H μουσική που προτιμάς συνδέεται με το IQ σου

Διαβάζεται σε 5'
H μουσική που προτιμάς συνδέεται με το IQ σου
H Τaylor Swift είναι το 'πρόσωπο' της ποπ, ως η γυναίκα ερμηνεύτρια με τις περισσότερες εισπράξεις, η πρώτη που έγινε δισεκατομμυριούχος με κύρια πηγή εσόδων τη μουσική της και κάτοχος αναρίθμητων βραβείων. AP Photo Natacha Pisarenko

Η κατάρριψη του μύθου των heavy metalαδων και οι αποκαλύψεις που κάνει για εμάς, το είδος της μουσικής που προτιμούμε να ακούμε.

Δεν έχει φανεί πολύ εύκολη η διαδικασία που μπορεί να εκτιμήσει σωστά την ευφυΐα των ανθρώπων. Ή να προσδιοριστεί τι σημαίνει ‘σωστά’.

Για αυτό και εκτός του IQ (intelligence quotient -πηλίκο νοημοσύνης) που δείχνει τη γενική έφεση για μάθηση ή την ικανότητα απόκτησης και χρήσης γνώσεων και δεξιοτήτων,υπάρχει

  • το EQ (η συναισθηματική νοημοσύνη δείχνει την ικανότητα αντίληψης και έκφρασης του συναισθήματος,  της αφομοίωσης του και της χρήσης του για να καταλάβουμε τον κόσμο) και
  • το SI (η κοινωνική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τους συνανθρώπους μας και να αλληλεπιδρούμε μαζί τους, μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο).

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές έρευνες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς επηρεάζουν την νοημοσύνη μας διάφορες κοινές προσλαμβάνουσες. Όπως η μουσική.

  1. Πολυάριθμες μελέτες έχουν προτείνει ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές δεξιότητες όπως η μνήμη, η προσοχή και η επίλυση προβλημάτων.Η πρακτική εξάσκηση απαιτεί την ενσωμάτωση πολλαπλών αισθητηριακών τρόπων και κινητικών δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.
  2. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει θετική συσχέτιση μεταξύ της μουσικής εκπαίδευσης και των ακαδημαϊκών επιδόσεων.Οι μαθητές που συμμετέχουν σε μαθήματα μουσικής παρουσιάζουν συχνά βελτιώσεις στις μαθηματικές δεξιότητες, στην ανάγνωση και στην ανάπτυξη της γλώσσας.
  3. Τα μαθήματα επί ενός μουσικού οργάνου ‘αφορούν’ και την ανάπτυξη των εκτελεστικών λειτουργιών (προγραμματισμός, οργάνωση, διαχείριση χρόνου), οι οποίες μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο σε άλλους τομείς της ζωής.
  4. Η μουσική έχει τη δύναμη να προκαλεί συναισθήματα και μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο συναισθηματικής έκφρασης. Η ενασχόληση συμβάλει στη συναισθηματική νοημοσύνη και τις κοινωνικές δεξιότητες.
  5. Ευρήματα ερευνών ενημερώνουν και ότι η μουσική προκαλεί νευροπλαστικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Η προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση και την ανάπτυξη.

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος

Ακόμα και η ακρόαση μουσικής, ειδικά ορισμένων τύπων, έχει σχετιστεί με βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις στις χωροχρονικές εργασίες, που συχνά αναφέρονται ως «φαινόμενο Μότσαρτ».

Λίγη υπομονή και θα δούμε τι είναι αυτό.

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ KAΛΥΤΕΡΟΥΣ

Η επίδραση της μουσικής στις γνωστικές μας ικανότητες, προφανώς και ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων, αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κατά συνέπεια, οι προσλαμβάνουσες και οι παραστάσεις μας παίζουν ρόλο στο πώς ανταποκρινόμαστε σε κάθε είδος μουσικής.

Ή την επιρροή που έχει κάθε είδος πάνω μας.

Υπάρχουν ωστόσο, έρευνες με γενικά ευρήματα, για πιθανά γνωστικά οφέλη συγκεκριμένων ειδών μουσικής.

Για παράδειγμα, η κλασική μουσική έχει συσχετιστεί με θετικά αποτελέσματα. Η προσωρινή βελτίωση σε χωροχρονικές εργασίες μετά την ακρόαση κλασικής μουσικής, έχει περιγραφεί ως «φαινόμενο Μότσαρτ» -που διαβάσατε παραπάνω.

Ο λόγος έχει να κάνει πως η εργασία έδειξε τη βελτίωση ιδιαίτερα στις συνθέσεις του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Με αυξημένη εστίαση και γνωστική απόδοση έχουν συνδεθεί και συνθέσεις της εποχής του Μπαρόκ, όπως του Μπαχ και του Χέντελ.

Η ambient και η instrumental music, δηλαδή η μουσική χωρίς στίχους, συνιστάται συχνά για εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εστίαση. Μειώνει τους περισπασμούς και προωθεί ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για γνωστικές εργασίες.

Οι ήχοι της φύσης και η μουσική χαλάρωσης μπορούν να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα και να μειώσουν το άγχος. Ενίοτε μπορούν και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.

Τι αποκαλύπτει για τη νοημοσύνη μας το είδος της μουσικής που προτιμούμε

Η μελέτη που έδειξε πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ μουσικής και νοημοσύνης, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που είναι πιο έξυπνοι τείνουν να προτιμούν μουσική χωρίς λόγια.

Την υψηλότερη βαθμολογία, σε επίπεδο νοημοσύνης, σημείωσαν όσοι προτιμούσαν instrumental μουσική από μεγάλες μπάντες, ambient ή ακόμα και χαλαρή ηλεκτρονική μουσική.

Έρευνα του Oxford Brookes University επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι τα διαφορετικά μουσικά είδη αντανακλούσαν διάφορες πτυχές της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Όχι μόνο το IQ.

Τα άτομα που προτιμούσαν την ποπ μουσική θεωρούνταν ειλικρινή, αλλά δεν είχαν δημιουργικότητα.

Όσοι αγαπούσαν τη ραπ θεωρούνταν ότι είχαν μεγάλη αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση.

Οι λάτρεις της τζαζ και της κλασικής μουσικής επέδειξαν υψηλά επίπεδα νοημοσύνης και

Οι λάτρεις της indie μουσικής έδειξαν ότι ήταν πιο εσωστρεφείς και δεν είχαν πολύ κίνητρα.

Έρευνα με τίτλο «Η σκοτεινότερη πλευρά των καλών μαθητών» κατέρριψε το μύθο που θέλει τους ‘μεταλάδες’ να συνδέονται με κακή απόδοση και παραβατικότητα.

Φάνηκε πως αρκετοί εξ όσων ακούν αυτήν τη μουσική, τη ‘χρησιμοποιούν’ ως τρόπο να διαχειριστούν ότι είναι ταλαντούχοι.

Οι πιο έξυπνοι που νιώθουν και παρίες, τη χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Κρατήστε το εξής:

Οι πιο έξυπνοι μαθητές άκουγαν Beethoven, οι μαθητές με μέση νοημοσύνη προτιμούσαν τους U2 και τον Bob Dylan και οι μαθητές που πέτυχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες άκουγαν Lil Wayne και Beyoncé.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα