Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ευρώπη και ο κόσμος των ανταγωνισμών, των εξοπλισμών και των συγκρούσεων

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ευρώπη και ο κόσμος των ανταγωνισμών, των εξοπλισμών και των συγκρούσεων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ στη σύσκεψη της G20 στην Οσάκα τον Ιούνιο του 2019 AP

Οι μεγάλες και δισεπίλυτες διαφορές στο εωρωατλαντικό μπλοκ, το νέο μεγάλο χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής

Η Διάσκεψη του Μονάχου, το …Νταβός για την ασφάλεια όπως ονομάζεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ολοκλήρωσε τις εργασίες του την προηγούμενη εβδομάδα, με πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που δυστυχώς -και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (πχ «Ριζοσπάστης»)- πέρασαν απαρατήρητα από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σταχυολογώντας ορισμένες τοποθετήσεις σημαντικών παραγόντων της παγκόσμιας σκηνής, τα «Παιχνίδια Εξουσίας» θα επιχειρήσουν να σκιαγραφήσουν μερικά μόνο, πλην όμως σημαντικά, από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης:

-«Ο κόσμος σήμερα είναι διαφορετικός σε σχέση με το 2014(…) τότε το εμείς, δηλαδή η Δύση, ήταν αυτονόητο», είπε σε ένα σημείο της ομιλίας του ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊενμάγιερ, για να εκτιμήσει πως η «Ευρώπη δεν είναι πια τόσο κεντρικής σημασίας για τις ΗΠΑ», αλλά και να χαρακτηρίσει «ψευδαίσθηση» ότι το όλο και μικρότερο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ευρώπη οφείλεται προσωπικά στον Ντ. Τραμπ. «Γνωρίζουμε ότι η μετατόπιση αυτή ξεκίνησε νωρίτερα και θα συνεχιστεί και μετά τον Τραμπ», δήλωσε ο γερμανός πρόεδρος, λέγοντας αυτό που δεν μπορούν να πουν δημοσίως κάποιοι από τους ευρωπαίους ηγέτες και περιγράφοντας μια από τις μείζονες αλλαγές της σύγχρονης εποχής, καθώς η Ουάσιγκτον θέτει ως προτεραιότητά της πλέον την Ασία- εξέλιξη που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην Ευρώπη.

– Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υπήρξε ίσως πιο καθαρός, δείχνοντας πόσο ‘ζορίζεται’ και η χώρα του από τη νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον: «Αυτό που πραγματικά άλλαξε τα πράγματα είναι ότι η εποχή των πανταχού παρόντων Ηνωμένων Πολιτειών ως «χωροφυλάκων του κόσμου» οδεύει προς το τέλος της, αν παρατηρήσουμε το τι συμβαίνει σε Συρία, Αφγανιστάν και Αφρική»!

-Η Γερμανία είναι έτοιμη να εμπλακεί περισσότερο και στρατιωτικά», είπε ο Χάικο Μάας, δείχνοντας τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο μεταπολεμικό τοπίο, με το Βερολίνο να διεκδικεί όλο και περισσότερο διεθνή στρατιωτικό ρόλο, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς ξανά στη Γερμανία.

-«Δεν μπορούμε πάντα να καθοριζόμαστε από την Ουάσιγκτον, πρέπει αν σκεφτούμε και για την Ευρώπη», είπε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα του διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, γεγονός που προκαλεί τις επιφυλάξεις του Βερολίνου για να προχωρήσει η αμυντική ενοποίηση της ΕΕ. Ο Μακρόν, μάλιστα, δεν δίστασε να υπενθυμίσει στο Βερολίνο πως η χώρα του, μετά την έξοδο της Βρετανίας, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

-«Είμαι σε θέση να σας ενημερώσω με ικανοποίηση πως οι τοποθετήσεις περί θανάτου της ευρωατλαντικής συμμαχίας είναι υπερβολικές» -περιορίστηκε αν διαμηνύσει ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα όσα σχετικά ακούστηκαν στη διάσκεψη για τις διατλαντικές σχέσεις.

-«Η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει τις προκαταλήψεις και τις ανησυχίες της για τη χώρα μου», είπε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ¨αναπόφευκτη τάση της ιστορίας» και προειδοποιώντας πως η χώρα του θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη σχέση της με τη Μόσχα.

Οι παραπάνω δηλώσεις ήταν μόνο μερικές από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη Διάσκεψη του Μονάχου και επιβεβαιώνουν πλήρως τους ανταγωνισμούς, τους κινδύνους, αλλά και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο κόσμο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα