Άντρες ή γυναίκες διαβάζουν τα περισότερα βιβλία στη Ελλάδα;

Άντρες ή γυναίκες διαβάζουν τα περισότερα βιβλία στη Ελλάδα;
PIXABAY

Ποιοι θεωρείς ότι διαβάζουν περισσότερα βιβλία; Οι άνδρες ή οι γυναίκες; Νέα έρευνα του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας έρχεται να δώσει μια απάντηση.

Τα στοιχεία του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες της Θεσσαλονίκης “κυριαρχούν” κατά κράτος στο διάβασμα των βιβλίων έναντι των ανδρών σ’ ένα ποσοστό 60% – 40% και μάλιστα δεν έχασαν την “πρωτιά” ούτε μία φορά την τελευταία 20ετία.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 Fm” κάθε χρόνο στη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου, που διενεργείται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, “τρέχει” παράλληλα μία έρευνα από εταιρεία δημοσκοπήσεων με στόχο να βγει η “ακτινογραφία” των αναγνωστών.

Οι καλύτεροι βιβλιόφιλοι είναι οι γυναίκες

Οι καλύτεροι βιβλιοαναγνώστες και οι καλύτεροι βιβλιόφιλοι είναι οι γυναίκες, σε ποσοστό περίπου 60%. Διαβάζουν, συνήθως, μυθιστορήματα, νουβέλες, κοινωνικά βιβλία και αυτό είναι καθοριστικό σε σχέση με τους άντρες που επιλέγουν περισσότερο ιστορία, λογοτεχνία και βιβλία προβληματισμού. Το ποσοστό αυτό είναι τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί υπέρ των γυναικών, αντί να μειωθεί“, τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Υπολογίζεται πως φέτος στη διάρκεια των εκθέσεων βιβλίου οι τίτλοι των νέων εκδόσεων που θα παρουσιαστούν θα αγγίξουν τις 8.000-9.000.

Ανέφερε, επίσης, πως μέσα από αυτή την έρευνα λαμβάνουν “ερεθίσματα” και οι συγγραφείς προς τα πού να κινηθούν και τι επιθυμεί περισσότερο το αναγνωστικό κοινό να διαβάσει. “Τα τελευταία χρόνια, συγγραφείς ασχολούνται με βιβλία που ανταποκρίνονται στο αναγνωστικό κοινό. Έγραψαν για την προσφυγιά, για τις αλησμόνητες πατρίδες, επιστροφή στις ρίζες, που δημιουργούν συναισθήματα. Με στοιχεία ιστορίας αλλά και στοιχεία μυθοπλασίας, μεταφέροντας γεγονότα άλλων εποχών στη σύγχρονη πραγματικότητα“, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαρμπουνάκης υπογράμμισε πως το “μεγάλο κέρδος από την πανδημία” ήταν η στροφή του κοινού προς τα βιβλία και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η συνήθεια του κόσμου να “ταξιδεύει” μέσα στις σελίδες θα διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται πως φέτος στη διάρκεια των εκθέσεων οι τίτλοι των νέων εκδόσεων που θα παρουσιαστούν θα αγγίξουν τις 8.000-9.000.

Οι γυναίκες διαβάζουν, συνήθως, μυθιστορήματα, νουβέλες και κοινωνικά βιβλία σε σχέση με τους άντρες που επιλέγουν περισσότερο ιστορία, λογοτεχνία και βιβλία προβληματισμού.

Το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη: Η Διεθνής Έκθεση εντός του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, το διάστημα από 4 έως 7 Μαΐου και το Φεστιβάλ Βιβλίου που γίνεται στη Νέα Παραλία εντός του Ιουνίου.

Εξαιρετικά πλούσιο και πολυπλόκαμο είναι φέτος το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 19ης ΔΕΒΘ, με σημαντική παρουσία ξένων συγγραφέων, αντζέντηδων, μεταφραστών, και βέβαια πολλών Ελλήνων λογοτεχνών και εκδοτών. Η Έκθεση, που είναι ταυτόχρονα πολλά Φεστιβάλ μαζί (Νέων συγγραφέων, Μετάφρασης κ.ά.), θα διαρκέσει από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 7 Μαΐου. Δείτε το πρόγραμμα εδώ..

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα