Ο “μαγικός αριθμός” 151 -και- στη συνταγματική αναθεώρηση

Ο “μαγικός αριθμός” 151 -και- στη συνταγματική αναθεώρηση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Σε περίπτωση που η αναθεώρηση, όπως όλα δείχνουν, προχωρήσει για την επόμενη αναθεώρηση θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 χρόνια. Ποιες διατάξεις μπορεί να συγκεντρώσουν πάνω από 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή; Πού ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει συμπόρευση με τα υπόλοιπα κόμματα; Η ερμηνευτική δήλωση για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και γιατί -αν ψηφιστεί- γυρίζει τις έρευνες 20 χρόνια πίσω.

Τυχόν εμμονή της ΝΔ στη θέση της να μη συμμετάσχει στη συνταγματική αναθεώρηση, μάλλον θα δυσκολέψει, παρά θα διευκολύνει την -θεμιτή- επιδίωξή της να θέσει τη σφραγίδα της στην διαμόρφωση του νέου Καταστατικού Χάρτη της χώρας.

Σε περίπτωση, βλέπετε, που η παρούσα Βουλή αποφασίσει να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση, η επόμενη αναθεώρηση μπορεί να χρειαστεί -το λιγότερο- έως και …δέκα χρόνια, αφού η επόμενη συζήτηση για αλλαγή στο Σύνταγμα θα μπορεί να γίνει πέντε χρόνια μετά από την πρώτη συνεδρίαση της επόμενης Βουλής. Συνεπώς, έως τότε, δεν θα μπορεί να κατοχυρωθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή να εφαρμοστούν άλλες επιλογές της ΝΔ, που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι υπεραπαραίτητες για τη μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή.

Παράλληλα, άρθρα που θα κριθούν αναθεωρητέα με 151 ψήφους θα απαιτήσουν 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να αναθεωρηθούν, ίσως δηλαδή σύμπραξη ακόμα και τριών κομμάτων, με κίνδυνο ορισμένα -ίσως και πολλά- από αυτά να μην αναθεωρηθούν.

Ποια άρθρα ενδέχεται να συγκεντρώσουν 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή; Σίγουρα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ υποστηρικτές μπορεί να βρουν οι αλλαγές στα άρθρα περί κρίσεων στις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας (την Δημοκρατική Συμπαράταξη), στην καθιέρωση της απλής αναλογικής (Ένωση Κεντρώων) κοκ. Πιθανόν, δηλαδή, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι η μόνη διάταξη που μπορεί να αλλάξει και όπως θέλει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς -όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις για τη μετεκλογική σύνθεση της Βουλής- σχεδόν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις που θα κριθούν αναθεωρητέες θα χρειαστούν τη σύμπραξη και του δεύτερου μεγάλου κόμματος.

Η ερμηνευτική δήλωση

Στο άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, η κυβερνητική πλειοψηφία προτίθεται να καταθέσει διερευνητική δήλωση, ώστε να έχει αναδρομική ισχύ. Σε μια τέτοια περίπτωση τονίζουν οι γνωρίζοντες, η διάταξη θα μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ έως και είκοσι χρόνια. Κάποιοι, δηλαδή, από το λεγόμενο παλιό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν.

Ο Πρόεδρος και οι κάλπες

Δεν πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι η πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξακολουθεί να έχει πάνω στο τραπέζι την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στις κάλπες. Στη συγκεκριμένη διάταξη ο Αλ. Τσίπρας δεν έλαβε υπόψη του το πνεύμα των τελευταίων παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Νέες εντάσεις με ΑΝΕΛ

Η συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι φυσικό, θα φέρει στην επιφάνεια διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό των κομμάτων, αλλά θα επιβεβαιώσει την αναδιάταξη των συμμαχιών και θα φέρει στην επιφάνεια υπόγεια ρεύματα που θα εκδηλωθούν την επομένη των εκλογών. Σίγουρα, π.χ., θα διευρυνθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Π. Καμμένου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την εκτίμηση ότι η συνεργασία των δυο χώρων έχει (ήδη) λήξει! Αντιθέτως, ερωτηματικό παραμένει αν και πόσο μπορεί να έρθουν κοντά Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μετά τις εκλογές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα