Λυγμοί: Εκεί που το Θείο Δράμα συνδέεται με το ανθρώπινο

Λυγμοί: Εκεί που το Θείο Δράμα συνδέεται με το ανθρώπινο
Η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη Mata Katsouli

Η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τη μουσική παράσταση "Commune: Λυγμοί" που θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Η διακεκριμένη υψίφωνος και αρχιμουσικός Μάτα Κατσούλη τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30, στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, διευθύνει ένα πρόγραμμα με εμβληματικά έργα, συνδέοντας το Θείο Δράμα με τον ανθρώπινο, υπό τον τίτλο Commune: Λυγμοί.

Λυγμός προς λυγμός: Μία πορεία προς την ανάσταση που μετουσιώνεται εκστατικά σε ανάταση.

Το μελωδικό νήμα του προγράμματος θα αρχίσει να ξετυλίγεται με το Ριζίτικο Σε ψηλό βουνό εκφράζοντας την ανάγκη για ομαδική ψυχική ανάταση, όπως το αισθάνεται και το εκφράζει ο απλός κόσμος, για να περάσει στο δημοφιλές και δραματικό έργο του Henry Purcell Chacony σε Σολ ελάσσονα δοσμένο από το οργανικό σύνολο, ώστε να καταλήξει στο θρηνητικό έργο του Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater -πλεγμένο αντιστικτικά με ένα μοιρολόι της Παναγιάς- κι όλοι μαζί μουσικοί, χορωδία και σολίστ να κοινωνήσουμε προσεγγίζοντας αισθητικά την οδύνη της Μητέρας και την πορεία προς τη λύτρωση μέσα από το Θείο Δράμα».

“Όταν πλησιάζει το Πάσχα οι μυρωδιές της Άνοιξης σε συνδυασμό με τα βιώματα προσμονής της Ανάστασης με κατακλύζουν. Ήθελα από χρόνια να χωρέσω σε μια συναυλία ακούσματα που εστιάζουν στο Θείο Δράμα και την κατάνυξη τόσο μέσα απ΄τους ήχους της δικής μας μουσικής όσο και μέσα από την εξ εσπερίας. Η έμπνευσή μου προήλθε απ’ την πανανθρώπινη υπόσταση των συναισθημάτων.

Λένε πως μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη. Γι αυτό και το πρόγραμμά μας, ενώ εστιάζει στη μητέρα και στο μοιρολόι της τελικά οδηγείται στη λύτρωση και το φως. Στην ελπίδα που συμβολίζεται απ΄την Ανάσταση και την Άνοιξη στη φύση” σημειώνει η Μάτα Κατσούλη στο NEWS 24/7 εξηγώντας τι ήταν αυτό που την ώθησε να κάνει τη μουσική αυτή παράσταση.

Πώς αισθάνεστε που αυτή η συναυλία θα γίνει υπό τη σκιά του Πολέμου;

Η συναυλία αφιερώνεται σε κάθε μητέρα που σπαράζει και σε κάθε άνθρωπο που βιώνει την απώλεια. Βλέποντας το δρώμενο του Πολέμου μας διακατέχει βαθιά θλίψη για την αδυναμία των “δυνατών” να τον σταματήσουν. Όπως και με την πανδημία που είδαμε πολλούς συνανθρώπους μας να φεύγουν απ΄τη ζωή μόνοι τους έτσι και με τον πόλεμο στη σκέψη του ο κόμπος στο λαιμό γίνεται λυγμός.

Πώς συνδέεται το Θείο Δράμα με το ανθρώπινο;

Στη ροή της ζωής μας κάποιες φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσκολίες και ίσως τραγικά συμβάντα. Καλούμαστε όμως να προχωρήσουμε μπροστά γιατί η ζωή δεν περιμένει. Μέρος του “ξορκίσματος” του πόνου αποτελεί η έκφρασή του, ώσπου σταδιακά ο πόνος, μαζί με τα μαθήματα που μας δίδει, να δώσει τη θέση του στη νέα πραγματικότητα. Έτσι και το Θείο Δράμα μάς προετοιμάζει για τις δοκιμασίες της ζωής. Και μας προτρέπει να τις δεχτούμε αδιαμαρτύρητα, να μη σπαταλήσουμε χρόνο στις μομφές, αλλά να δεχτούμε το μάθημα κατανοώντας τον βαθύτερο λόγο που εμείς τις περνάμε ώστε μετά να λάβουμε τη γνώση ώστε να γίνουμε σοφότεροι.

Τι θα θέλατε να αλλάξετε γύρω σας αν μπορούσατε; Και λίγο πιο ρεαλιστικά μιλώντας, πώς πιστεύετε πως θα μπορούσαμε να δούμε λίγο “φως” σήμερα;

Θα προσπαθούσα να πείσω τους ανθρώπους να μην κλείνονται στον εαυτό τους και να επικοινωνούν είτε με τον περίγυρό τους είτε με ειδικούς όταν αρχίζουν να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Επίσης θα ήθελα να μπορούσα να έχω τεράστιες φτερούγες ώστε να βοηθήσω τα παιδιά κι όσους ενήλικες βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας τελευταία. Είμαστε συνυπεύθυνοι για το ότι υπάρχουν ακατάλληλοι γονείς και σύζυγοι γύρω μας. Πρέπει ως κοινωνία να έχουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας ορθάνοιχτα, ώστε όταν διαπιστώνουμε κακοποιητικές καταστάσεις να μιλάμε. Δυστυχώς στις πόλεις έχουμε αποδεχτεί την ανωνυμία στις γειτονιές και τελικά το αποτέλεσμα είναι στη διπλανή πόρτα να συμβαίνουν ανήκουστα γεγονότα. Ας προσπαθήσουμε να συνδεθούμε με τους γύρω μας, μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε από αυτό.

Ποια θέση/ρόλο πρέπει να έχει η μουσική σήμερα;

Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, καθώς αποτελεί έμμεση επίκληση στο συναίσθημα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ δεν θα πρέπει να υποβάλλουμε τη μουσική σε διαδικασίες χωριστικότητας. Ας αφήσουμε να ακουστεί παντού χωρίς χρώμα και ταυτότητα ώστε εκείνη να υποδείξει την πανανθρώπινή της αξία. Επίσης η μουσική όπως π.χ. η συμμετοχή σε χορωδιακό σύνολο όχι μόνο αποτελεί αφορμή για μουσική έκφραση αλλά συνδέει τα μέλη τόσο βαθιά ώστε να δημιουργούν δεσμούς και φιλίες ζωής.

Συνεπώς η μουσική έκφραση και μελέτη εκτός από άριστο ισορροπιστή του τριπλού μας φορέα -σώμα, νους, ψυχή- κι εκτός απ΄το ακλόνητο γεγονός πως δημιουργεί σε κάθε ηλικία άπειρες νέες συνάψεις στον εγκέφαλο αποτελεί έναυσμα για κοινωνικότητα και συλλογική δημιουργία. Πιστεύω πως μετά την πανδημία είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα: συλλογικότητα.

Τα μέρη: Ριζίτικο: Σε ψηλό βουνό /Henry Purcell: Chacony σε Σολ ελάσσονα/Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater/ Ιδέα – Μουσική Διεύθυνση: Μάτα Κατσούλη και Ομάδα Libretto/Φωτογραφίες: Αντώνης Κάππας
Μουσικοί: 1ο Βιολί: Sergiu Nastasa, 2ο Βιολί: Αγγελική Κασδά, Βιόλα: Laurentiu Matasaru, Βιολοντσέλο: Ιάσων Ιωάννου, Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας, Τσέμπαλο: Μιχάλης Παπαπέτρου/ Σολίστ: Σοπράνο: Χριστίνα Ασημακοπούλου/Άλτο: Νίκος Σπανάτης/ Χορωδία Corpus Animae: Σοπράνο: Μαριάννα Ακρίδα, Σεμέλη Κατσούλη, Γαβριέλα Κοκκίνη, Βίλλυ Κυριακοπούλου, Λυγερή Μητροπούλου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Ελεάννα Σαραμάσκου, Άλτο: Ευτυχία Γιαννακάκου, Μυρτώ Κιτεμέ, Ίρις Κοσκινά, Μαρία Κούρτη, Ασπασία Ραφελέτου, Εριάννα Χριστοδούλου
Χορωδία ΠΟ.Κ.Ε. ΑΤΕ.Π.: Εύη Βροντίση, Χριστόφορος Ζαρκάδας, Δώρα Ζαχαροπούλου, Ιφιγένεια Κουφουδάκη, Τζένη Ντούρου, Μαρία Μαστοράκη, Χάρης Σταυρακάκης, Αιμιλία Στεφανάκη, Θάλεια Τζανετάκη, Βασίλης Τσιλιγιάννης, Σοφία Τσιλιμίγκρα, Βάνα Τσιτσιβά, Αρετή Φάκλαρη, Έφη Φουσέκη, Έφη Ψαρουδάκη

Info: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα/Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 20:30/Τιμές εισιτηρίων: 15€ (διακεκριμένη), 12€ (πλατεία), 12€ (εξώστης), 10€ (Ανέργων, Φοιτητών, ΑμεΑ)/Προπώληση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/commune-ligmoi/

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα