Καλύτερα δε Γίνεται: Η μπλούζα με τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι αντιδράσεις και η δημόσια “συγγνώμη” Γερμανού – Κορδώνη

Καλύτερα δε Γίνεται: Η μπλούζα με τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι αντιδράσεις και η δημόσια “συγγνώμη” Γερμανού – Κορδώνη
Στιγμιότυπο από την εκπομπή "Καλύτερα δε Γίνεται" glomex

Μέσα από το "Καλύτερα δε Γίνεται" του Σαββάτου (03/06) η Ναταλία Γερμανού και ο συνεργάτης της Γιάννης Κορδώνης ζήτησαν δημοσίως "συγγνώμη" για το ατυχές περιστατικό με τη μπλούζα που απεικόνιζε τον Κεμάλ σατιρίζοντας τις εκλογές στην Τουρκία.

Ένα t-shirt που απεικόνιζε τον Κεμάλ Ατατούρκ και το λογοπαίγνιο “Δε νυστάζω ρε παιδιά” το οποίο φόρεσε ο συνεργάτης της Ναταλίας Γερμανού, Γιάννης Κορδώνης, την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία προκάλεσε σάλο και σφοδρότατες αντιδράσεις, ακόμα και την παρέμβαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός θέλοντας να σατιρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε με μία μπλούζα που απεικόνιζε τον Μουσταφά Κεμάλ και το μήνυμα “Δεν νυστάζω ρε παιδιά”, παραφράζοντας τον στίχο του ποιήματος του Νίκου ΓκάτσουΚαληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ“.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος να εκδίδει ανακοίνωση και να κάνει λόγο για “απαράδεκτο περιστατικό“, ειδικά λίγες μέρες μετά την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Χτες, Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στην εκπομπή του Alpha TV «Καλύτερα δε γίνεται», που παρουσιάζει η κα Ναταλία Γερμανού, εμφανίστηκε ο συνεργάτης της κ. Γιάννης Κορδόνης με μια μπλούζα που απεικόνιζε τον Γενοκτόνο-Φασίστα Μουσταφά Κεμάλ, σφαγέα εκατομμυρίων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, και το μήνυμα «Δεν νυστάζω ρε παιδιά». Η παρουσιάστρια μάλιστα σχολίασε την μπλούζα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μία «από τις ωραιότερες μπλούζες που έχει κάνει ποτέ…»

Προφανώς αναφερόταν στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκη, «Καληνύχτα Κεμάλ», το οποίο βέβαια δεν μιλά για τον Μουσταφά Κεμάλ, και ήθελε να σατιρίσει με το εν λόγω μήνυμα το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας την τάση που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στο Twitter και τα υπόλοιπα social media.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ενέργεια κρίνεται από την Ομοσπονδία μας και σύσσωμο τον Ελληνισμό ως απολύτως απαράδεκτη, κατακριτέα και προσβλητική για τη μνήμη των γενοκτονηθέντων προγόνων μας, ιδίως δε όταν αυτή προβάλλεται μόλις 8 ημέρες μετά την 19η Μαΐου. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη παρουσιάστρια θα έπρεπε να επιδεικνύει μια μεγαλύτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα και να είναι πιο προσεκτική, καθώς ο αείμνηστος πατέρας της, Φρέντυ Γερμανός, στην εκπομπή του «Εκπομπές που αγάπησα» το 1976 είχε φιλοξενήσει αιχμαλώτους πολέμου της Μικρασιατικής Εκστρατείας που είχαν δει από κοντά τον Μουσταφά Κεμάλ και είχαν βιώσει στο έπακρο τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ορδές του.

Μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας εντόπισαν το συγκεκριμένο απόσπασμα και επικοινώνησαν σήμερα κιόλας, Κυριακή 28 Μαΐου, πριν από την έναρξη της εκπομπής, με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV ώστε να καταγγείλουν το εν λόγω συμβάν και να ζητήσουν να γίνει επανορθωτική τοποθέτηση και αποκατάσταση του χθεσινού τραγικού γεγονότος. Ο αρχισυντάκτης της εκπομπής, κ. Βασίλης Δρυμούσης, επικοινώνησε με την Ομοσπονδία μας, παραδέχθηκε το χθεσινό ατόπημα, μας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της μνήμης των προγόνων μας και δεσμεύθηκε να μεταφέρει την καταγγελία μας στην παρουσιάστρια, κα Γερμανού, και στον συνεργάτη τους, κ. Κορδόνη, με σκοπό να γίνει σχετική αναφορά στην σημερινή εκπομπή.

Δυστυχώς, η σημερινή τοποθέτηση τόσο της κας Γερμανού όσο και του κ. Κορδόνη σε καμία περίπτωση δεν μας καλύπτει και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει να έχουν αντιληφθεί το τραγικό σφάλμα που έχουν διαπράξει. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να πουν ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός που δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθεί, μας έκαναν και υπόδειξη ότι είδαμε μόνο την εικόνα και δεν παρακολουθήσαμε ότι έκαναν πλάκα. Τους καλούμε να σκεφτούν πόσο λογικό και σωστό θα ήταν να έβλεπαν έναν Εβραίο πολίτη να εμφανίζεται σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας με μπλούζα που απεικονίζει τον Χίτλερ και να προβαίνει σε αντίστοιχους ανάλαφρους αστεϊσμούς μπροστά στις οθόνες εκατομμυρίων πολιτών που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία. Στην πραγματικότητα, έπραξαν ακριβώς το ίδιο μπροστά στο ελληνικό ακροατήριο, καθώς ο πνευματικός καθοδηγητής του Χίτλερ ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, του οποίου τα θύματα ήταν εκατομμύρια πρόγονοι των συμπολιτών μας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ζητά να εκδοθεί άμεσα δημόσια ανακοίνωση επανόρθωσης από την εκπομπή και τον τηλεοπτικό σταθμό που την φιλοξενεί, καθώς ένα τόσο ευαίσθητο θέμα σε καμία περίπτωση δεν προσφέρεται για «χιουμοράκι». Δηλώνει για άλλη μια φορά ότι θα βρίσκεται πάντα ενάντια σε όσους άθελα ή ηθελημένα προσπαθούν να προσβάλουν την μνήμη των προγόνων μας και να υπονομεύσουν το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Το μεσημέρι του Σαββάτου (03/06) τόσο η Ναταλία Γερμανού όσο και ο Γιάννης Κορδώνης ζήτησαν δημοσίως “συγγνώμη” για το ατυχές αυτό περιστατικό, με την παρουσιάστρια να αναλαμβάνει την ευθύνη, ενώ έδωσαν τη δική τους απάντηση ως εκπομπή.

“Δεν είναι μόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία που θίχτηκε και στεναχωρήθηκε και θύμωσε, είναι πάρα πολύς κόσμος που ένιωσε προσβεβλημένος και για αυτόν τον λόγο λυπούμαστε πάρα πολύ. Και εγώ και ο Γιάννης. Εγώ παίρνω την ευθύνη αν θέλετε προσωπικά, λίγο παραπάνω ως παρουσιάστρια της εκπομπής και γιατί γέλασα, ας είμαστε ειλικρινής, αλλά και γιατί παρουσιάζω αυτή την εκπομπή και πραγματικά χρωστάω μια δημόσια συγγνώμη στους ανθρώπους αυτούς και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και σε όλους όσους θύμωσαν, απογοητεύτηκαν και προσβλήθηκαν. Λυπάμαι πάρα πολύ, δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση”, είπε η Ναταλία Γερμανού.

Ο Γιάννης Κορδώνης με τη σειρά του, ανέφερε πως “ήταν τελείως λάθος, ήταν δικό μου λάθος. Θέλω να πιστεύω ότι τουλάχιστον είναι κατανοητό ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση σε όλο αυτό, ήταν μία ατυχής στιγμή, μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να το είχαμε πάρει πίσω όλο αυτό. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, πέρασε ένα λάθος μήνυμα με το οποίο είμαστε τελείως αντίθετοι και είναι πλήρως κατανοητό αυτ και ελπίζω ότι τελειώνει κάπως έτσι όλο αυτό, με την ειλικρινή μας συγγνώμη”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα