Ο Μπέκετ κι ο εκκωφαντικός θόρυβος της απομόνωσής μας

Ο Μπέκετ κι ο εκκωφαντικός θόρυβος της απομόνωσής μας
ILIAS BOURGIOTIS

Ο Αντρέας Μαντάς μιλά στο NEWS 24/7 με αφορμή τις "‘Ωρες Ανάμεσα” είναι μια performance-σύμπραξη ενός ηθοποιού, του Αντρέα Μαντά κι ενός μουσικού, του Τηλέμαχου Μούσα, μια έρευνα πάνω στο έργο του Samuel Beckett.

Οι “‘Ωρες Ανάμεσα” είναι μια performance-σύμπραξη ενός ηθοποιού, του Αντρέα Μαντά κι ενός μουσικού, του Τηλέμαχου Μούσα, μια έρευνα πάνω στο έργο του Samuel Beckett.

‘Ενας ζωντανός, ακατέργαστος και συχνά αυτοσχεδιαστικός διάλογος μεταξύ τους, με μόνα όπλα τα εν τάξει επιλεγμένα ψελλίσματα, λέξεις και φράσεις του Ιρλανδού λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα.

Ο ηθοποιός μαζί με τον μουσικό, αντικρίζοντας το ατελείωτο δάσος του Beckett εστιάζουν στο δέντρο. Ψηλαφούν την καρδιά του, ανιχνεύουν τις φλέβες, τις ρίζες του, μ’ όλο τον υπόγειο μικρόκοσμό τους, αφουγκράζονται τον εκκωφαντικό θόρυβο της απομόνωσής τους.

Ο Αντρέας Μαντάς κι ο Τηλέμαχος Μούσας

Η performance αυτή έρευνα πάνω στο έργο του Beckett μου ήρθε σαν όνειρο. Όπως τα περισσότερα πράγματα. Ονειρεύτηκα τα θηρία που θα με επισκεφθούν στα όνειρά μου και τα οποία δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα, αλλά τα βλέπω και τα νιώθω να ουρλιάζουν ανυπόμονα. Αυτές τις διαστάσεις πανικού ο Μπέκετ τις φώτισε με απίστευτο τρόπο. Και οι ήρωές του τα πρόσωπα που ονειρεύονται είναι αυτά τα φαντάσματα που βγαίνουν από τη νύχτα, σκιές που περπατούν. Τα πρόσωπα αυτά δεν τοποθετούνται μέσα, αλλά μπροστά στην ιστορία. Ο Μπέκετ ήξερε όσο λίγοι να γενικεύει απλοποιώντας και να δίνει την εικόνα του όλου μέσα από το μέρος” αναφέρει χαρακτηριστικά στο NEWS 24/7 ο Αντρέας Μαντάς.

Πώς επικοινωνεί το έργο αυτό με το σήμερα;

Ζούμε στην εποχή του αντάρμα (σ.σ. η υστέρηση του dharma, που συναντάται στις φιλοσοφικές και θρησκευτικές αντιλήψεις με προέλευση την Ινδία). Στο χρόνο και στο χώρο όπου ο εαυτός ασθενεί και το κέντρο αποσαθρώνεται. Δύσκολα θα ξεφύγουμε από αυτό. Το έργο μιλάει για αυτή την άγνωστη, σκοτεινή επικράτεια του σήμερα.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής του Τηλέμαχου Μούσα;

Η μουσική συντελεί στο αργό χάος που δημιουργείται από την κάθοδο αυτών των προσώπων. Είναι ατμοσφαιρική και δουλεύει πάνω στην εσωτερική περιπλάνηση, στο παράδοξο, στο καθημερινό, στο απρόβλεπτο, και στο μη καταγεγραμμένο ή το άφατο, έτσι όπως το φανέρωσε ο Μπέκετ. Με τον μουσικό Τηλέμαχο Μούσα δουλέψαμε με δεμένα τα μάτια πάνω σε όλο αυτό.

Εμφανίζονται οι: Αντρέας Μαντάς | Τηλέμαχος Μούσας/ Επίσης συμμετέχουν, ως special video performers, οι George Pelecanos, Julee Cruise, Barry Adamson, Larry “Ratso” Sloman, Ted Milton, Tav Falco, Lindy Morrison./ ‘Ολοι τους απαγγέλουν Samuel Beckett, σε DIY video που γυρίστηκαν την περίοδο της καραντίνας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : Σύλληψη – Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία: Αντρέας Μαντάς/Σκηνοθεσία: Amor Omnia Team/Πρωτότυπη Μουσική – Σχεδιασμός ‘Ηχου: Τηλέμαχος Μούσας/Σχεδιασμός Φώτων – Ηχοληψία: Κώστας Γκόντας/Teaser/trailer παράστασης: Μαργαρίτα Κουβάτσου/Video παράστασης: Αντώνης Παπαντωνίου/Φωτογραφίες παράστασης: Ηλίας Μπουργιώτης/Γραφιστικά: Στέλιος Χέλμης

@ BIOS Basement/ Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, για 8 παραστάσεις/ ‘Εναρξη: Δευτέρα 16/5

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα