Μένουμε σπίτι: Τελικά πόσο αληθινό είναι το “Freud” του Netflix

Μένουμε σπίτι: Τελικά πόσο αληθινό είναι το “Freud” του Netflix
Στιγμιότυπο από το Freud του Netflix

Το 'Freud' είναι ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων στο Netflix αυτή τη στιγμή, αλλά πόσο αληθινά είναι τα γεγονότα του;

Η νέα σειρά του Netflix ‘Freud’ βρίσκεται σταθερά στο Top10 της ελληνικής πλατφόρμας από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας της και, τυπικά, κατατάσσεται στο είδος της ιστορικής φαντασίας. Μπορεί ο κεντρικός του πρωταγωνιστής Sigmund Freud να βασίζεται στον πασίγνωστο επιστήμονα, αλλά για όσους ήλπιζαν ότι ο Πατέρας της Ψυχανάλυσης περνούσε τον καιρό του κυνηγώντας δολοφόνους η αλήθεια θα είναι απογοητευτική. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Η επιτυχημένη σειρά του σκηνοθέτη Marvin Kren πάντως, δεν είναι 100% προϊόν φαντασίας. Το ‘Freud’ έχει μια κάποια, έστω, σχέση με την πραγματικότητα.

Τι είναι αλήθεια στο ‘Freud’

Η σειρά φαντάζεται τον νεαρό Freud (Robert Finster) να χρησιμοποιεί τις ψυχαναλυτικές του ικανότητες για να επιλύει εγκλήματα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όπως προείπαμε, ωστόσο ο ίδιος ο χαρακτήρας έχει βασιστεί σε κάποια αληθινά γεγονότα. Για παράδειγμα, το Freud τοποθετείται στα 1880s, στη Βιέννη, όπου ο επιστήμονας όντως έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1873 και αργότερα εργαζόταν το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Η σειρά εξερευνά επίσης την πρώιμη δουλειά του Freud στη σφαίρα της ψυχανάλυσης, όπως οι πειραματισμοί του με τον υπνωτισμό, καθώς και τη στενή του σχέση με την κοκαΐνη. Ο επιστήμονας περιέγραφε ότι έκανε προσωπική χρήση της «ενάντια της κατάθλιψης και ενάντια της δυσπεψίας, με απίστευτη επιτυχία». Τέτοια ήταν η ικανοποίησή του με το ναρκωτικό που άρχισε να το συστήνει σε φίλους και, τελικά, να το χορηγεί σε ασθενείς του με απειλητικά για τη ζωή τους αποτελέσματα.

Ο δημιουργός της σειράς, Kren, είπε στο Variety πως δεν ήθελα να μοιάζει η σειρά πολύ ιστορική. «Θέλαμε να μπορεί να απευθυνθεί σε νεαρά και μοντέρνα κοινά», εξήγησε. «[Ο Freud] ήταν διαβόητος για τον έλεγχο με τον οποίο παρουσιάζονταν η δική του ιστορία και βιογραφία», οπότε δεν είχαν και πολλές πληροφορίες για την προσωπική του ζωή.

Ποια ήταν η αληθινή Fleur Salomé

Όπως δεν εξιχνίαζε εγκλήματα, έτσι δεν είχε και συνεργάτη και ερωτική σύντροφο ένα μέντιουμ σαν τη Fleur Salomé που υποδύεται η Ella Rumpf. Ο χαρακτήρας της, ωστόσο, φαίνεται να έχει επηρεαστεί ελαφρώς από μία πραγματική φίλη του Freud: Τη Lou Andreas-Salomé.

Μπορεί να μην ήταν μέντιουμ, όμως ο Freud τη λογάριαζε για άνθρωπο που καταλάβαινε τους ανθρώπους καλύτερα απ’ ότι μπορούσαν να καταλάβουν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Όπως ο Freud, η Lou Andreas ήταν και αυτή ψυχαναλύτρια. Μαθήτευσε κάτω από τον επιστήμονα, έγινε φίλη και έμπιστή του, και έγραφε για θέματα όπως η θηλυκή σεξουαλικότητα και ο ναρκισσισμός.

Στη σειρά, ο Freud και η Fleur γνωρίζονται και αναπτύσσουν γρήγορα ερωτικό δεσμό, όμως αυτό είναι πιθανόν μια τηλεοπτική προσθήκη στην αληθινή τους σχέση. Οι δυο τους καταρχάς γνωρίστηκαν το 1911 και όχι στα 1880s, όταν ήταν ήδη στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους.

Στις πρώτες μέρες της στη Βιέννη, η Lou Andreas έγραψε στον Freud, «εύχομαι κάποια στιγμή να έχω την ευκαιρία μιας προσωπικής συζήτησης μαζί σου». Ο ψυχαναλυτής απάντησε σύντομα και κάπως έτσι ξεκίνησε μία εκτενής αλληλογραφία με πάνω από 200 γράμματα μεταξύ τους που στην πορεία εκδόθηκαν και σε βιβλίο. Σε ένα από τα γράμματα, ο Freud επαινούσε την Andreas για τη βαθιά κατανόησή της για την ανθρώπινη φύση, ενώ κάποια πράγματα μπορεί και να υπονοούσαν κάποια ρομαντική σχέση μεταξύ τους που όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Οι δυο τους παρέμειναν φίλοι για πάνω από 25 χρόνια, ενώ εκείνη είχε σίγουρα σχέσεις με τον φιλόσοφο Friedrich Nietzsche και τον ποιητή Rainer Maria Rilke. Είχε παντρευτεί, επίσης, τον ερευνητή Friedrich Carl Andreas και διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με την κόρη του Freud, Anna, που ήταν επίσης ψυχαναλύτρια.

H Lou Andreas-Salomé ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες ψυχαναλύτριες και μία από τις πρώτες που έγραψαν ποτέ για τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Για την ακρίβεια, είχε ήδη γράψει γι’ αυτήν πριν καν γνωριστεί με τον Freud, στο βιβλίο της ‘Die Erotik’ (1911).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα