Σαν σήμερα παρουσιάζεται ο πρώτος λαμπτήρας πυράκτωσης

Σαν σήμερα παρουσιάζεται ο πρώτος λαμπτήρας πυράκτωσης
Λάμπες πυράκτωσης pixabay

Η νέα εποχή του ηλεκτρικού φωτός, η ιδέα στα κόμικ και τα 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 1879 ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον παρουσιάζει τον πρώτο λαμπτήρα πυράκτωσης, και η ανθρωπότητα μπαίνει στην εποχή του ηλεκτρικού φωτός.

Σήμερα αυτό μας φαίνεται εντελώς αυτονόητο – το ηλεκτρικό φως είναι μια υπόθεση πατήματος ενός διακόπτη, όταν το χρειαζόμαστε για να εργαστούμε, να μελετήσουμε, ή απλώς να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Όμως, 139 χρόνια πριν, δεν ήταν καθόλου δεδομένο, καθώς τα μέσα φωτισμού, δημοσίου και ιδιωτικού, δηλαδή το φωταέριο, το πετρέλαιο ή το λάδι και τα κεριά, ήταν σχεδόν ίδια και απαράλλακτα από την αυγή του πολτισμού. Ο Έντισον πραγματικά εγκαινίασε με την εφεύρεσή του μια νέα εποχή, δίνοντας στο ανθρώπινο πνεύμα καινούριες δυνατότητες. Δεν είναι τυχαίο πως στα κόμικς, όταν ένα χαρακτήρας έχει μια λαμπρή ιδέα, αυτή συνήθως συμβολίζεται από μια λάμπα που ανάβει – δηλαδή, έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως, για να το πούμε σωστά…

Αυτός ο λαμπτήρας πυράκτωσης, λοιπόν, περιλαμβάνει ένα λεπτό μεταλλικό νήμα, από βαρύ, δύστηκτο μέταλλο, συνήθως βολφράμιο, τυλιγμένο σε σπείρες. Αυτό φέρεται από τις άκρες του συγκολλημένο σε δύο παχύτερα σύρματα από όπου εφαρμόζεται η ηλεκτρική τάση, η οποία θέτει τα ηλεκτρικά φορτία σε κίνηση. Αυτή η κίνηση των ηλεκτρονίων εξαναγκάζει το νήμα να φωτοβολεί από τη θέρμανσή του. Η κατασκευή αυτή περικλείεται σε γυάλινη σφαιρική ή ελλειπτική φύσιγγα χαμηλής πίεσης αερίου.

Η φύσιγγα αυτή σε λαμπτήρες μικρής ισχύος είναι αερόκενη, ή σε λαμπτήρες μεγάλης ισχύος περιέχει αδρανές αέριο, συνήθως άζωτο. Ο λαμπτήρας μπορεί να διαθέτει βιδωτή επαφή που συνδέεται με τον έναν πόλο και μια επαφή στην βάση που συνδέεται με τον άλλο πόλο. Η όλη διάταξη περιέχεται σε στήριγμα από πορσελάνη.

Τώρα, όσον αφορά τον Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison, 1847 –1931), να πούμε πως ήταν ο πιο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής, και επιχειρηματίας. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Βέβαια, πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση, είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.

Ο Έντισον γεννήθηκε στο Μέιλαν της πολιτείας Οχάιο – ο πατέρας του εμπορευόταν δημητριακά. Ήδη στα 12 χρόνια του έπρεπε να εργαστεί για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του. Στα 15 του προσπάθησε να εκδώσει μια εφημερίδα και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως τηλεγραφητής στα τρένα. Από αυτή τη θέση απολύθηκε, γιατί συνελήφθη να στέλνει το αναμενόμενο σήμα ελέγχου στον επόμενο σταθμό αυτόματα με μια συσκευή δικής του επινοήσεως, αντί να το κάνει χειροκίνητα και με οπτική επαφή με το διερχόμενο τραίνο… Το 1868 υπέβαλε αίτηση για την πρώτη ευρεσιτεχνία του για ένα τηλέγραφο χαρακτήρων. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός άλλων ευρεσιτεχνιών.

Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, το «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών, είχε αποκτήσει περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα