“Άγνωστος Χ” ο Τραμπ – Ανησυχία για μη ανταπόκριση στην επιβολή κυρώσεων από ΕΕ

“Άγνωστος Χ” ο Τραμπ – Ανησυχία για μη ανταπόκριση στην επιβολή κυρώσεων από ΕΕ
O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ AP

Τα δυο υποβρύχια που ζητά το Βερολίνο να αγοράσει η Αθήνα, η προσπάθεια με τη Λιβύη, ο ρόλος της Αιγύπτου και η –λεκτική- στήριξη από τις Βρυξέλλες

Εντείνει την κινητοποίησή της η Αθήνα ενόψει των πολύ κρίσιμων προβλημάτων που προκύπτουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Αθήνα, ωστόσο η ανησυχία είναι έκδηλη, όπως και οι δυσκολίες που υπάρχουν σε πολλούς τομείς.

“Άγνωστος Χ”, για παράδειγμα, παραμένει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, τη θέση του οποίου περιμένει η Αθήνα στη συνάντηση που θα έχει με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, στις 7 Ιανουαρίου. Αν και για πολλούς η Αθήνα δεν έχει να περιμένει πολλά, καθώς ήδη ο Ντ. Τραμπ στηρίζει τον Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της Συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη, ως αντάλλαγμα για τη στάση του “Σουλτάνου” στη Συρία, ενώ δεδομένη θεωρείται και η καλή χημεία των δυο ανδρών.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να θέτει ευθέως δημοσίως το θέμα των προσωποποιημένων κυρώσεων κατά ανώτερων τούρκων αξιωματούχων και εταιρειών, καθώς δεν είναι βέβαιη ότι αυτό το αίτημα θα γίνει αποδεκτό. Η Γερμανία, για παράδειγμα, φέρεται να έχει διαμηνύσει πως θα είναι αρνητική σε μια τέτοια εξέλιξη καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ανοιχτά πολλά μέτωπα με την Άγκυρα. Βέβαιον, όμως, είναι ότι η χώρα μας θα έχει τη στήριξη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στο βασικό της αίτημα να χαρακτηριστεί ως ανυπόστατο το Μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η πληροφορία των “Παιχνιδιών Εξουσίας” πως το Βερολίνο έχει ζητήσει-και μάλλον πιέζει την Αθήνα- για την αγορά δυο υποβρυχίων, “εκβιάζοντας” προφανώς για τη στήριξή της. Αίτημα που, όμως, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ικανοποιήσει η Αθήνα, μεταξύ άλλων γιατί η οικονομία της δεν μπορεί να αντέξει τη διάθεση κονδυλίων τέτοιου ύψους, πολύ περισσότερο που η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θέτει τη συγκεκριμένη αγορά ως την προτεραιότητα σε τυχόν νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Κατά τα λοιπά και ενώ θα συνεχίζεται η προσπάθεια με τις δυνάμεις της Λιβύης που αντιστρατεύονται την –αναγνωρισμένη- κυβέρνηση της Λιβύης, ανησυχία υπάρχει και από τη διστακτικότητα, κατά ορισμένους άρνηση, της Αιγύπτου να συνυπογράψει τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ελλάδα, παρότι η χώρα μας στο παρασκήνιο προβαίνει σε παραχωρήσεις υπέρ του Καΐρου στο θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα