Στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Φώφης και η αναθεώρηση του άρθρου 54;

Στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη- Φώφης και η αναθεώρηση του άρθρου 54;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά Eurokinissi

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ είχε απορρίψει την πρόταση Αλιβιζάτου για τροποποίηση του άρθρου ώστε ο εκλογικός νόμος να αλλάζει από την επόμενη αναμέτρηση με 180 ψήφους από 200 που απαιτούνται σήμερα, δέχεται εισηγήσεις να θέσει το θέμα στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν έκρυψε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ακυρώσει στην πράξη την απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Μεταξύ των κινήσεων που εξετάζει είναι και οι διπλές εκλογές: Να μην επιτρέψει, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές (αφού με την απλή αναλογική κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τη ΝΔ, στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν φαίνεται να προκύπτει), ώστε να προκηρυχθούν εν συνεχεία νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το τωρινό εκλογικό σύστημα, που θα θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το οποίο θα είναι μιας μορφής ενισχυμένης αναλογικής, με ισχυρό μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Όλοι, ωστόσο, καταλαβαίνουν πως οι διπλές εκλογές είναι ένα μεγάλο ρίσκο, καθώς η κατάσταση στο τέλος της τετραετίας, ίσως να μην είναι όπως σήμερα, ιδίως τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει τον μήνα του μέλιτος. Ακόμα και να διεξαχθούν πάνω στη διετία (τα “Παιχνίδια Εξουσίας” έχουν αποκαλύψει πρώτα το σενάριο ¨2+4¨) προϋποθέτει να προηγείται η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις πάνω από 7 μονάδες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει άριστα -και από την εμπειρία του πατέρα του- τι εκπλήξεις κρύβουν οι κάλπες, αλλά και τι σημαίνει να κυβερνάς με τυχόν οριακή διαφορά.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, ερωτώμενος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, απέρριψε την πρόταση του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του άρθρου 54 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι ο νέος εκλογικός νόμος ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του αμέσως από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών. Σύμφωνα με την πρόταση Αλιβιζάτου ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τις απαραίτητες 180 ψήφους να τροποποιήσουν το άρθρο 54 παρ. 1, ώστε αυτό να προβλέπει ότι το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές αν ψηφιστεί από 180 βουλευτές, αντί από 200 που-επαναλαμβάνουμε- απαιτείται σήμερα.

Υπάρχουν, ωστόσο, που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης που θα έχει με τη Φώφη Γεννηματά τη συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διπλής κάλπης. Και αυτό, καθώς, μεταξύ άλλων, υπονομεύει και το ενδεχόμενο, προοπτικά, συγκρότησης ενός “αντικυβερνητικού μετώπου”, ενώ αποφεύγει και τις διπλές εκλογές, καθώς με μια τέτοια συμφωνία το ΚΙΝΑΛ θα αποτελεί- σύμφωνα με τις εισηγήσεις- έναν εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο. Το ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, ζητά πρώτα να δει τον νέο εκλογικό νόμο που προτείνει το Μέγαρο Μαξίμου και μετά να γίνει τυχόν συζήτηση για το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος.

Το πιθανότερο σενάριο, πάντως, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός να επιμείνει σε έναν εκλογικό νόμο, με μεγαλύτερο μπόνους από αυτό που δίνει η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, αποκλείοντας την συζήτηση για την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Και εστιάζοντας την προσπάθεια της συναίνεσης με το ΚΙΝΑΛ στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, όπου η Χαριλάου Τρικούπη άλλαξε πλήρως την πάγια της θέση και στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα