Βούδας: Τι σημαίνει το όνομά του

Βούδας: Τι σημαίνει το όνομά του

Ο ευγενής που ίδρυσε μια θρησκεία χωρίς θεό

Ο Βούδας, που ίδρυσε ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα στον κόσμο, αυτός που θεμελίωσε μια θρησκεία χωρίς Θεό, αν μου επιτρέπετε, γεννήθηκε στο σημερινό Νεπάλ κι έζησε τον έκτο με πέμπτο αιώνα προ Χριστού στην Ινδία.

Στην κοσμική του ζωή υπήρξε ευγενής – τότε ονομαζόταν Σιντάρτα Γκαουτάμα. Επίσης, είναι γνωστός και σαν «Σακιαμούνι», που σημαίνει «σοφός (ή άρχοντας της φυλής) των Σάκυα», στα σανσκριτικά.

Όμως, όταν ο πρίγκιπας Σιντάρτα παράτησε τα πάντα βρίσκοντας, ως περιπλανώμενος ασκητής, την φώτιση, τότε έγινε Βούδας – στα σανσκριτικά «Buddha» σημαίνει ακριβώς αυτό, φωτισμένος. Ο μύθος λέει πως σε ηλικία τριάντα χρόνων ο Σιντάρτα άφησε το πολυτελές παλάτι όπου ζούσε και ταξίδεψε μακριά από τον τόπο του. Καθώς περιπλανιόταν, είδε διαδοχικά ένα γέρο, έναν άρρωστο, ένα νεκρό που μεταφερόταν για να αποτεφρωθεί και έναν ασκητή. Η εμπειρία αυτή τον έκανε να επανεξετάσει την αξία της ζωής και τον οδήγησε στη φώτιση…

Κάποιες βιογραφικές αφηγήσεις, ενθυμήσεις από τις ομιλίες του και οι μοναστικοί κανόνες των ακολούθων του συγκεντρώθηκαν μετά το θάνατό του Σιντάρτα και θησαυρίστηκαν από τις «σάνγκα», δηλαδή τα τάγματα βουδιστών μοναχών. Όλα αυτά μεταβιβάστηκαν μέσω της προφορικής παράδοσης, έως ότου 400 χρόνια αργότερα καταγράφηκαν και αποτέλεσαν την «Τριπιτάκα», που σημαίνει «Τρία Καλάθια» ή «Τρεις Συλλογές», μια συλλογή ομιλιών που αποδίδονται στο Γκαουτάμα.

Να πούμε εν συντομία, πως ο Βουδισμός είναι ίσως η μοναδική από τις μεγάλες θρησκείες που δεν σε προτρέπει, μέσα από τα ιερά βιβλία της, να σφάξεις έναν άλλο άνθρωπο για να κερδίσεις τη θέση σου δίπλα στο Θεό… Αυτό που συστήνει, όχι διατάσσει, αυτό που πληροφορεί, αν θέλετε, τους ανθρώπους, είναι ότι η θλίψη, ο πόνος και η δυστυχία της ζωής οφείλονται στον εγωισμό.

Οι άνθρωποι εάν θέλουν να απαλλαγούν από τα βάσανά τους, θα πρέπει να σταματήσουν να νοιάζονται μόνο για την πάρτη τους, για τον πολύτιμο, υπέρλαμπρο και ανεπανάληπτο εαυτό τους και τις επιθυμίες του, για να φτάσουν κάποτε στη λύτρωση – δεν το είπε έτσι ακριβώς ο Βούδας, αλλά αυτό εννοούσε…

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα