Τα μηνύματα του Αλέξη προς Κυριάκο και Φώφη για απλή αναλογική και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Τα μηνύματα του Αλέξη προς Κυριάκο και Φώφη για απλή αναλογική και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Καρέ από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας Eurokinissi

Τι εννοεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν δηλώνει "Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα μην τα επιχειρήσουν". Το θέμα του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα

Μάλλον δεν έλαβε τη διάσταση που έχει η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής “Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το σύστημα μην τα επιχειρήσετε”.

Στην ίδια, μάλιστα, ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην κατάργηση της απλής αναλογικής, χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί ακόμα ο νόμος, σημειώνοντας με νόημα πως “ακόμη και με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα προέκυπτε κυβέρνηση 152 βουλευτών ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, όπως θα προκύψουν συγκλίσεις και στην Αυτοδιοίκηση”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην κατανοεί πώς είναι δυνατόν κόμμα και προσωπικότητες (όπως πχ ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος με το πολυσυζητημένο του άρθρο στην “Καθημερινή”) να τάσσονται υπέρ της συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ στη συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αλλάξει η διάταξη που προβλέπει εφαρμογή νέου εκλογικού συστήματος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση μόνο εφόσον συγκεντρώνει 200 ψήφους -και να απαιτούνται στο εξής 180.

Και αυτό τη στιγμή που με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πάγιο εκλογικό νόμο στο Σύνταγμα μπορεί με 40% ένα κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση! “Πώς είναι δυνατόν βασικοί κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού να μην συμφωνούνται μεταξύ των δυο βασικών πόλων της πολιτικής ζωής” συνηθίζει να επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους συνομιλητές του, ενώ απορεί και για το πώς είναι δυνατόν να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να προβλέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, δηλαδή με απλή πλειοψηφία.

Τη στιγμή που μετεκλογικά όχι απλώς η εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα απαιτούσε -χάρη της συναίνεσης- ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και η εκάστοτε πλειοψηφία πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που προέρχονταν από την αντίπαλη παράταξη. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, μάλιστα, απορεί για το τι υποκρύπτεται πίσω από το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη στιγμή που αφενός μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην επανεκλογή του -επιτυχημένου, κατά κοινή ομολογία- Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει στην παρούσα Βουλή και προεδρική πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Το θέμα του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι ψήφοι που θα απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- και συνακόλουθα η συνταγματική αναθεώρηση- όσο και αν δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, θα μας απασχολήσουν πολύ το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό και κρατείστε τις παραπάνω γραμμές!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα