Ένας Περιοδεύων Θίασος μιλάει για τον θάνατο γελώντας – Κι έτσι ίσως να του βγάζει και λίγο τη γλώσσα

Ένας Περιοδεύων Θίασος μιλάει για τον θάνατο γελώντας – Κι έτσι ίσως να του βγάζει και λίγο τη γλώσσα
KAROL JAREK

H Ελεάνα Γεωργούλη μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή το έργο "Περιοδεύων Θίασος".

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ένας περιοδεύοντας θίασος μέσα από ένα παράδοξο βαριετέ καταστρώματος ταξιδεύει στον χρόνο, διατρέχοντας τα πολιτικά αδιέξοδα που καταβροχθίζουν τη χώρα μας, αγγίζοντας άλλοτε βλάσφημα και άλλοτε ιλαρά τα αποτρόπαια του κόσμου που συνεχίζουν να κυριαρχούν.

Ο λόγος για νέο θεατρικό έργο «Περιοδεύων Θίασος»,της βραβευμένης ηθοποιού και σκηνοθέτιδος, Ελεάνας Γεωργούλη, υπό τις πρωτότυπες μουσικές του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project, που ανεβαίνει από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο ΕΛΕΡ. Στο έργο πρωταγωνιστεί ο Γεράσιμος Γεννατάς.

Η Ελεάνα Γεωργούλη αποκαλύπτει στο NEWS 24/7 τι την ενέπνευσε να γράψει τον “Περιοδεύοντα Θίασο” λέγοντας: “Μεγάλωσα με τις ιστορίες της γιαγιάς μου από τα μπουλούκια στις παραστάσεις του Βουνού μες την Αντίσταση. Όταν η γιαγιά Βάσω “έφυγε”, ανακάλυψα στο αρχείο της το πρόγραμμα και τα κείμενα από τα νούμερα επιθεώρησης που σκάρωναν οι πολιτικές κρατούμενες στις φυλακές Αβέρωφ μέσα στον Εμφύλιο. Μιλάμε για διαμάντια.

Είχα αναστατωθεί πολύ τότε γιατί διαβάζοντας τα ξεσπούσα σε γέλια από τη μια -με την τόση σπιρτάδα και καπατσοσύνη- και από την άλλη παλλόμουν με τη γνώση πως την επόμενη ή την παρεπόμενη μέρα κάποιες από αυτές τις γυναίκες θα οδηγούνταν στο απόσπασμα. Με καίει αυτή η αίσθηση ότι μέσα στην καταστροφή και τις στάχτες υπάρχει ομορφιά και χαρά και αληθινή αγάπη για ζωή.
Αυτές οι αναπαραστάσεις γεννήσαν μέσα μου την κεντρική ιδέα του ΘΙΑΣΟΥ. Τρία πλάσματα σε μια διαρκή μετακίνηση, που κάνουν ένα θέατρο φτωχό που βασίζεται μόνο στο δικό τους αιχμηρό και γενναίο πνεύμα. Καθώς έγραφα, η περίφημη φράση του Μπρετόν με συντρόφευε: «το χιούμορ της κρεμάλας. Μιλάμε για τον θάνατο γελώντας και έτσι ίσως να του βγάζουμε και λίγο τη γλώσσα”».

Η Ελεάνα Γεωργούλη KAROL JAREK


Και συνεχίζει συστήνοντάς μας του ήρωες του έργου:οι ήρωές μας είναι τρεις: Η κεφαλή αυτής της κομπανίας είναι ο ΓΕΛΩΤΟΠΟΙΟΣ. Ένας κλόουν ώριμης ηλικίας που με τον μοναδικό του τρόπο εκσφενδονίζει τις αλήθειες, τις καρφώνει με ένα νοερό στιλέτο στην καρδιά του θεατή και έπειτα εξαφανίζεται με μια πιρουέτα. Είναι ο ενορχηστρωτής του όλου δρώμενο και προσκαλεί το κοινό να δει τον ΚΟΣΜΟ μέσα από τα μάτια του.

Ο ΑΚΡΟΒΑΤΗΣ είναι ο νεαρότερος άντρας της συντροφιάς, γιός ενός Τούρκου με μια Ελληνίδα εταίρα. Είναι ένας δυνατός μα και εύθραυστος άντρας που αντί να πολεμά -όπως οι ομήλικοί του-, εξαιτίας της ιδιαίτερης καταγωγής του, βρίσκεται μακιγιαρισμένος πάνω στο κατάστρωμα να χορεύει και να τραγουδά, κόντρα στο πατριαρχικό και πολεμοχαρές πρόταγμα της εποχής.

Η ΝΙΝΕΤ είναι το κορίτσι της κομπανίας. Εκείνη φέρει όλη τη γοητεία της ρευστότητας και της μεταμόρφωσης: από βιρτουόζος του κόντρα μπάσο μεταμορφώνεται σε τσαχπίνα ταχυδακτυλουργό και από εκεί σε μοιραία εταίρα. Κουβαλά όλη την καλλιέργεια και χειραφέτηση της κοσμοπολίτισσας, όλη τη ομορφιά και τη λεπτότητα ενός πλάσματος ελευθεριακού. Είναι οι τρεις τους μια οικογένεια. Είναι συνοδοιπόροι και συμμαχητές. «Και είναι μαζί, εδώ τώρα για να κάνουν αυτό το τέλος αρχή.»

KAROL JAREK


Συντελεστές: Σκηνοθεσία, πρωτότυπο κείμενο, κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη/Ερμηνεία: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου/Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης/Σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης/Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα/Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα/Promo Trailer: Αλέξης Ζαφειράκης/Φωτογραφίες: Karol Jarek/Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά)

Πληροφορίες: Θέατρο ΕΛΕΡ: Φρυνίχου 10, 10558, Αθήνα, τηλ: 211 735 3928/Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00 /Διάρκεια: 90 λεπτά

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα