60 χρόνια Φεστιβάλ Καννών

default image

Ο Χρυσός Φοίνικας γίνεται σήμερα 60 χρονών. Και με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον θριαμβευτή της “Βασίλισσας”, Στίβεν Φρίαρς, καλείται να επιλέ...

Ο Χρυσός Φοίνικας γίνεται σήμερα 60 χρονών. Και με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον θριαμβευτή της “Βασίλισσας”, Στίβεν Φρίαρς, καλείται να επιλέξει τους φετινούς νικητές. Το ΜΕΝ 24 παρουσιάζει το πιο γκλάμουρ φεστιβάλ κινηματογράφου!Το 1939, ο Γάλλος υπουργός πολιτισμού είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός παγκόσμιου φεστιβάλ κινηματογράφου που θα διεξάγεται στη Γαλλία. Έπρεπε όμως να βρεθεί και η κατάλληλη περιοχή που θα είναι ικανή να μαγνητίζει τα βλέμματα όλης της Μέκκας του κινηματογράφου. Το Παρίσι πολύ βροχερό, το Στρασβούργο πολύ ανατολικά, η Λυών πολύ αδιάφορη.. Αντιθέτως οι Κάννες μάζευαν όλο τον καλό τον κόσμο, είχαν ντάλα ήλιο και στην τελική είχαν και φοίνικες. Χρυσούς Φοίνικες για την ακρίβεια…



Κάπως έτσι λοιπόν, εν έτει 2007, μπορούμε να γιορτάζουμε επισήμως τα 60 χρόνια του πιο μεγάλου, πιο αναγνωρίσιμου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον κόσμο. Και είναι η 60η επέτειος και όχι όπως θα βγάλατε με απλά μαθηματικά η 68η, γιατί ένας τύπος ονόματι Αδόλφος Χίτλερ δεν ήταν, ας πούμε, και τόσο φανατικός του σινεμά. Από το 1946, λοιπόν, μέχρι σήμερα πολλές κλασσικές ταινίες έχουν μείνει στην ιστορία χάρη στις Κάννες, πολλοί σκηνοθέτες τιμήθηκαν από τα, ομολογουμένως, πιο κουλτουριάρικα μέλη του Φεστιβάλ και ακόμα περισσότεροι νέοι ηθοποιοί είδαν το άστρο τους να ανεβαίνει πιο ψηλά.



 Η κατάσταση στο Φεστιβάλ των Καννών για όσους δεν γνωρίζουν έχει ως εξής. Στο διαγωνιστικό κομμάτι συμμετέχουν περίπου 20 ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίες προβάλλονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ και στην συνέχεια κρίνονται από τους «Επίσημους Κριτές» σε διάφορες κατηγορίες, με σημαντικότερη διάκριση τον Χρυσό Φοίνικα που απονέμεται στην καλύτερη ταινία. Κάθε χρόνο τα μέλη της Επίσημης Κριτικής Επιτροπής είναι διαφορετικά και επιλέγονται ανάμεσα από τους πιο ταλαντούχους και σεβαστούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους κ.τ.λ.). Φέτος, Πρόεδρος της 9μελούς Κριτικής Επιτροπής είναι ο, υποψήφιος για Όσκαρ, σκηνοθέτης του «The Queen», Stephen Frears. Ανάμεσα στους σκεπτόμενους κριτές είναι η Τoni Collette, η Maggie Cheung από το επικό «2046» κι η Sarah Polley, πρωταγωνίστρια του «My life without me».



 Η φετινή λίστα με τις ταινίες που θα κονταροχτυπηθούν… με στυλ βέβαια, μιας και μιλάμε για τη Γαλλική Ριβιέρα και όχι για το Hollywood, συμπεριλαμβάνει την νέα απόπειρα του ταλαντούχου Quentin Tarantino, «Death Proof», το πολυαναμενόμενο real- serial killer -story «Zodiac» του David Fincher, το «My Blueberry Nights» με τον Jude Law, το «Promise me this» του Kusturica και  το «No country for old men» των αδερφών Coen. Μην νομίζετε όμως ότι στις Κάννες μετράει το σταριλίκι και το Box Office οπότε μην βγάλετε στην… απ’ έξω τις συμμετοχές από Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Βουλγαρία και όλα τα συναφή. Ίσα- ίσα, το μυστικό βρίσκεται κάπου εκεί, ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, που έχουν και πιο βαθιά καλλιτεχνική κουλτούρα, όπως και να το κάνουμε..



 Από την άλλη, υπάρχει και το μη διαγωνιστικό μέρος, με παραγωγούς που επιλέγουν την διοργάνωση στις Κάννες για να προβάλουν για πρώτη φορά τη νέα τους δουλειά. Έτσι, ο Soderbergh καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον με την πρεμιέρα του «Ocean’s Thirteen», η οποία ωστόσο δεν «πάει» για βραβείο- όχι ότι θα του έδιναν, αλλά λέμε τώρα..Βέβαια δεν σημαίνει ότι αν μία ταινία είναι σημαδεμένη με το σημαδάκι του Χρυσού Φοίνικα είναι απαραιτήτως αριστούργημα. Ας θυμηθούμε το τρανταχτό παράδειγμα των τελευταίων ετών, το «Elephant» του Gus Van Sant, που κανονικά θα έπρεπε να μείνει μόνο με το Βραβείο Σκηνοθεσίας- κι αυτό έτσι για την «φάση».



Συνήθως όμως το Φεστιβάλ έχει βραβεύσει κινηματογραφικά έργα άξια αναγνώρισης όπως τον «Πιανίστα» του Polanski, το «Dancer in the dark» του Lars Von Trier και τον «δικό μας», Aγγελόπουλο στην «Αιωνιότητα και μία ημέρα». Ας ελπίσουμε ότι ο κύριος Frears μαζί με τους εμπειρογνώμονες κριτικούς του να μη πάθουν υπερ-πληροφόρηση και πονοκέφαλο από τις πολλά φιλμ που καλούνται να παρακολουθήσουν, και να καταφέρουν να χαρίσουν τον Χρυσό Φοίνικα και τα υπόλοιπα βραβεία σε αυτούς που τα αξίζουν πραγματικά. Εντελώς, μα εντελώς αντικειμενικά και χωρίς καμία εμπάθεια ως προς τους υπόλοιπους συναγωνιζόμενους, στις 27 του μηνός που τελειώνετε μίστερ Στηβ, δώστε έστω ένα φυλλαράκι από τον Φοίνικα στον Tarantino. Όχι πως έχουμε δει την ταινία, αλλά θα πρέπει όπου κι αν πηγαίνει ο άνθρωπος να βρίσκεται κάποιος να του δίνει ένα βραβείο. Εντελώς αντικειμενικά πάντα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα