Σε 20 μέρες το στρατόπεδο φύλαξης μεταναστών

Σε 20 μέρες το στρατόπεδο φύλαξης μεταναστών
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης Eurokinissi

Ανυποχώρητος ο Χρυσοχοϊδης για το κέντρο φιλοξενίας στην Κοζάνη. Διαβάστε για τις αντιδράσεις των κατοίκων

Μέσα σε 20 ημέρες υποτίθεται πως θα είναι έτοιμο το πρώτο κέντρο φιλοξενίας στο δήμο Βοϊου στην Κοζάνη.

Και λέμε υποτίθεται διότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μάλιστα σε μία έξαρση αυτής της αντίδρασης, ο περιφερειακός σύμβουλος της πόλης, Στέφανος Τοπαλίδης, δήλωσε πως με “έγχρωμους” θα κάνει σαμπουάν!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο υπουργός Προστασίας, Μ. Χρυσοχοϊδης δεν κάνει, όπως φαίνεται ως τώρα τουλάχιστον, ούτε βήμα πίσω.

Εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως το κέντρο στην Κοζάνη θα λειτουργήσει και μάλιστα με δυναμικότητα 1.000 ανθρώπων.

“Η χώρα έχει οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει όλη την Ευρώπη”, είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Το 90% των παράνομων μεταναστών που περνάνε στην Ελλάδα πηγαίνει στις άλλες χώρες της ΕΕ συμπλήρωσε και τόνισε πως στη χώρα μπαίνουν κάθε χρόνο 130.000 αλλοδαποί.

“Το κόστος είναι δυσβάστακτο και για την κοινωνία και για την οικονομία”, ανέφερε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να επαναπατρίζονται και τους απέδωσε τον τίτλο της βόμβας στα θεμέλια της κοινωνίας, ενώ υποστήριξε ταυτόχρονα πως θα τονωθεί έτσι και η οικονομία.

“Η ίδρυση των πρώτων Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποτελεί το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε τώρα σε σχέση με τον εθνικό μας σχεδιασμό.

Ξεκινάμε από την Κοζάνη τον επόμενο μήνα. Η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι (1.000) παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου”.

Διευκρίνισε ότι οι κακοποιοί και όσοι εγκληματούν, οδηγούνται και κρατούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η πρόθεση του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια ένα τέτοιο κέντρο, ενώ στο μέλλον το ίδιο θα γίνει σε κάθε νομό, με τα κονδύλια να καλύπτονται από το ειδικό ταμείο της ΕΕ.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η δήμαρχος Νεαπόλεως του δήμου Βοϊου στην Κοζάνη, Παναγιώτα Ορφανίδου.

Η ίδια υποστήριξε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία του κέντρου στην περιοχή.

Συγχρόνως τόνισε ότι οι κάτοικοι δεν επιθυμούν την κατασκευή του.

Μάλιστα έκανε λόγο για προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έσπευσε να καθησυχάσει, όσο μπορούσε τους πολίτες, με την ακόλουθη φράση:

“Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, όπως και για καμία άλλη τοπική κοινωνία, όπου σύντομα θα δημιουργηθούν αντίστοιχα Κέντρα. Αντιθέτως, τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι πάρα πολλά. Θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, για τη φύλαξη, για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο και βεβαίως αυτό θα δημιουργήσει στη συνέχεια άλλες παράπλευρες δραστηριότητες στην οικονομία μας”, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, νωρίς το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Νεάπολη Κοζάνης, εκφράζοντας με αυτόν τον τόπο την αντίθεσή τους στη δημιουργία χώρου υποδοχής και διαμονής παράνομων οικονομικά μεταναστών, σε παλιό στρατόπεδο.

Υψηλοί τόνοι και ρατσιστικές αιχμές από περιφερειακό σύμβουλο

Κι ενώ ο Μ. Χρυσοχοϊδης συναντιόταν με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Δακή και τη δήμαρχο Βοϊου, Π. Ορφανίδου, από όπου και οι δηλώσεις του, ο περιφερειακός σύμβουλος στην Κοζάνη, Στέφανος Τοπαλίδης, με το συνδυασμό “Συμμαχία των Πολιτών στη Δυτική Μακεδονία”, του συνδυασμού του εκλεγμένου Γ. Δακή, ξεσήκωνε αντιδράσεις και δημιουργούσε μείζον θέμα.

Προχώρησε όχι απλώς σε αντιδράσεις με υψηλούς τόνους, αλλά έφτασε στο σημείο να προβεί ακόμα και σε ρατσιστικές δηλώσεις.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Facebook ο κ. Τοπαλίδης, σχολιάζοντας το Κέντρο Υποδοχής που πρόκειται να κατασκευαστεί για τους μετανάστες, έγραψε:

“Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι. Εγώ, με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν”.

Μερικά μόλις λεπτά μετά τη συγκεκριμένη δήλωση, υποστήριξε ότι μίλησε με αυτό αυτόν τρόπο για τους μετανάστες που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Κοζάνη διότι ήθελε να αφυπνίσει τον κόσμο

΄Συγκεκριμένα, ανέφερε:

“Χαίρομαι που κατάφερα να κάνω ντόρο με την δήλωση αυτή, αυτός ήταν ο σκοπός μου, να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και να είμαστε όλοι σε επαγρύπνιση για το θέμα.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ζώα για να τους βάλουμε στο στρατόπεδο της Νεάπολης, πρέπει να ζουν ελεύθερα”.

Τέλος, ο βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μετά από 2,5 χρόνια αδιαφορίας θυμήθηκαν έναν μήνα πριν τις εκλογές να στοιβάξουν ανθρώπους σε σκηνές χωρίς πρόγραμμα κ σχεδιασμό. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα