, θα συνεχιστεί για 3η χρονιά.

Παράλληλα, το φοβερά δημοφιλές, όπως αποδείχθηκε το καλοκαίρι, Classic Rock επανέρχεται στις 21-22/9 στο Ηρώδειο ενώ συνεχίζονται και οι κινηματογραφικές βραδιές συνοδεία ζωντανής μουσικής με το πολυαγαπημένο έργο του Tim BurtonNightmare Before Christmas” αλλά και με το “Shoulder Arms” του αστέρα του βωβού σινεμά, Charlie Chaplin.

Η στροφή προς τους νέους αποδεικνύεται, όμως, και από το ολοκαίνουριο, user- friendly site της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αλλά και από την εντυπωσιακή εφαρμογή «σάρωσης» του προγράμματος που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς στο κινητό ή το tablet του ώστε να μην χάνει ποτέ τις ημερομηνίες των συναυλιών. Ο πειραματισμός της Κ.Ο.Α. με τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων φαίνεται, μάλιστα, να αποδίδει καθώς κατά την περσινή καλλιτεχνική περίοδο οι socialmediaκοί της φίλοι αυξήθηκαν περισσότερο από 50%, ενώ το Instagram (@athensstateorchestra) -στα αγγλικά-, δηλώνει «την εξωστρεφή μας διάθεση και τη διεθνή μας παρουσία».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Στέφανος Τσιαλής MARIA GRAMMATIKOU

 

Τιμή στον μεγάλο απόντα

Η αρχαιότερη ορχήστρα της χώρας τιμά φέτος τον μέγιστο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα καθώς το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον θάνατό του. «Η συμμετοχή του στα Α΄ βιολιά της Ορχήστρας μας, κατά τα -από όλες τις απόψεις- σκοτεινά χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπως και οι καλλιτεχνικές του αγωνίες ως συνθέτη και βιολιστή, με συγκινούν βαθιά. Η προσπάθεια που κάνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να αναδείξει το έργο του Σκαλκώτα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο με κάνει να νοιώθω υπερήφανος. Επιθυμία μας είναι να τιμήσουμε αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα μουσουργό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Με τέσσερις συναυλίες όπου έργα του Σκαλκώτα καλούνται να «συνομιλήσουν» με έργα συγχρόνων του ή με συνθέσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της παράδοσης καθώς και μία ηχογράφηση έργων του πρωτοποριακού συνθέτη από την έγκριτη δισκογραφική Naxos να συμπληρώνει το φετινό αφιέρωμα.

Ο Μάλερ συνεχίζει- Ένας νέος κύκλος ξεκινά 

O Στέφανος Τσιαλής έχει επιλέξει, όπως ανέφερε, «μια προσέγγιση (σ.σ. για το πρόγραμμα) που τη συνδέει ένα κόκκινο νήμα, μια δραματουργική λογική» και αυτό το αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς αν παρατηρήσει τον δεύτερο νέο κύκλο της Ορχήστρας με τίτλο «Πόλεμος και Ειρήνη», που με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρουσιάζει έργα εμπνευσμένα από πολεμικές αλλά και κοινωνικές συγκρούσεις. Μιλώντας με αμεσότητα και άνεση, εξήγησε ότι η αφύπνιση της ιστορικής μνήμης στους τεταμένους καιρούς που και σήμερα ζούμε είναι απαραίτητη.  Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, το ότι όλες οι συναυλίες αυτού του κύκλου ήθελε να ολοκληρώνονται με ένα αισιόδοξο έργο-μήνυμα. Και βέβαια, ο κύκλος Μάλερ, πρόκληση για κάθε συμφωνική ορχήστρα και λόγω του όγκου οργάνων που απαιτεί, συνεχίζεται για να ολοκληρωθεί το 2020. Στο πλαίσιό του ο σπουδαίος παιδαγωγός Ούρος Λάγιοβιτς θα διευθύνει την κολοσσιαία Έβδομη Συμφωνία του, ένα μακρύ μουσικό οδοιπορικό στη νύχτα, που καταλήγει σε ένα αισιόδοξο φινάλε.

MARIA GRAMMATIKOU

 

Μεγάλοι μαέστροι, σολίστ και κίνητρα σε Έλληνες συνθέτες

Ο μυθικός πιανίστας (και σπουδαίος αρχιμουσικός) Βλαντίμιρ Ασκενάζυ που επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η επονομαζόμενη «Βασίλισσα του Βιολοντσέλου» Νατάλια Γκούτμαν που θα συμπράξει στην εναρκτήρια συμφωνική συναυλία,  Η δημοφιλής στο ελληνικό κοινό Τιάνγουα Γιανγκ. Το  θρυλικό «ντουέτο» της Μάρθα ‘Αργκεριχ, ο Βραζιλιάνος πιανίστας Νέλσον Φρέιρε που θα ερμηνεύσει το  μνημειώδες Δεύτερο Κοντσέρτο του Μπραμς με τον δικό του μοναδικό τρόπο, οι αντισυμβατικοί Canadian Brass, αλλά και η ανάθεση έργου στον πολυβραβευμένο Έλληνα συνθέτη Ορέστη Παπαϊωάννου, όπως και στους Χρίστο Παπαγεωργίου και Δημήτρη Παπαδημητρίου… Όλα αυτά τα εμβληματικά πρόσωπα, σχήματα και έργα αποτελούν σοβαρούς λόγους για να διαβάσει κανείς με προσοχή το φετινό πρόγραμμα που φέρει προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες χαρακτηριστικές της πείρας αλλά και τους κύρους της Κ.Ο.Α.

MARIA GRAMMATIKOU

Προσφορά μουσικής και μουσική προσφορά

Οι μεγάλες συμπράξεις, όμως, δεν σταματούν εδώ. Ο χαρισματικός Λεωνίδας Καβάκος για 3η συνεχόμενη χρονιά, θα επιστρέψει στο διπλό ρόλο σολίστ και αρχιμουσικού για τέσσερις συναυλίες κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου –εκ των οποίων οι τρεις πραγματοποιούνται εκτός Αθηνών. Ο κορυφαίος μουσικός συμπράττει μάλιστα με την ορχήστρα αφιλοκερδώς, εν μέρει υπέρ των αναγκών της ορχήστρας και εν μέρει υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών. Άλλωστε, στην ατζέντα της Κ.Ο.Α. φαίνεται να βρίσκονται ψηλά οι εκπαιδευτικές και κοινωνικού περιεχομένου δραστηριότητες καθώς όπως είπε ο Στέφανος Τσιαλής «συνεχίζουμε δράσεις όπως το «Δικαίωμα στη Μουσική». Σε σχολεία, ειδικά σχολεία, νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα. Αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα από το «Ροζ Κουτί», τον κουμπαρά μας, τους πρόσφυγες…  Να επισκεπτόμαστε όλα τα νησιά του Αιγαίου στο οποίο «Επιμένουμε».

Η δύναμη των πνευστών- Ο ρυθμός των κρουστών

Τέλος, η Κ.Ο.Α. εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές του προγράμματος, μας επιφύλασσε και μία έκπληξη κατά την ίδια την παρουσίασή του, καθώς το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ερμήνευσε ζωντανά δύο από τους πέντε «Ελληνικούς Χορούς» του Σκαλκώτα, τον «Κρητικό» και τον «Κλέφτικο», δίνοντάς μας μια μικρή –αλλά υπέροχη- γεύση από τα σχήματα μουσικής δωματίου, τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα απολαμβάνουμε στο πλαίσιο των «Μουσικών Περιπάτων στα Μουσεία». Πέραν του Κουαρτέτου, στο πλαίσιο της Ορχήστρας λειτουργούν μεταξύ άλλων και τα σχήματα Quintarco, Μetallon και Kουιντέτο Ξύλινων Πνευστών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΑ.

MARIA GRAMMATIKOU

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα