Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο φορέα “Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ”

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το νέο φορέα “Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ”
Η Λίνα Μενδώνη Eurokinissi

Η Βουλή συζητά το νομοσχέδιο για το Ακροπόλ αλλά οι Ελληνες Αρχαιολόγοι αντιδρούν με επίσημη ανακοίνωση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί την Πέμπτη η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις».

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα.

Που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης. Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας.

Αυτός ο νέος φορέας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «ACROPOLE PALACE», ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα.

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι στιγμής, και μία υπουργική τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο», με την οποία επιχειρείται μία πιο αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων από τη διαδικτυακή πειρατεία.

Εν τω μεταξύ, την αντιθέσή του εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το σχέδιο νόμου. Σε ανακοίνωση του την Πέμπτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον “τροχονόμο” των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό».

Επίσης, υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται στην Βουλή «περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα