Παραιτήσεις με αιχμές σε μουσείο της Θεσσαλονίκης

Παραιτήσεις με αιχμές σε μουσείο της Θεσσαλονίκης
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης στην Θεσσαλονίκη ΤΒ

Παραιτήθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης καταγγέλλοντας πιέσεις και παρεμβάσεις με γνώμονα τον επιθυμητό «πατριωτικό» χαρακτήρα του ιδρύματος.

Καταγγέλλοντας χωρίς περιστροφές τις πρακτικές ατόμων ή/ και θεσμών της πόλης, που λειτουργούσαν ως αυτόκλητοι θεματοφύλακες πατριωτισμού στους κόλπους του ιδρύματος, τα μέλη του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – Θράκης υπέβαλλαν ομαδικά την παραίτησή τους.

Με επιστολή που απευθύνουν προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τα 10 τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του μουσείου κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις ατόμων ή ομάδων «με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις», που με πρόσχημα τον «εθνικό χαρακτήρα» του μουσείου εγκρίνουν ή απορρίπτουν πρόσωπα και σχεδιαζόμενες δράσεις του ιδρύματος ανάλογα με το πόσο πατριωτικές αυτές κρίνονται. Συγχρόνως, οι παραιτηθέντες διοικητικοί του ΛΕΜΜΘ επικαλούνται σειρά κρατικών υποσχέσεων για την εύρυθμη λειτουργία του μουσείου, οι οποίες αθετήθηκαν αβασάνιστα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΛΕΜΜΘ, που στεγάζεται στην υπέροχη διατηρητέα έπαυλη Μοδιάνο επί της Βασ. Όλγας, έχει ως αντικείμενο μελέτης τον παραδοσιακό πολιτισμό των τελευταίων αιώνων και χρόνων στον βορειοελλαδικό χώρο. Η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε το 1972, μετά από την απαιτούμενη διαμόρφωση των χώρων της έπαυλης, ενώ μέσα από τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις του, αναδεικνύονται τα μέσα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι Βορειοελλαδίτες για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, ή για την οργάνωση της κοινωνικής και πνευματικής τους ζωής.

Έκθεμα από την συλλογή ΛΕΜΜΘ "Στους μύλους της Μακεδονίας"

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή παραίτησης των μελών του Δ.Σ. του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Για εμάς, τα υπογράφοντα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ο απώτερος στόχος ενός μουσείου, γενικά, και του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ειδικά, δεν περιορίζεται στην απλή συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόμηση και έκθεση αντικειμένων καλλιτεχνικής, ιστορικής, εθνικής, εθνοτικής σημασίας. Ένα μουσείο αποτελεί πλαίσιο κοινωνικοποίησης και χώρο συνομιλίας με τις πολύπλευρες διαστάσεις του παρελθόντος ενεργοποιώντας τους επισκέπτες στη συμμετοχική παραγωγή της γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δώσαμε ιδιαίτερη σημασία:

  • Στην παραγωγή γνώσης μέσα από το ίδιο το μουσείο, αλλά και σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα και άλλους φορείς.
  • Στη διαφάνεια στις διοικητικές και ερευνητικές διαδικασίες και στη δημιουργία ενός Νέου Οργανισμού του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ..
  • Στην εξωστρέφεια προς την πόλη και πέρα από αυτήν και στην αξιοποίηση της ψηφιακής συνθήκης ως επικοινωνιακού εργαλείου.
  • Στην υπέρβαση της επιστημονικά ξεπερασμένης άποψης περί στατικότητας της παράδοσης με μία πλουραλιστική προσέγγιση του πολιτισμού, όπου η λαϊκή δημιουργία συνομιλεί δυναμικά με νέους-ες δημιουργούς.
  • Στη στελέχωση με επιπλέον μόνιμο προσωπικό.
  • Στην αναζήτηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης.

Όμως, οι αποφάσεις και το έργο του Δ.Σ. υπονομεύτηκαν συστηματικά από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού». Επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων. Παράλληλα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κρατικών θεσμών αναφορικά με τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πορευτήκαμε με ευθύνη και δημοκρατικότητα στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων με στόχο όχι απλώς την υπέρβαση αλλά την εξάλειψη των παραπάνω παθογενειών. Όμως, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο έργο μας υπερβαίνουν κάθε όριο. Έχοντας επίγνωση της βαρύτητας της πράξης μας, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΟΜΑΔΙΚΑ για να διαφυλάξουμε την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό μας έργο και το κύρος του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως δημοσίου θεσμού. Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με τιμή

Τακτικά μέλη του Δ.Σ.

Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος

Ιωάννης Μάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αντιπρόεδρος

Ελένη Καλλιμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ταμίας

Ευτυχία Βουτυρά, Καθηγήτρια (αφυπηρετήσασα), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημήτρης Αρκούδης, Δικηγόρος

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.

Ελευθερία Δέλτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βασιλική Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπύρος Γαρουνιάτης, Οικονομολόγος, BSc-MSc-MPhil

Ρωξάνη Κωστατζίκη, Δικηγόρος

Ανδρέας Παπουκίδης, Καθηγητής Φυσική Αγωγής με Ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα