Σοφία Φαλιέρου: “Ο χορός μπορεί να μας επιστρέψει την εγγύτητα”

Σοφία Φαλιέρου: “Ο χορός μπορεί να μας επιστρέψει την εγγύτητα”
BODHI PROJECT του SEAD, σε χορογραφία της Πατρίσια Απέργη, Dance Days Chania

Από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες, μουσικοί, άνθρωποι που θέλουν να διαδράσουν με μέσο τον σύγχρονο χορό δίνουν και φέτος το ραντεβού τους στο 12ο Dance Days Chania. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dance Days Chania, Σοφία Φαλιέρου, μιλά στο NEWS 24/7.

Χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες, μουσικοί, άνθρωποι που θέλουν να διαδράσουν με μέσο τον σύγχρονο χορό, δίνουν και φέτος το ραντεβού τους στο 12ο Dance Days Chania από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου.

Πώς η εγγύτητα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα; Πώς τα σώματα αλληλεπιδρούν μέσα σε εξουσιαστικές σχέσεις; Πώς μετατοπίζονται στο χώρο και τον χρόνο, σε συνθήκες επαναπροσδιορισμού; Ο σεβασμός στη δύναμη της διαφορετικότητας, τα αρχέγονα ένστικτα που μας εκτινάζουν σε ξεχασμένα ψυχικά τοπία, οι ατέρμονες ανθρώπινες επιθυμίες. Σώματα σε διαρκή δράση διανύουν ταξίδια από το σκοτάδι στο φως, αναζητώντας νέους τόπους ισότητας, συμπόρευσης, δικαιοσύνης.

Σε μία χρονική στιγμή όπου οι έννοιες και οι ισορροπίες αναζητούν νέες προσεγγίσεις, το 12ο Dance Days Chania επιλέγει και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσεων βαθιά ανθρωποκεντρικό. Σε σημεία και χώρους πολιτισμού της πόλης θα αναπτυχθούν τολμηροί σωματικοί διάλογοι με το κοινό.

Η Σοφία Φαλιέρου Γιώργος Αναστασάκης

Το DDC, κάθε χρόνο, είναι μια γιορτή! Μια έκρηξη χαράς, αλλά και μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας. Ένας κόσμος ανακαλύψεων, έρευνας, συγκινήσεων, για την πόλη, τους ανθρώπους της, τους εθελοντές, τους καλλιτέχνες, τους συμμετέχοντες.

Φέτος, διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα καθαρά ανθρωποκεντρικό που ευελπιστούμε να συνομιλήσει με τις καρδιές του κοινού. Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες από 11 χώρες, ανάμεσα τους Κολομβία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουκρανία, Ισπανία, Αυστρία κ.α.. (χορογράφοι, χορεύτριες/ές, performers, ακροβάτες, μουσικοί, βιντεογράφοι) θα βρεθούν στους χώρους του φεστιβάλ, θα κινηθούν στην πόλη, θα δημιουργήσουν και θα αλληλεπιδράσουν.

Κατά τη 12η διοργάνωση θα φιλοξενήσουμε:

  • 9 παραστάσεις σε ανοικτά και κλειστά θέατρα (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, Ειδικά διαμορφωμένη σκηνή Προμαχώνα San Salvatore, Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, Πολυχώρος «Όξω Νου»)
  • 5 site specific έργα, σε γειτονιές και πλατείες της πόλης, με ελεύθερη είσοδο στο κοινό
  • 3 επιλεγμένα projects από την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» που λειτουργεί σαν πλατφόρμα δημιουργίας και παραγωγής πρωτότυπων έργων, τα οποία στήνονται ειδικά σε σημεία της πόλης από τις δημιουργούς σ’ ένα καλλιτεχνικό residency που ενισχύει και δίνει εργαλεία σε νέες/ους Ελληνίδες/ες καλλιτέχνες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάδραση με το κοινό κατά περίπτωση επιθυμητή.
  • 8 σεμινάρια
  • 7 masterclasses
  • 2ήμερο αφιέρωμα στο video dance με προβολές 34 επιλεγμένων ταινιών

και το πρώτο μας διακρατικό residency, ένα ξεχωριστό και τολμηρό πιλοτικό project που αφορά στη δημιουργία κινησιολογικής συνθήκης μέσα από έρευνα ανάμεσα σε performers Ευρωπαϊκών χωρών που συναντιούνται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των συνεργαζόμενων φεστιβάλ (Dance Days Chania και Zawirowania dance festival – Βαρσοβία)” αναφέρει στο NEWS 24/7 η καλλιτεχνική διευθύντρια του Dance Days Chania, Σοφία Φαλιέρου.


Kαι συνεχίζει μιλώντας για τον θεματικό άξονα του Φεστιβάλ: “Η διαμόρφωση αυτού του θεματικού άξονα, δηλώνει τη θέση μας απέναντι στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό «γίγνεσθαι», ενός κόσμου που ζει μέσα από τις ανατροπές του και που καθημερινά συμβαίνουν αναταράξεις στον άξονά του.

Μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, καταπόνησης, εγκλεισμού και συναισθηματικού αποπροσανατολισμού, το ανθρώπινο σώμα, βασικές του δεξιότητες, ο νους, η ψυχή μας, απαιτούν επανεκκίνηση και επαναπροσδιορισμό. Αυτό δεν αφορά μόνο στη τέχνη, αλλά ολόκληρες κοινωνίες ανθρώπων που απειλούνται από κρίσεις. Είναι ζήτημα συλλογικό αλλά και ατομικό.

Η τραυματισμένη σωματικότητα, μας έχει ανάγκη από ζωτικό, ωφέλιμο χώρο για να «αναπνεύσει». Να αναπλαισιώσουμε αυτό που μας έχει συμβεί και να προχωρήσουμε. Να δούμε πέρα από εκεί που κοιτάμε, να τολμήσουμε να προσεγγίσουμε νέες προκλήσεις. Ο φόβος παγώνει τις αισθήσεις, μας αποδιοργανώνει και κάνει το ψυχικό μας περιβάλλον ασταθές.

Το σώμα είναι η γέφυρα ανάμεσα στο μέσα και το γύρω μας… Η πανδημία επέβαλλε την αποστασιοποίηση. Ο χορός που δεν είναι μοναχική τέχνη, μπορεί να μας επιστρέψει την εγγύτητα. Στον χορό υπάρχει διάδραση και αλληλεπίδραση για αυτό και σαν τέχνη έχει τη δύναμη να κινητοποιεί, να αφυπνίζει σε καιρούς κρίσης, να εξευμενίζει τα άγρια ένστικτα, να φέρνει προτάσεις, να διαχέει φως και να φανερώνει προοπτικές”.

Πώς επιλέξατε τις φετινές δράσεις και τους συμμετέχοντες σε αυτό;

Στην φυλή Μπαντού της Αφρικής για να υποδεχτούν και να αποδεκτούν έναν επισκέπτη δεν τον ρωτάνε «ποιος είσαι;», αλλά «τι χορεύεις;». Ο χορός, ο τρόπος που κινούμαστε και αντιλαμβανόμαστε τη σωματικότητα αντιπροσωπεύει σ’ έναν μεγάλο βαθμό αυτό που είμαστε, την κουλτούρα, τα έθιμα, το από πού προερχόμαστε και το τι συμβαίνει στον κόσμο που ανήκουμε.

Ο χορός ξεπερνάει την έννοια της εξατομίκευσης και επεκτείνεται σε μέσο πανανθρώπινης επικοινωνίας καταργώντας τα στενά γεωγραφικά σύνορα, τις διαφυλετικές διαφορές, τις «ξύλινες» γλώσσες. Εμπεριέχει τη δύναμη της ένωσης, είναι στοχασμός και γνώση. Ενδοσκοπικό μέσον, τρόπος για να πεις όσα δε λέγονται, κιάλια για να δεις τον κόσμο από όποια απόσταση θέλεις.

H Roni Chadash (Ισραήλ) παρουσιάζει soli και ντουέτο και δίνει μια φρέσκια «ματιά» σε τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Ctibor Bachratý

Αυτό είναι το βασικό κριτήριο μας για την επιλογή έργων και δράσεων για τη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος του DDC. Πόσο μας «μιλάει» ένα έργο, η δουλειά ενός καλλιτέχνη, πώς μας επικοινωνεί την αλήθεια του, πόσο ανοικτός είναι στο να την επικοινωνήσει. Το φεστιβάλ έχει επιλέξει από τη 2η διοργάνωσή του κιόλας να λειτουργεί με ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο κοινοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου έως τέλος Νοεμβρίου. Η ομάδα επιλογής των δράσεων είναι πολυμορφική και αποτελείται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, καλλιτέχνες και μη, από διαφορετικές επαγγελματικές καταρτίσεις και γνωστικά αντικείμενα. Έχουν κοινό όραμα και βαθύ σεβασμό για κάθε πρόταση από τις εκατοντάδες που δεχόμαστε κάθε χρόνο. Μέσα από τα έργα αυτά, γνωστών καλλιτεχνών ή νέων χορογράφων, δημιουργών, ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και στις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν ακόμη και σε εμπόλεμες περιοχές.

Φέτος είχαμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη να προτείνουμε έργα που αφορούν στην αφύπνιση, την εγγύτητα, την ενσυναίσθηση, τη δύναμη αλλά και τις αδυναμίες των σχέσεων, την υπεράσπιση της διαφορετικότητας. Έργα με φως, αντίσταση και ελπίδα, τολμηρά και γενναία. Επιμείναμε στην ενίσχυση νέων δημιουργών και projects που λειτουργούν σαν καλειδοσκόπιο. Θα μας μεταφέρουν στα Χανιά, τα χρώματα και αρώματα του κόσμου τους και των κοινωνιών που εκπροσωπούν.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου τις προηγούμενες χρονιές;

Το 2011, τη χρονιά που δημιουργήθηκε το DDC, η χώρα βρισκόταν ήδη σε κρίση (οικονομικοπολιτική) και η κοινωνία σε αναβρασμό. Ο κόσμος ήταν «μουδιασμένος» και καχύποπτος σε νέα εγχειρήματα. Τα επόμενα χρόνια, συναντήσαμε διστακτικότητα κυρίως σ’ ότι αφορά στα site specific έργα που είχαν σκοπό να εμπλέξουν την κοινότητα.

Ένας από τους στόχους μας εξ’ αρχής, ήταν να παρουσιαστούν performances και καλλιτέχνες εκτός θεάτρου για να επικοινωνήσουν μ’ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που δεν θα έφτανε ποτέ σε αυτό (είτε για οικονομικούς λόγους, είτε λόγω περιορισμένης προσβασιμότητας, κουλτούρας κλπ.). Για εμάς η τέχνη και η συμμετοχικότητα σε αυτήν, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα και αφορά τον καθέναν μας, από όπου και αν προέρχεται. Με αυτή την πεποίθηση διευρύναμε τις ομάδες κοινού και στοχεύσαμε σε μικρά παιδιά, την τρίτη ηλικία, τους μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία κ.ά..

Ήμασταν ειλικρινείς και το πλαίσιο και οι όροι μας καθαροί και σταθεροί προς τους καλλιτέχνες και αυτό εκτιμήθηκε. Στην πρώτη διοργάνωση ξεκινήσαμε με 4 συμμετοχές και σήμερα οι αιτήσεις που δεχόμαστε από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ξεπερνούν τις 400.

“L'uomo” της Lo-Giudice dance

Τα μέσα που έχουμε διαθέσιμα ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, αλλά δεν υπήρξαμε ασυνεπείς και παραμείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Σταδιακά, με συνεχή εθελοντική δουλειά, πίστη και αγάπη σ’ αυτό που κάναμε, ο κόσμος έγινε περισσότερο συμμετοχικός.

Τα θέατρα και οι εξωτερικοί χώροι δράσεων γεμίζουν. Στις γειτονιές, οι κάτοικοι άνοιξαν τις πόρτες τους και συνεργάζονται με τους νέους δημιουργούς, παίρνοντας μέρος στις έρευνες τους και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στις παρουσιάσεις τους. Καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία προσφέρουν εκπτωτικά κουπόνια για τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ, ειδικές τιμές ή δωρεάν υπηρεσίες και χορηγίες για την υποστήριξη μας.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια, τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν πλέον ενεργά και αποτελούν συνδιοργανωτές του. Πρεσβείες, όπως της Αυστρίας, της Ιταλίας κ.ά. είναι σταθεροί συνεργάτες. Πολιτιστικά Ιδρύματα όπως το Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το Flux Laboratory Athens, μεγάλοι υποστηρικτές μας. Το 2017 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνετέλεσε Μέγας Δωρητής του. Το Υπουργείο Πολιτισμού σταδιακά αυξάνει την επιχορήγηση του προς το φεστιβάλ, κάτι που μας βοηθάει, αλλά σε καμία περίπτωση δε μας λύνει τα λειτουργικά μας προβλήματα, εφόσον από κανέναν φορέα, η χρηματοδότηση δεν είναι δεδομένη και κάθε χρόνο πρέπει εξ’ αρχής να μπαίνουμε στη διαδικασία αιτήσεων για εύρεση πόρων.

Η δύναμη του DDC εξακολουθεί να είναι οι εθελοντές του, οι οποίοι ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τους εργάζονται σχεδόν όλο τον χρόνο γι’ αυτό. Το 2011 ξεκινήσαμε 2 άνθρωποι για να υλοποιήσουμε ένα όνειρο. Σήμερα, ο πυρήνας του αποτελείται από 3, αλλά η πολυμορφική του ομάδα ξεπερνάει τα 50 άτομα. Άνθρωποι από διάφορους χώρους και σημεία της χώρας συναντιούνται κάθε Ιούλιο στα Χανιά για να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο φεστιβάλ.

Κάθε χρόνο το κοινό του φεστιβάλ διευρύνεται και περισσότεροι από 3000 θεατές παρακολουθούν και συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματός του. Πλέον μπορούμε να πούμε ότι το DDC είναι σε θέση να συνεισφέρει σημαντικά στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της χώρας. Μέλημα μας, ο χορός με ότι αντιπροσωπεύει για τον καθέναν μας, να γίνει προσωπική υπόθεση όλων!

Ποιο είναι το όραμα σας για το διεθνές αυτό φεστιβάλ σύγχρονου χορού;

Να συνεχίζει να «μιλάει» στις καρδιές των ανθρώπων, να παραμένει ενεργό, να διατηρεί το ήθος και την αμεσότητα του. Να αποτελεί έναν φιλόξενο τόπο δημιουργίας, έρευνας και προβολής νέων και αναγνωρισμένων δημιουργών από όλο τον κόσμο. Να αφουγκράζεται τους «χτύπους» ενός κόσμου που πάλλεται και να συντελεί σε θετικές μετατοπίσεις μέσω της τέχνης που υπηρετεί.

*Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://dancedays.gr/festival/ για το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα