Το τηλεφώνημα της Όλγας στον Μιχάλη που βοήθησε στην αποκλιμάκωση στην ΑΣΟΕΕ

Το τηλεφώνημα της Όλγας στον Μιχάλη που βοήθησε στην αποκλιμάκωση στην ΑΣΟΕΕ
Η Όλγα Γεροβασίλη Eurokinissi

Φοιτητές από ΕΑΑΚ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά συμμετείχαν στην -ειρηνική- διαμαρτυρία εντός της ΑΣΟΕΕ. Σε μέρος του προβλήματος αναδεικνύεται η Πρυτανεία, που δείχνει να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις δυνάμεις της τάξης

Απρόβλεπτες εκτιμάται ότι θα ήταν οι συνέπειες σε περίπτωση που τα ΜΑΤ επιτίθονταν στους φοιτητές που μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ για να εκδιώξουν τους φοιτητές από το χώρο.

Οι φοιτητές ανήκαν στα σχήματα της ΕΕΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση) που κινούνται στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και κάποιες μικρές δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που αποφάσισαν ότι “κάτι πρέπει να κάνουν” μετά την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει τη Σχολή έως τις 17 Νοεμβρίου. Η δε κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, καθώς όσοι γνωρίζουν τον χώρο της ΑΣΟΕΕ, με τα πολύ υψηλά κάγκελα, δεν υπήρχε οδός διαφυγής αν οι δυο πλευρές συγκρούονταν, ούτε μπορούσε κάποιος να απομακρυνθεί (με δεδομένο ότι οι πόρτες του κτιρίου ήταν κλειστές) εάν συνεχιζόταν η ρίψη δακρυγόνων.

Το παρασκήνιο το διάστημα αυτό υπήρξε έντονο. Μεταξύ αυτών που συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της έντασης ήταν και το τηλεφώνημα που έκανε την πιο κρίσιμη στιγμή η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με την ιδιότητα της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη στον διάδοχό της Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. “Μα τι κάνετε, έτσι αντιμετωπίζετε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση;” φέρεται να είπε μεταξύ άλλων η Όλγα Γεροβασίλη. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που φέρεται να ήταν ενήμερος των εξελίξεων στην ΑΣΟΕΕ και να είχε εγκρίνει (εάν δεν είχε δώσει) την εντολή εισόδου των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, υπήρξε και αυτός που τελικά- μετά και το συγκεκριμένο τηλεφώνημα- πήρε την απόφαση αποχώρησης των μονάδων αποκατάστασης τάξης από το προαύλιο της Σχολής.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις ημέρες των δυο επετείων, αρχικά της γιορτής του Πολυτεχνείου την προσεχή Κυριακή, 17 Νοεμβρίου και την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου. Η αστυνομία, με την επέμβασή της στην ΑΣΟΕΕ, αποφάσισε να πυροδοτήσει το κλίμα και όλοι αναμένουν τόσο τις επόμενες κινήσεις της, όσο και τις αντιδράσεις του φοιτητικού κινήματος και του πολιτικού κόσμου, καθώς ουδείς στα κόμματα επιθυμεί (και πολύ περισσότερο ουδείς επιδιώκει) συγκρούσεις στους δρόμους και τις σχολές. Το δε φοιτητικό κίνημα εμφανίζεται πολυκερματισμένο, ενώ, όπως συμβαίνει, τα τελευταία χρόνια στις επετείους, φαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των ΕΕΑΚ και των αναρχικών (που δεν προχώρησαν σε αντιδράσεις για την ΑΣΟΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει πως αποφάσισαν να δώσουν σε άλλο χρόνο τη μάχη τους με τις δυνάμεις ασφαλείας, για την πρωτοκαθεδρία στο φοιτητικό κίνημα, με την Πανσπουδαστική και την ΚΝΕ να ακολουθούν τη δική τους στρατηγική και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρές δυνάμεις στο χώρο. Την ίδια στιγμή, κρίσιμος είναι ρόλος της Πρυτανείας της ΑΣΟΕΕ, που αναδεικνύεται σε μέρος του προβλήματος, δείχνοντας να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις δυνάμεις της τάξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα