Η φιλία και οι άγραφοι νόμοι της “κανονικότητας” μέσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών

Η φιλία και οι άγραφοι νόμοι της “κανονικότητας” μέσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών
(από αριστερα) Χριστόδουλος Στυλιανού, Θανάσης Σαράντος, Πάρης Σκαρτσολιάς Κωνσταντίνος Λέπουρης

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τον "Αμερικάνικο Βούβαλο" θα παρουσιαστεί στο θέατρο Φούρνος από τις 16 Μαΐου σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου.

Το εμβληματικό έργο του David Mamet «Αμερικάνικος Βούβαλος» θα παρουσιαστεί στο θέατρο Φούρνος από τις 16 Μαΐου σε σκηνοθεσία του Θανάση Σαράντου με τον ίδιο, τον Χριστόδουλο Στυλιανού και τον Πάρη Σκαρτσολιά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Έργο σταθμός της δραματουργίας του Mamet είναι μια σύγχρονη τραγωδία που μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Μια άγρια σάτιρα για την κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, την απατηλή λάμψη του αμερικανικού ονείρου και την αποδόμηση των ανθρώπινων σχέσεων. Με διεισδυτικό χιούμορ και κοφτούς διαλόγους, ο Mamet-εκπληκτικός τεχνίτης της γλώσσας- μάς βάζει στον κόσμο τριών ανδρών που ζουν και δρουν στο κοινωνικό περιθώριο, κάνουν τα πάντα για να πιάσουν «την καλή» με αφορμή ένα σπάνιο νόμισμα υποτιθεμένης μεγάλης αξίας. Μια πικρή κωμωδία για το μάταιο κυνήγι της επιτυχίας και του χρήματος που πνίγει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Το εκρηκτικό έργο του David Mamet για την αναζήτηση της επιτυχίας και την απατηλή ματαιότητα του Αμερικάνικου ονείρου μιλά και για τη φιλία και τους άγραφους νόμους της «κανονικότητας» ανάμεσα στον σκληρό κόσμο τριών ανδρών όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινο συναίσθημα. Μια ηθική και μια φιλοσοφία ανάλογη της ηθικής και των ηθών των επιχειρησιακών συναλλαγών, όπου το κέρδος είναι η απόλυτη προτεραιότητα και το μέτρο της επιτυχίας. Όμως οι ήρωες του Βούβαλου έχουν αλήθεια μέσα τους και παρά το πρώτο τους επίπεδο που σχετίζεται με την αγωνία για χρήμα -που ταυτίζεται στη φιλοσοφία και της δική μας καπιταλιστικής «ευρωπαϊκής» ζωής – υπάρχει και η αγωνία αληθινών ψυχών που πάλλονται να βρουν νόημα για να υπάρξουν σ’ ένα σύστημα που συνεχώς τις αποβάλλει. Το έργο είναι αισιόδοξο αφού στην τελική μεγάλη μάχη μεταξύ προδοσίας και πραγματικής φιλίας, αλήθειας και ψέματος, ζωής και θανάτου επικρατεί η απροσποίητη αγάπη έστω και μ’ έναν χαμένο «θησαυρό»” αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Θανάσης Σαράντος.

Στον Αμερικάνικο βούβαλο ο Mamet δεν λέει και δεν γράφει τίποτα τυχαία. Κρύβονται πίσω από τις λέξεις η κοινωνία που νοσεί βαθιά, το Αμερικάνικο όνειρο που σιγά- σιγά ξεφτίζει καθώς η νέα τάξη πραγμάτων βάζει στο περιθώριο όλες τις παμπάλαιες αρχές μας, που θα ήταν ιδανικές να στηρίξουν ένα καινούργιο ξεκίνημα. Και στη μέση αυτοί οι τρεις μικροαπατεώνες που προσπαθούν να διεκδικήσουν μερίδιο από το αμερικανικό “όνειρο” συνθλίβονται ανάμεσα σε έννοιες όπως δουλειά, επαγγελματισμός, πραγματική φιλία, προδοσία. Αυτό που μένει είναι ο άνθρωπος στο τέλος και η παραδοχή ότι μόνο μέσα από το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο μπορούμε να προχωρήσουμε!” αναφέρει ο Χριστόδουλος Στυλιανού στο NEWS 24/7 και συνεχίζει μιλώντας για τη σκηνοθετική προσέγγιση του Θανάση Σαράντουθα δείτε στην προσέγγιση αυτή την αλήθεια των ηρώων και αυτό που το υπέροχο κείμενο με πολύ χιούμορ πραγματεύεται! Από την πρώτη στιγμή αυτό ήταν το ζητούμενο για τον Θανάση. Αυτό είναι που τον γοήτευσε και αυτό είναι που προσπαθήσαμε όλοι όσοι δουλέψαμε όλον αυτόν τον καιρό να πετύχουμε. Την αλήθεια”.

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού Κωνσταντίνος Λέπουρης


Όσο για τους τρεις ήρωες αναφέρει πωςΑν παραβλέψουμε την συνθήκη ότι είναι μικροαπατεώνες, αυτό που κάνει το έργο ακόμη πιο ενδιαφέρον και πολύ κοντά σε μας είναι ότι όλοι μας μπορούμε να αναγνωρίσουμε κομμάτια του εαυτού μας μέσα στους ήρωες. Ο Ντον δίνει απλόχερα την αγάπη του στον μικρό πρώην ναρκομανή Μπόμπ, αναπληρώνει έτσι την οικογένεια που ποτέ δεν απέκτησε. Ο Μπομπ προσπαθεί να φανεί αντάξιος της αγάπης αυτής και ο Δάσκαλος (Τιτς) πανούργος, διεκδικεί κομμάτι αυτής της αγάπης …Τρεις βαθιά μοναχικοί άνθρωποι και στη μέση η προδοσία”.

Πώς επικοινωνεί η παράσταση αυτή με το σήμερα;

Ο Χριστόδουλος Στυλιανού αναφέρει πως “ο Αμερικάνικος βούβαλος είναι πρώτιστα πολιτικό έργο. Ο νεοφιλελευθερισμός στην Αμερική, η νέα τάξη πραγμάτων που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του΄70 και έχει ισοπεδώσει καθετί παλιό, αλλά με αξία, το αμερικάνικο όνειρο που πια είναι μόνο για λίγους, είναι λίγο απ’ όλα αυτά που το έργο πραγματεύεται. Ό,τι γίνεται εκεί, επηρεάζει άμεσα όλο τον κόσμο και θα συνεχίζει να τον επηρεάζει για πολλά χρόνια ακόμη. Μας αφορά άμεσα λοιπόν. Και ας μην γελιόμαστε, το βιώνουμε χρόνια τώρα..”

Όσο για το τι συμβολίζει γι αυτόν ο Αμερικάνικος Βούβαλος; “Την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μέσα μας και καθετί που μας κάνει κάθε μέρα καλύτερους. Γιατί, όπως είπε ο Πρωταγόρας “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”

Συντελεστές: Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου /Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος /Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου/Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης/Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας/Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος/Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη/Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης/Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης/Παίζουν οι: Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος), Χριστόδουλος Στυλιανού(Ντον), Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ)

Πού: Φούρνος/Πότε: 16 Μάϊου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00 έως και 8 Ιουνίου /Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο, φοιτητικό, άνω των 65),10 € (ανέργων, ατέλειες και προσφοράς προπώλησης)./Προπώληση: VIVA https://bit.ly/3JFyUZ2/Διάρκεια: 100’/Τιμή προσφοράς 10 € για προπώληση από viva.gr έως 30 Απριλίου (Για περιορισμένο αριθμό θέσεων)/Ακατάλληλο για ανηλίκους

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα