Το μυθιστόρημα που “ζωντανεύει” τις οδυνηρές ημέρες της Ιταλικής Κατοχής με φόντο έναν κεραυνοβόλο έρωτα
Διαβάζεται σε 3'Ο Πήτερ Καλλιφίδας γράφει ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα, το “Στην Αγκαλιά του Πολέμου”, που “φωτίζει” την περίοδο της Ιταλικής Κατοχής στην Αθήνα με φόντο έναν κεραυνοβόλο έρωτα.
- 24 Ιανουαρίου 2024 09:39
Φως στην περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (1941-1943) ρίχνει με γλαφυρά μυθιστορηματικό τρόπο ο Πήτερ Καλλιφίδας στο βιβλίο του «Στην Αγκαλιά του Πολέμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento. Μέσα από σχολαστική έρευνα, ο συγγραφέας, δικηγόρος στο επάγγελμα και ταυτόχρονα λάτρης της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δίνει σάρκα και οστά στις οδυνηρές ημέρες της Ιταλικής Κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 1942, προ(σ)καλώντας τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τους αγώνες των πρωταγωνιστών του.
Η υπόθεση του βιβλίου
Τον Ιανουάριο του 1942 η Αθήνα βρίσκεται υπό την Ιταλική Κατοχή. Ο Στέφανος Γαλανός, ένας φοιτητής Νομικής και τραυματίας του αλβανικού μετώπου, εντάσσεται στον “Προμηθέα” σε μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές οργανώσεις που δρουν στην πόλη της της Αθήνας. Παράλληλα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Κατερίνα Πιμοντόρι, αδελφή Λοχαγού της Ιταλικής Καραμπινιερίας, η οποία συνοδεύει τον αδερφό της στην Ελλάδα ως μεταφράστρια.
Ο κεραυνοβόλος έρωτας των δύο νέων είναι αυτός που συνοδεύει τα τραγικά, αλλά και ηρωικά γεγονότα της περιόδου.
Όταν το καλοκαίρι του 1942 φτάνει στην Ελλάδα ο Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες – απότακτος αξιωματικός του φιλοβενιζελικού κινήματος του 1935 που ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής στo πλαίσιo της οργάνωσης Μίδας 614 ως ειδικός απεσταλμένος του Βρετανικού Ναυαρχείου, αλλά και του Αντιπροέδρου της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου- ο Στέφανος ενεργεί ως σύνδεσμος του.
Τον Τσιγάντε και συνεκδοχικά τις σελίδες του βιβλίου πλαισιώνουν εμβληματικές για την εποχή προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα η Λέλα Καραγιάννη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αλλά και σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Κίτσος Μαλτέζος, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Άγγελος Έβερτ κ.ά.
Με φόντο δύο ερωτευμένους νέους
Ο Πήτερ Καλλιφίδας με την “Αγκαλιά του Πολέμου” μάς χαρίζει ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα που εξερευνά με αριστοτεχνικό τρόπο την περίοδο της Ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα με φόντο τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μέσα από τις σελίδες του συστήνει στον αναγνώστη ένα πλούσιο μωσαϊκό χαρακτήρων- ιστορικές προσωπικότητες και λογοτεχνικούς ήρωες- και υφαίνει περίτεχνα και ισορροπημένα μια αφήγηση που αποτυπώνει την ένταση, τον φόβο, αλλά και την ανθεκτικότητα των ηρώων που βρίσκονταν στη δίνη της Κατοχής. Οι ήρωές του, παρά τους περιορισμούς που επέβαλλε η τότε σκληρή πραγματικότητα, βρίσκουν τρόπους να αντιστέκονται, να αγαπούν και να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον.
Το μυθιστόρημα αυτό διαβάζεται απνευστί, καθώς η γραφή του ρέει αβίαστα, η γλώσσα του είναι απλή, ενώ τα ιστορικά γεγονότα αναδύονται με μυθιστορηματική πλοκή σε ένα μοναδικό συνδυασμό ιστορίας, δράσης και ενός κεραυνοβόλου έρωτα, θεωρητικά αφύσικου σε μια εποχή που όμως, ούτως ή άλλως, μόνο φυσιολογική δεν ήταν.
Συγγραφέας: Πήτερ Καλλιφίδας
Εκδόσεις Memento, 2023, σελ.: 336