Πριν από 42 χρόνια πέθανε ο Μάο

Πριν από 42 χρόνια πέθανε ο Μάο
Φωτογραφία αρχείου AP

Το αγροτόπαιδο, ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το best seller Κόκκινο Βιβλιαράκι.

Πριν από 42 χρόνια, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1976, αφήνει την τελευταία του πνοή ο Μάο Τσετούνγκ, ο Κινέζος κομουνιστής ηγέτης και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την οποία και κυβέρνησε από την ίδρυσή της, το 1949, μέχρι το ’76 που πέθανε, σε ηλικία 83 ετών.

Ο Μάο υπήρξε γόνος εύπορης αγροτικής οικογένειας από την περιοχή Σαοάν, στην επαρχία της Χουνάν. Ο Μάο στα πρώιμα χρόνια του ήταν εθνικιστής και αντιιπεριαλιστής. Είχε επηρεαστεί από τα γεγονότα της Κινεζικής Επανάστασης του 1911. Ο Μάο μυήθηκε στον Μαρξισμό-Λενινισμό, ενόσω δούλευε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και έγινε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενώ ηγήθηκε της Αγροτικής Επανάστασης της Κίνας το 1927.

Tον Οκτώβρη 1949, ο Μάο διακήρυξε τη ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ένα μονοκομματικό κράτος, ελεγχόμενο από το ΚΚΚ. Σιγά – σιγά ο Μάο παγίωσε τον έλεγχο του μέσω τον αγροτικών μεταρρυθμίσεων, με την εκστρατεία του ενάντια στους γαιοκτήμονες, τους οποίους τους έβλεπε ως εχθρούς του κράτους, και τους ονόμασε «αντιεπαναστάτες».

Το 1958, προχώρησε και σε άλλη μία εκστρατεία, γνωστή ως το Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός, η οποία επέτυχε την ταχεία, αλλά δύσκολη για τον κινεζικό λαό, αλλαγή της οικονομίας στην Κίνα, από αγροτική σε βιομηχανική. Το 1966 ξεκίνησε Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση, κατά την οποία απομακρύνθηκαν τα «αντιεπαναστατικά» στοιχεία της κινεζικής κοινωνίας, κάτι που μάλλον τραυμάτισε τη συνοχή της κινεζικής κοινωνία, ενδυναμώνοντας όμως τον ίδιο – η προσωπολατρεία στο πρόσωπό του ήταν άνευ προηγουμένου.

Μετά το θάνατο του Στάλιν το 1953, ο Μάο Τσε Τουνγκ θεωρούνταν από ολόκληρο το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα ο μεγαλύτερος ζων θεωρητικός του μαρξισμού-λενινισμού. Μετά τη ρήξη του με το Νικίτα Χρουστσώφ του ΚΚΣΕ, και τη διάσπαση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, τα «σοβιετόφιλα» κόμματα, μείωσαν τη σημασία του θεωρητικού του έργου. Ωστόσο,  ο «Μαοϊσμός» δεν μπορεί να διαγραφεί, καθώς έχει εμπνεύσει πολλούς κομουνιστές, και Έλληνες μεταξύ αυτών.

Πολύ συνοπτικά, ο Μαοϊσμός στην Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το Ε.Κ.Κ.Ε. (Επναστατικό Κομουνιστικό Κίνημα Ελλάδας) και την Ο.Μ.Λ.Ε. (Οργάνωση Μαρξιστών Λενινιστών Ελλάδας) που ιδρύθηκαν ατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Από την ΟΜΛΕ, το 1976, προέκυψαν το ΚΚΕ(μ.λ.) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Τώρα να πούμε κλείνοντας πως το περίφημο «Κόκκινο Βιβλιαράκι» του Μάο, δηλαδή τα «Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο», όπως είναι ο επίσημος τίτλος του, είναι το βιβλίο με τη δεύτερη μεγαλύτερη  κυκλοφορία στον κόσμο, μετά τη Βίβλο…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα