Ο γάμος στην εποχή του κορονοϊού – “Δε γίνεται χωρίς να αγγίζεις”

Ο γάμος στην εποχή του κορονοϊού – “Δε γίνεται χωρίς να αγγίζεις”
Ο γάμος στην εποχή του κορονοϊού AP

Η πανδημία του κορονοϊού, ανέτρεψε πολλά δεδομένα. Η Δάφνη και ο Χρήστος μιλούν στο News 24/7 για την ακύρωση του γάμου τους, ενώ το γραφείο "Marriage in Style" δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα.

Η Δάφνη και ο Χρήστος είχαν έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο για να επισκεφτούν την Κέρκυρα το καλοκαίρι. Τον γάμο τους.

Σύμφωνα όμως με τη λαική ρήση, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει. Και πράγματι, κανείς δεν φανταζόταν ότι μια πανδημία και ένα παγκόσμιο lockdown θα ήταν η αιτία να μείνει στον “αέρα” μια στιγμή που αναμένει κανείς χρόνια.

Οι δυό τους μένουν πια στο Βερολίνο, όμως η Κέρκυρα ήταν το νησί στο οποίο για πρώτη φορά συγκατοίκισαν. Το καλοκαίρι –με αφορμή τον γάμο τους – το καταπράσινο νησί του Ιουνίου θα αποτελούσε την τοποθεσία όπου παλιοί φίλοι, από διάφορες μεριές του κόσμου θα ξαναβρισκόντουσαν, θα χόρευαν και θα “γλεντούσαν”, γιορτάζοντας το –τυπικό- πέρασμα στο επόμενο στάδιο της ζωής τους.

Ο Χρήστος και η Δάφνη μίλησαν στο News 24/7 με αφορμή την αναβολή του γάμου τους και μοιράστηκαν τις σκέψεις, τους ενδοιασμούς αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Γάμος SHUTTERSTOCK

 

Ο γάμος είναι κυρίως μια συναισθηματική διαδικασία. Δεν θες να κάθεσαι σε απόσταση. Θες να χορεύεις και να αγκαλιάζεις

«Η πορεία του κορονοϊού ήταν γνωστή από τον Φεβρουάριο, εκεί μας μπήκαν και οι πρώτες σκέψεις, όμως υπήρχε μια μεγάλη χρονική απόσταση μέχρι τον Ιούλιο και σκέφτεσαι πως δεν θα διαρκέσει τόσο. Όμως βλέπαμε ότι η κατάσταση κάθε μέρα χειροτέρευε. Κάθε φορά πιστεύαμε ότι βρισκόμασταν στη δυσκολότερη φάση, καθώς οι θάνατοι αυξάνονταν και δεν θέλαμε να πάρουμε απόφαση εν θερμώ», αναφέρει ο Χρήστος καθώς θυμάται τις πρώτες τους σκέψεις με την έλευση της πανδημίας.

Καθώς αντιλαμβάνονταν πως τα πράγματα δεν θα άλλαζαν άμεσα, με τις πτήσεις -τόσο τις δικές τους όσο και πολλών φίλων που έμεναν επίσης εξωτερικό- να ακυρώνονται, αλλά και με το παγκόσμιο lockdown, η λύση ήταν μονόδρομος.

«Ο γάμος δεν είναι μόνο το τελετουργικό κομμάτι. Είναι κυρίως συναισθηματικό. Δεν θέλεις να κάθεσαι σε ένα τραπέζι με απόσταση. Θες να χορέψεις και να αγκαλιάσεις ανθρώπους, που ενδεχομένως έχεις να δεις χρόνια. Για εμάς δεν είχε νόημα να γίνει η διαδικασία υπό περιορισμούς», εξηγεί η Δάφνη, προσθέτοντας πως ελπίζει μέχρι του χρόνου τον Ιούλιο, οπότε και μετέφεραν τον γάμο τους, τα πράγαματα να έχουν εξομαλυνθεί.

Είναι κάποιες αποφάσεις που δεν θες να πάρεις. Υπήρχε αρκετή ανυπομονησία

«Είναι κάποιες αποφάσεις που δεν θες να πάρεις. Υπήρχε αρκετή ανυπομονησία για τον γάμο. Και από εμάς και από φίλους. Ήταν μια ευκαιρία να μαζευτούμε όλοι μαζί, αφού πολλοί πλέον ζούμε στο εξωτερικό, αλλά και να κάνουμε διακοπές», αναφέρουν.

Ο Χρήστος και η Δάφνη έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μέσα στην πανδημία και το παγκόσμιο lockdown κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αισιοδοξία.

«Στην ουσία πραγματική επιβάρυνση δεν υπήρχε. Θα γίνει καλύτερη οργάνωση, ενώ μέσα σε δύο χρόνια θα μοιραστούν και τα έξοδα καλύτερα. Ελπίζουμε και για τους καλεσμένους μας να είναι θετικό, αφού θα μπορούν από νωρίς να κλείσουν τη διαμονή και τα μεταφορικά τους.

Αυτό που σκεφτόμασταν από την αρχή, είναι πως εάν η κατάσταση δεν είχε εξομαλυνθεί μέχρι τον Μάϊο και υπήρχαν άνθρωποι που πέθαιναν, δεν θα σκεφτόμασταν τον γάμο. Έχει συμβεί κάτι πιο σοβαρό. Το ίδιο ισχύει και για του χρόνου. Εάν η πανδημία εξακολουθεί να υφίσταται, σημαίνει πως έχει αλλάξει κάτι πολύ σημαντικότερο στην καθημερινότητά μας».

Το ζευγάρι ευελπιστεί πως οι συνθήκες θα βελτιωθούν και παραμένουν αισιόδοξοι για τον γάμο τους τον Ιούλιο του 2021 στην Κέρκυρα.

«Εντάξει, είναι και ευκαιρία σε περίπτωση που κάποιος από τους δυό μας αλλάξει γνώμη», κλείνουν γελώντας.

Το γραφείο “Marriage in Style” δίνει απαντήσεις

“Αβέβαιη και με μεγάλη ανασφάλεια” χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει επικρατήσει στον χώρο της διοργάνωσης γάμων η Γεωργία Χαλιάσου, εκ μέρους του γραφείου “Marriage in Style”.

Με τους φόβους δεύτερου “κύματος” να είναι έντονοι, πολλοί είναι αυτοί που διστάζουν κι αναβάλλουν ή ακυρώνουν το “μυστήριο” και την δεξίωση. Όπως εξηγεί η κ. Χαλιάσου “Οι γάμοι που αναβάλλονται προγραμματίζονται κυρίως για Ιούλιο και Αύγουστο και λιγότερο για Ιούνιο και Σεπτέμβριο”. Τονίζει πως πέρσι τέτοια περίοδο το γραφείο είχε αναλάβει τέσσερις διοργανώσεις, ενώ φέτος μέχρι 20 Ιουνίου δεν είναι προγραμματισμένο κάποιο event.

Ακόμη αναμένουμε τις προϋποθέσεις για τις δεξιώσεις

Όσον αφορά τις κρατικές οδηγίες εξηγεί πως “Ακόμη αναμένουμε τις προϋποθέσεις για τις δεξιώσεις, που είναι και το πιο κοστοβόρο και δημοφιλές κομμάτι ενός γάμου. Είναι το κομμάτι που όλοι περιμένουν για να διασκεδάσουν. Πρόσφατα βγήκαν οι οδηγίες για τις προϋποθέσεις των μυστηρίων μέσα στις εκκλησίες, οι οποίες ήταν αναμενόμενες και δεν επηρεάζουν άμεσα την απόφαση του ζευγαριού για το αν θα κάνει τον γάμο του ή όχι”.

Η ίδια εκτιμά πως αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι προϋποθέσεις “Αναμένουμε να έχουμε λιγότερους καλεσμένους, σύμφωνα με τα τετραγωνικά του χώρου. Θα κάθονται λιγότεροι καλεσμένοι στα τραπέζια με απόσταση μεταξύ τους. Θεωρούμε πως οι καλεσμένοι θα σηκώνονται για τον μπουφέ με υπόδειξη του μετρ κρατώντας αποστάσεις μεταξύ τους (ένα ένα τραπέζι) και θα σερβίρονται μόνο από τους μάγειρες που θα βρίσκονται στον μπουφέ. Και αυτό σε όσα ζευγάρια δεν επιλέξουν την λύση του σερβιριστού. Πιστεύουμε πως οι σερβιτόροι θα φοράνε μάσκες και γάντια (κι ελπίζουμε στην καλή πρόθεση κι αισθητική των επαγγελματιών του χώρου να δημιουργούν ωραίες μάσκες ανάλογα το event ώστε να δοθεί μία όμορφη νότα προσαρμοσμένη στην εποχή και όχι άχαρη και αμήχανη).

Ο κύριος ενδοιασμός των ζευγαριών αφορά κυρίως στην ημερομηνία διεξαγωγής της τελετής

Θα υπάρχουν αντισηπτικά πάνω στα τραπέζια σε ωραία διακοσμητικά μπουκαλάκια δίπλα στην όμορφη διακόσμηση μας. Το μελανό σημείο είναι ο χορός. Εκεί θεωρώ θα πρέπει να υπάρξουν μαντήλια για να χορεύουμε και να μην κρατάμε χέρια, αλλά να κρατάμε αποστάσεις. Θα υπάρχει περιορισμός των ατόμων που θα χορεύουν στην πίστα και θα γίνονται συχνά εναλλαγές. Πιθανή λύση σε όσους χώρους το επιτρέπουν, δημιουργία παραπάνω από 1 πίστα”.

Τα ζευγάρια φαίνεται πως περιμένουν την οριστικοποίηση των μέτρων, προκειμένου να επιλέξουν αν θα αναβάλουν ή όχι τον γάμο τους. “Τα ζευγάρια αγωνιούν να βγουν οι προϋποθέσεις για να οριστικοποιήσουν μέσα τους εάν θα πραγματοποιήσουν τον γάμο τους ή θα τον αναβάλλουν. Αναρωτιούνται για το πώς θα κάθονται οι καλεσμένοι, πώς θα γίνει ο χορός, αν θα πρέπει να φοράνε μάσκες οι καλεσμένοι τους, αν θα μπορούν να τους χαιρετήσουν, να αγκαλιαστούν και πολλά άλλα που συνήθως γινόντουσαν στα ευτυχή γεγονότα, αλλά τώρα δεν θα μπορούν να γίνονται μέχρι να φύγουμε τελείως από τον κίνδυνο. Οι ενδοιασμοί τους είναι κυρίως για την ημερομηνία του γάμου τους εάν θα πρέπει να την μεταφέρουν ή όχι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού, που μην ξεχνάμε πως είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που εργάζονται και ζούν στο εξωτερικό, αλλά παντρεύονται στην Ελλάδα. Αυτά τα ζευγάρια έχουν να σκεφθούν για τις πτήσεις τους, για την καραντίνα εάν θα ισχύσει των 14 ημερών (που το θεωρώ αδύνατο να εφαρμοστεί, θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση όπως των τεστ ), τους καλεσμένους τους που διαμένουν στο εξωτερικό και η αβεβαιότητα αν θα μπορούν να πετάξουν στην Ελλάδα ή όχι.

Επίσης, άλλο μελανό σημείο είναι οι γάμοι στα νησιά μας. Η Ελλάδα είναι κορυφαίος γαμήλιος προορισμός και υπάρχει αβεβαιότητα για το καλοκαίρι, οπότε πολλοί γάμοι αναβλήθηκαν για το 2021″, εξηγεί η κυρία Χαλιάσου.

Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται

Όσον αφορά τις οικονομικές επιβαρύνσεις εξηγεί πως οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται, ενώ ευελπιστεί πως όταν ανακοινωθούν οι ακριβείς προϋποθέσεις θα βρεθεί λύση για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία.

Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται, παρά μόνο εάν εμείς δεν μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το ζευγάρι μας όπως έχουμε συμφωνήσει, που κάτι τέτοιο είναι απίθανο. Κανένα ζευγάρι δε θα πρέπει να ακυρώσει τον γάμο του λόγω φόβου. Μπορεί να τον αναβάλλει ή να αλλάξει κάπως την μορφή και την σύνθεση των καλεσμένων του. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε σαν επαγγελματίες για να μην χαθεί η μαγεία, αλλά να παραμείνουμε και όλοι ασφαλείς”.

“Τα ζευγάρια δεν έχουν πληρώσει ακόμη τους καλεσμένους τους. Η εξόφληση γίνεται λίγες μέρες πριν τον γάμο. Είμαι σίγουρη πως όταν ανακοινωθούν οι ακριβείς προϋποθέσεις θα βρεθεί λύση για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία και να μην την επωμιστεί το ένα μέλος της συμφωνίας. Οι ιδιοκτήτες των χώρων είναι επαγγελματίες που δουλεύουν αποκλειστικά με ζευγάρια και σίγουρα νιώθουν την αγωνία τους και θα έχουν την πρόθεση να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι”.

Είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι αντιμετωπίζουμε και οι γάμοι του 2020 θα είναι προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες

Η κ. Χαλιάσου δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον των γάμων, ενώ τονίζει πως παραδόσεις πολλών που δίνουν χαρά στους ανθρώπους δεν θα αλλάξουν. “Θεωρώ πως το μέλλον των γάμων δε θα αλλάξει. Δεν μπορούν να αλλάξουν οι παραδόσεις τόσων ετών που δίνουν πραγματικά χαρά στους ανθρώπους αυτήν την τόσο ιδιαίτερη στιγμή τους.

Είμαι πεπεισμένη πως όλοι είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι για το τι αντιμετωπίζουμε και οι γάμοι του 2020 θα είναι προσαρμοσμένοι στις νέες συνθήκες, οι οποίες θα ισχύουν για φέτος ή στην χειρότερη και του χρόνου εάν δεν έχουν προλάβει να βρούνε το εμβόλιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα