Δύσκολα θα περάσει πρόταση μομφής για τον Ν. Βούτση

Δύσκολα θα περάσει πρόταση μομφής για τον Ν. Βούτση
Νίκος Βούτσης Eurokinissi

Από τι θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα και τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχει μια τέτοια κίνηση στο κομματικό σύστημα

Για κανέναν -και για τον κοινοβουλευτισμό- δεν θα είναι εύκολη μια πρόταση μομφής εναντίον του Προέδρου της Βουλής.

Ο Ν. Βούτσης, υπενθυμίζεται, εκλέχθηκε με 181 ψήφους, σε μια ψηφοφορία που απουσίαζε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος -αν και είχε αποστείλει επιστολή στήριξης- ενώ η ανάδειξή του στη θέση του Προέδρου προκάλεσε αακούφιση σε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αφού είχε προηγηθεί η θητεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κοινοβουλευτικές πηγές επιμένουν πως σε τυχόν πρόταση μομφής πολύ δύσκολα ο Ν. Βούτσης δεν θα συγκεντρώσει 151 ψήφους, ενώ οι επιπτώσεις της διαδικασίας θα είναι πιθανότατα πολλές -και για πολλούς.

Η κυβέρνηση αναμένεται, για παράδειγμα, να κατηγορήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, εφόσον όπως όλα δείχνουν συμπορευτεί με τυχόν πρόταση μομφής, ότι συμπορεύεται για μια ακόμα φορά με την αξιωματική αντιπολίτευση και ότι «αποτελεί ουρά της».

Παράλληλα, καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι ο Ν. Βούτσης δεν θα υπερψηφιστεί από κάποιους εκ των αντιπροέδρων, με τους οποίους και άριστη προσωπική σχέση διαθέτει και πολύ καλή θεσμική διεργασία.

Το ενδιαφέρον, επίσης, συγκεντρώνεται τι θα πράξουν οι βουλευτές που δεν στηρίζουν την κοινοβουλευτική διαδικασία, απομακρύνονται όμως ταυτόχρονα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως π.χ. ο Σπύρος Λυκούδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλους και άλλοι.

Αρμόδια, άλλωστε, στελέχη, από όλες τις πλευρές εκτιμούν πως τυχόν πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής θα επιταχύνει τις διεργασίες του πολιτικού συστήματος είτε προς την κατεύθυνση της αναδιάταξής του με κριτήρια της μετα-Μνημονίου εποχής, είτε με παγίωση πολιτικών συμμαχιών στο χώρο της αντιπολίτευσης.

Κατά την ψηφοφορία σε τυχόν πρόταση μομφής, αναμένεται αποχή ενός τουλάχιστον κόμματος, με το ΚΚΕ να θεωρεί σε πρώτη φάση «ανούσιες και αποπροσανατολιστικές» τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις.

Τέλος, τυχόν πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής εκτιμάται ότι θα συζητηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Άγκυρα και εκ των πραγμάτων η αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί όχι απλώς στο επίπεδο λειτουργίας του κοινοβουλευτισμού, αλλά στο επίπεδο λειτουργίας συνολικά του πολιτικού συστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα