Eurovision 2024: No Politica για το Ισραήλ – Ποιοι αντιδρούν και η θέση της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 8'
Eurovision 2024: No Politica για το Ισραήλ – Ποιοι αντιδρούν και η θέση της Ελλάδας
Eurovision - Ισραήλ AP Photo/Martin Meissner

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και της συμμετοχής του στη Eurovision 2024.

Δεν σταματούν οι αντιδράσεις από μερίδα eurofans σχετικά με την απόφαση των διοργανωτών της Eurovision 2024 να συμπεριλάβουν κανονικά το Ισραήλ στη λίστα των χωρών που θα λάβουν μέρος στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό τον ερχόμενο Μάιο.

Συγκεκριμένα, η EBU έχει ανακοινώσει πως συνολικά 37 κράτη θα ανέβουν στη σκηνή του Μάλμε, διεκδικώντας το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Παρά τη φημολογία, η EBU δεν προχώρησε στον αποκλεισμό του Ισραήλ από την επόμενη Eurovision, ενώ τα μισά Βαλκάνια μένουν εκτός, αφού Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία δεν θα δώσουν το “παρών” αν και η επιστροφή τους βρισκόταν υπό συζήτηση. Εκτός διαγωνισμού θα παραμείνει και η Ουγγαρία.

Ακόμα, σύμφωνα με τη διοργανώτρια Αρχή, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή της Ρουμανίας στη Eurovision 2024, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας (TVR) για την πιθανή συμμετοχή της.

Αναλυτικά, οι 37 χώρες που θα συμμετάσχουν στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision είναι οι εξής:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Η επίσημη θέση της EBU για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Εδώ και περίπου τρεις μήνες, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, δεν ήταν λίγοι όσοι κάλεσαν την EBU να αποκλείσει το Ισραήλ από τη Eurovision 2024, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο στο Μάλμε της Σουηδίας.

Ωστόσο, το Ισραήλ περιλαμβάνεται κανονικά μεταξύ των 37 χωρών που πρόκειται να λάβουν μέρος στη Eurovision 2024 και πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιον λόγο έγινε αυτό εφόσον η Ρωσία αποβλήθηκε από τη EBU μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μέσα από τη βελγική εφημερίδα HLN, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) απάντησε στην κριτική που δέχτηκε στα social media σχετικά με την απόφαση να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα των 37 χωρών οι οποίες θα συμμετέχουν στη Eurovision 2024.

Η EBU πήρε θέση στο ζήτημα, τονίζοντας ότι: «Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς – όχι για κυβερνήσεις – και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU – με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο – εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η EBU.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, με μεγάλη μερίδα eurofan να κατηγορούν την EBU για δύο μέτρα και δύο σταθμά και για απολιτίκ στάση.

Η Ισλανδία άνοιξε τον “χορό” των διαμαρτυριών

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Σύλλογος Συνθετών και Στιχουργών της Ισλανδίας τάχθηκε επισήμως κατά της συμμετοχής της Ισλανδίας στη Eurovision 2024 αν δεν αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό.

Επιπλέον, πριν περίπου έναν μήνα, τη Δευτέρα (18/12) διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα γραφεία της ισλανδικής δημόσιας τηλεόρασης RUV, ζητώντας τον αποκλεισμό της ισραηλινής συμμετοχής από τη Eurovision 2024.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ρέικιαβικ, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της RUV, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Γάζας και κατά του Ισραήλ. Ένα από τα βασικά του αιτήματα ήταν και ο αποκλεισμός της συμμετοχής του Ισραήλ από τον επικείμενο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το Μάιο στο Μάλμε.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία εκφράζει δυσφορία σχετικά με θέματα που αφορούν το Ισραήλ. Το 2019 υπήρξε εναντίωση στο να διεξαχθεί ο διαγωνισμός στην Ιερουσαλήμ, αλλά και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της χώρας εκείνη τη χρονιά προχώρησαν σε μια πολιτική τοποθέτηση τη στιγμή της ανακοίνωσης της βαθμολογίας τους τη βραδιά του τελικού.

Οι διοργανωτές της Eurovision 2019 (μετά τις αντιδράσεις, διεξήχθη στο Τελ Αβίβ) επέμεναν ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό ουδέτερο, χωρίς πολιτική χροιά, ωστόσο τα όσα έγιναν στην σκηνή τους διέψευσαν παταγωδώς.

Η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης του Τελικού, με τους εκπροσώπους της Ισλανδίας, τα μέλη του συγκροτήματος Hatari, να σηκώνουν κασκόλ στα χρώματα της Παλαιστίνης, την ώρα που οι παρουσιαστές ανακοίνωσαν τους βαθμούς τους στο televoting.

Νωρίτερα, θέση στη διαμάχη είχε πάρει και η Μαντόνα. Κατά τη διάρκεια του σόου που παραχώρησε η βασίλισσα της ποπ, δύο από τους χορευτές είχαν στις πλάτες τους σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Τόσο, η EBU, όσο και το Ισραήλ αντέδρασαν έντονα στην εν λόγω κίνηση, αλλά η Μαντόνα είχε ήδη περάσει το μήνυμα που ήθελε.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 8:50 του παρακάτω βίντεο:

Η θέση άλλων χωρών για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Οι φωνές για μποϊκοτάζ στη Eurovision 2024 ξεκίνησαν από την Ισλανδία, με την κρατική τηλεόραση να μην έχει προβεί σε κάποια δήλωση αναφορικά με τη διεξαγωγή εθνικού τελικού, όπως συνηθίζει να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Την σκυτάλη πήρε η Ιρλανδία, με περίπου 500 e-mails να καταφτάνουν στο κρατικό κανάλι RTE, ζητώντας την άμεση απόσυρση της υποστήριξης και συμμετοχής στην Eurovision 2024, εάν επιτραπεί στο Ισραήλ να διαγωνιστεί. Το RTE έσπευσε να απαντήσει άμεσα, λέγοντας πως μάλλον απίθανο φαντάζει η χώρα να αποσυρθεί τον διαγωνισμό, προσθέτοντας πως η Ιρλανδία πάντα προσέγγιζε την εκδήλωση με το πνεύμα με το οποίο ιδρύθηκε, δηλαδή ως έναn μη πολιτικό διαγωνισμό που έχει σχεδιαστεί για να ενώσει το κοινό και να φέρει τους ανθρώπους κοντά μέσω μιας κοινής αγάπης για τη μουσική και την ψυχαγωγία.

Έπειτα ήταν η σειρά του φετινού εκπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, Olly Alexander, να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων, μη διστάζοντας να μιλήσει για γενοκτονία και καλώντας, ταυτόχρονα σε αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό. Συγκεκριμένα, ο βρετανός εκπρόσωπος υπέγραψε επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι “καθεστώς Απαρτχάιντ”.

Την ίδια ώρα, στη Νορβηγία, σύμφωνα με πληροφορίες του ogaegreece, πολλοί εκ των καλλιτεχνών του MGP 2024, του σόου από το οποίο θα επιλεγεί ο φετινός εκπρόσωπος της χώρας, δέχτηκαν πιέσεις ότι αν δεν εκφράσουν ξεκάθαρη θέση εναντίον του Ισραήλ, θα δέχονταν οι ίδιοι μποϋκοτάζ από το κοινό. Ο πρώτος ημιτελικός του MGP μόνο ήσυχα δεν κύλησε το περασμένο Σάββατο, καθώς μια διαδηλώτρια που έφερε τη σημαία της Παλαιστίνης και φορούσε ένα λευκό Τ-shirt με την αναφορά «Boycott Israel», μπήκε στο Green Room για να διαμαρτυρηθεί υπέρ της Παλαιστίνης.

Μετά το γεγονός υπεύθυνοι του NRK δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν  την ασφάλεια στο στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού κατά την διάρκεια των επόμενων show του MGP.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες ζήτησαν να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τον διαγωνισμό, η Φινλανδική Εταιρεία Ραδιοφωνίας (Yle) θα πρέπει να μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό και να αρνηθεί να στείλει φινλανδική συμμετοχή, υποστηρίζουν οι καλλιτέχνες.

«Δεν είναι σύμφωνο με τις αξίες μας να ανεβαίνει στη σκηνή μια χώρα που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και συνεχίζει να εφαρμόζει στρατιωτική κατοχή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αναφορά που υπεγράφη από τους Φινλανδούς καλλιτέχνες.

Από την άλλη, οι Δανοί αποφάσισαν να εκφράσουν ξεκάθαρη θέση, ενάντια στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ στο Ισραήλ. “Η σύγκρουση είναι θλιβερή και σίγουρα πιο περίπλοκη. Υπάρχουν ατελείωτες απόψεις και αποχρώσεις σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή όπως ξέρουμε υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, ακόμα περισσότερο από όσο υπάρχει ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Με τα χρόνια, διάφορες χώρες πήραν μέρος στην Eurovision ενώ βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτό δεν εμπόδισε την EBU να πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό και οι Δανοί τον στηρίξαμε και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα”, αναφέρει η επίσημη θέση της κρατικής τηλεόρασης.

Τέλος, το Ισραήλ έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη Sabine Verheyen, Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικών Υποθέσεων, να εκδίδει δήλωση με την οποία αντιτίθεται σε κάθε απόπειρα μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ στον διαγωνισμό μουσικής.

Συγκεκριμένα η Verheyen δήλωσε πριν από λίγες ώρες στο euobserver πως είναι εναντίον οποιουδήποτε μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ και της συμμετοχής του στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. “Οι πολίτες του Ισραήλ έχουν το δικαίωμα να ζουν χωρίς τον τρόμο, τον φόβο και την βία”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η θέση της Ελλάδας στα καλέσματα απόσυρσης λόγω Ισραήλ

Μετά από επικοινωνία του NEWS 24/7 με την ΕΡΤ στις 21 Δεκεμβρίου, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά της Ελλάδας να αποσύρει τη συμμετοχή της από τον 68ο διαγωνισμό μουσικής της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, η Head of project για τη Eurovision 2024 και διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της ΕΡΤ, κα Δώρα Χειράκη είχε δηλώσει σχετικά: “Μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί κανένα επίσημο αίτημα αποκλεισμού του Ισραήλ προς την EBU, από καμία συμμετέχουσα χώρα, όπως συνέβη για παράδειγμα με τη Ρωσία. Δεν υπάρχει τίποτα σε επίσημο επίπεδο. Αν υπάρξει, τότε θα συζητηθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα