Μετά το Πάσχα η έξοδος στις αγορές και το… good bye στο ΔΝΤ

Μετά το Πάσχα η έξοδος στις αγορές και το… good bye στο ΔΝΤ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ AP

Στις 26 Απριλίου αναμένεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standart & Poor’s. Αίτημα για αποπληρωμή του ΔΝΤ αμέσως μετά την απόφαση για εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Μετά το Πάσχα αναμένεται η απόφαση για την τρίτη έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς εκτιμάται ότι η Standart & Poor’s θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά μία βαθμίδα και συνεπώς το κλίμα θα είναι ευνοϊκότερο.

Από την έξοδο στις αγορές και τα 2 δισ. που επιδιώκεται να αντληθούν, η Ελλάδα προγραμματίζει να αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ. Δάνεια που ανέρχονται στα 9,8 δισ. ευρώ, με το ακριβό τους μέρος να ανέρχεται στα 5,68 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει κυμαινόμενο επιτόκιο 4,8% – 5,3%, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Η Αθήνα, στη χειρότερη περίπτωση, προσανατολίζεται να αποπληρώσει τις ακριβές δόσεις του 2019 και του 2020 που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ αντιστοίχως –σύνολο δηλαδή 3,7 δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζεται ότι προκειμένου η Αθήνα να προχωρήσει στην αποπληρωμή απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ESM, αφού –με βάση τις συμφωνίες- αν εξοφληθεί πρόωρα ένας πιστωτής (εν προκειμένω το ΔΝΤ) θα πρέπει να εξοφληθεί σε αντίστοιχο ύψος και ο άλλος (ESM). Η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης προς τον ESM αμέσως μετά την αναμενόμενη απόφαση του Eurogroup για χορήγηση των 970 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν παρακρατηθεί από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, που αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο πετυχημένους υπουργούς της κυβέρνηση, αναμένεται να πάει σε θετικό κλίμα στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, 12-14 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα