Met Gala 2019: Τι είναι τελικά η Camp αισθητική (όχι ακριβώς αυτό που νομίζεις)

Met Gala 2019: Τι είναι τελικά η Camp αισθητική (όχι ακριβώς αυτό που νομίζεις)
Ezra Miller Instagram

Τι είχε στο μυαλό της η Σούζαν Σόνταγκ όταν έγραφε για τη Camp αισθητική; Ποια είναι τα όρια της Τέχνης με την Υπερβολή; Στο Met Gala 2019 τελικά ποιος σεβάστηκε το concept;

Η ουσία του Camp είναι η αγάπη για το αφύσικο: του τεχνάσματος και της υπερβολής. Αυτός ίσως είναι ο πιο πολυχρησιμοποιημένος ορισμός του Camp στο δοκίμιο της Σουζάν Σόνταγκ “Notes on Camp” (1964) και ο τρόπος με τον οποίο εισάγει τους αναγνώστες της στην αόριστη ευαισθησία του Camp.

Παρ΄όλο που η τρέχουσα χρήση του όρου έχει καταλήξει να θεωρείται συνώνυμο του “κιτς” και του “φθηνά εκκεντρικού”, απέχει πολύ από την έννοια που είχε στο μυαλό της η Σόνταγκ κατά τη συγγραφή του δοκιμίου.

Το Camp είναι “κάτι το εσωτερικό, το απόκρυφο”, εξηγεί σε κάποιο σημείο στο βιβλίο της, “κάτι που περιέχει ιδιωτικά στοιχεία και αποτελεί ένα δείγμα ταυτότητας ακόμη, ανάμεσα σε μικροαστικές κλίκες”.

Η Camp αισθητική είναι ένας τρόπος αντίδρασης στην βαρετή πραγματικότητα, ένας άλλος τρόπος ανάγνωσής της ή αλληλεπίδρασης με αυτή, μέσω της υιοθέτησης ενός στυλ και μίας οπτικής γωνίας που τάσσεται υπέρ του μη-φυσικού, του τεχνάσματος και της υπερβολής. Υπάρχουν campy ταινίες, ρούχα, συμπεριφορές, έπιπλα, βιβλία, τραγούδια, κτίρια.

Το camp είναι εχθρός της σοβαροφάνειας, του συντηρητισμού και των στερεοτύπων.

Το camp ακόμη είναι φίλος της ειρωνείας, της θεατρικότητας , της πορνογραφίας, αλλά και του χιούμορ.

Το Camp τέλος, μπορεί να αναχθεί σε μία μορφή Τέχνης.

Υ.Γ. Αγαπημένες campy προσωπικότητες: Ζακ Λικ Γκοντάρ, Καρτιέ Μπρεσόν, Άντι Γουάρχολ, Lady Gaga, Σαλβαδόρ Νταλί, Φρίντα Κάλο.

Met Gala 2019

Την πρώτη Δευτέρα του Μάη, όλες οι διασημότητες της Αμερικής, περπάτησαν το κόκκινο χαλί του Met Gala, στα πλαίσια της ετήσιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης στον χώρο της Μόδας που διοργανώνεται στη Νέα Υόρκη.

Κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με διάχυτο το ανταγωνιστικό συναίσθημα “Ποιος θα κλέψει την παράσταση φέτος;'” να επικρατεί ανάμεσα στους παριστάμενους, υπάρχει ένα dress code. Το φετινό θέμα ήταν εμπνευσμένο από το δοκίμιο της σπουδαίας Αμερικανίδας ακτιβίστριας, δοκιμιογράφου και φιλοσόφου, Σούζαν Σόνταγκ, το μνημειώδες “Notes on Camp”.

Ας δούμε ποιοι καλεσμένοι κατάφεραν να κλέψουν τα βλέμματα, αλλά και να σεβαστούν, με επιτυχία, το θέμα της εκδήλωσης:

Ezra Miller AP

Jared Leto AP

Billy Porter Charles Sykes/Invision/AP

Winnie Harlow AP

Janelle Monae AP

Gigi Hadid AP

Hamish Bowles AP

Dua Lipa AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα