Οι δημιουργοί των Cool Crips, Σπύρος Νταντανίδης (αριστερά) και Γρηγόρης Χρυσικός (δεξιά). Περιγραφή εικόνας για τυφλά άτομα: Οι δημιουργοί των Cool Crips γελούν χωρίς να κοιτούν τον φωτογραφικό φακό, για λογαριασμό του Pod.gr. Αριστερά βρίσκεται ο Σπύρος Νταντανίδης και δεξιά ο Γρηγόρης Χρυσικός. Ολυμπία Κραγασακη/Pod.gr

COOL CRIPS: “ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ – ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ”

Οι Cool Crips εξηγούν στο Magazine γιατί η αναπηρία είναι ένα ζήτημα αμιγώς πολιτικό.

Ο Γρηγόρης Χρυσικός είναι 28 ετών, γέννημα θρέμμα Αθηναίος με γερμανική καταγωγή και πλατινέ μαλλί. Έχει τελειώσει την ΑΣΟΕΕ και εργάζεται ως project manager στην ΑΜΚΕ Symplexis, ενώ κάνει πρωταθλητισμό ως αθλητής του πινγκ πονγκ με αμαξίδιο.

Ο Σπύρος Νταντανίδης είναι 25 ετών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Κομοτηνή, από την οποία έχει λείψει για 3 χρόνια, όταν και σπούδασε Κινηματογράφο στην Αγγλία. Εργάζεται ως freelancer στην παραγωγή βίντεο στην Θράκη, ενώ είναι αντιπρόεδρος στον Σύλλογο “Περπατώ” και φοιτητής Νομικής στο ΔΠΘ.

Είναι οι άνθρωποι πίσω από τον δημοφιλή λογαριασμό “Cool Crips”, που μετρά πάνω από 40k ακόλουθους σε Facebook και Instagram, οι οποίοι, με χιούμορ αιχμηρό και βαθιά πολιτικό, σχολιάζουν την αναπηρική καθημερινότητα και δίνουν “μια κατηχητική σφαλιάρα στη μούρη”.

Αναπηρία δεν είναι η βλάβη αλλά ο αποκλεισμός. Πώς αυτός εκδηλώνεται στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, την καθημερινότητα και την πολιτική;

“Αναπηρία είναι ο αποκλεισμός που σου επιβάλλεται μέσα από τα εμπόδια, είτε αυτά τα εμπόδια λέγονται σκαλιά, είτε “πως θα δουλέψει ανάπηρος άνθρωπος;” είτε “το παιδί σας καλύτερα να το πάτε σε ιδιωτικό, γιατί δεν μπορεί να καλύψει το δημόσιο τις ανάγκες του” είτε αυτό που ψηφίζεις στο πεζοδρόμιο γιατί δε φτάνεις την κάλπη που είναι στημένη στις μη προσβάσιμες τάξεις του σχολείου της γειτονιάς.

Όλα αυτά τα εμπόδια μας επιβάλλονται, κι αυτή η επιβολή είναι πολιτική επιλογή και πράξη. Τα σώματα μας δεν φταίνε, δεν είναι ανίκανα και δεν είναι ανάξια για μια ζωή που να μας αρέσει. Τα σώματα μας απενεργοποιούνται από τα εμπόδια”.

Πώς εκτιμάτε την κρατική μέριμνα για τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα;

“Πιο επιφανειακή κι από ερωτόλογα σε “σχέση από απόσταση”.

Πιστεύετε έχουν γίνει βήματα προς μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία;

“Όσα βήματα έχουμε κάνει εμείς με τα πόδια μας τον τελευταίο μήνα”.

Το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού λειτουργεί;

“Χαχαχαχ (πικρό γέλιο)

Ειλικρινά θα θέλαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, και σοβαρά, πολλά πράγματα που αφορούν αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα, κινήσεις νέων ανθρωπων, καλλιτεχνών κλπ, μπορούμε να πούμε ότι δεν μας αποκλείουν τόσο όσο πριν. Κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό που δεν είναι δίκαιο να το παραβλέψουμε.

Θα ήταν όμως λάθος να μην τονίσουμε ότι τα ανάπηρα άτομα σε περιόδους κρίσεις πλήττονται στον μέγιστο βαθμό και φτωχοποιουνται όλο και περισσότερο. Για παράδειγμα εμείς εδώ πληρώνουμε τους βοηθούς μας από τις τσέπες μας ή μας βοηθάνε συγγενείς και φίλοι, αφιερώνοντας τον χρόνο τους.

Το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα για πολλούς ανάπηρους ανθρώπους κι όσο καθυστερεί κι υπολειτουργεί φαίνεται σαν να μη γίνεται αντιληπτή η αξία του, σαν να μην εκτιμάται το κεφάλαιο των Ελλήνων κι Ευρωπαίων φορολογουμένων που έχει δοθεί για την αξιοπρεπή ζωή των αναπήρων”.

Να σημειωθεί εδώ ότι αν και τα ανάπηρα άτομα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι φτάνουν το 1.000.0000 -και λέμε υπολογίζεται, γιατί τα στατιστικά στοιχεία για τον ανάπηρο πληθυσμό της χώρας είναι εξαιρετικά ελλιπή- το πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού απευθύνεται σε μόλις 2.000 άτομα (1.000 εντός Αττικής και 1.000 στις άλλες Περιφέρειες της χώρας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τα οποία μόλις τα 176 έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης από την αρμόδια Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό, μόλιες λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023.

Εκτός, όμως, της τεράστιας χρονοκαθυστέρησης, το πρόγραμμα χολαίνει σε πολλά ακόμα σημεία, τα οποία, αν και έχουν καταγγελθεί από τον ανάπηρο πληθυσμό της χώρας, δεν έχουν εισακουστεί οι αλλαγές που προτείνονται, όπως είναι η επέκταση του ηλικιακού ορίου πέραν των 65 ετών ή δυνατότητα επιλογής γονέα ή συγγενικού προσώπου ως προσωπικού βοηθού.

Πώς εκτιμάτε την αναπαράσταση των ανάπηρων ατόμων στα κυρίαρχα Μέσα ενημέρωσης;

“Ακόμα και σε ένα ρεπορτάζ που γίνεται με σεβασμό από κάποιο νέο δημοσιογράφο, θα βρεθεί ένας παρουσιαστής να σχολιάσει Ποσο βαθιά συγκίνηση ένιωσε από “έναν ήρωα της ζωής” που μπορεί να είναι ένας ανάπηρος αθλητής ξέρω γώ.

Κι ο Oscar Pistorius ανάπηρος αθλητής ήταν αλλά και γυναικοκτονος.. Α, κι εκεί ήταν συγκινητικό; Μάλιστα.”

Πώς γεννήθηκαν οι Cool Crips;

“Δυο ήταν τα καλα του κοβιντ. Η ψηφιοποίηση του κράτους και η γέννηση των Cool Crips. Εντωμεταξύ η σύλληψη έγινε με τον κρίνο καθώς βασικά δεν είχαμε βρεθεί από κοντά όταν τους φτιάξαμε. Είχαμε όμως κοινό κώδικα επικοινωνίας και απόψεις και κάπως έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Δηλαδή προπαγάνδα και πλατίνα!

Η ιδέα γενικά ήταν να επικοινωνήσουμε σοβαρά ζητήματα με έναν σεξυ, σαρκαστικό τρόπο και να κάνουμε την αναπηρία mainstream με τους δικούς μας όρους. Όχι με αυτούς των ελληνικών μίντια. Επίσης νιώθουμε ότι συχνά ο κόσμος μπαίνει σε θέση άμυνας όταν του λες ότι η τάδε αντιληψη που έχει τόσα χρόνια είναι λάθος. Οποτε εμείς χρησιμοποιούμε το χιούμορ για να ρίξουμε τις άμυνες και μετά να δώσουμε μια κατηχητική σφαλιάρα στη μούρη”.

Οι δημιουργοί των Cool Crips, Σπύρος Νταντανίδης (αριστερά) και Γρηγόρης Χρυσικός (δεξιά). Περιγραφή εικόνας για τυφλά άτομα: Οι δημιουργοί του διαδικτυακού χιουμοριστικού λογαριασμού "Cool Crips" εντός μίας αίθουσας, ποζάρουν χαμογελαστοί κοιτώντας τον φωτογραφικό φακό. Ο Σπύρος Νταντανίδης, χρήστης ηλεκτρονικού αμαξιδίου, βρίσκεται αριστερά, φορά καφέ μποτάκια, τζιν παντελόνι και ροζ φούτερ και ο Γρηγόρης Χρυσικός, χρήστης αμαξιδίου, βρίσκεται δεξιά, φορά σκούρα καφέ μποτάκια, σκούρο τζιν παντελόνι και μαύρο φούτερ με ένα ανάπηρο προβατάκι, δηλαδή με το λογότυπο της σελίδας "Cool Crips" . AMALIA KOVAIOU


Κατά τη γνώμη μου, οι Cool Crips ενημέρωσαν και εκπαίδευσαν πολύ κόσμο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την αναπηρία. Λαμβάνετε αντίστοιχο feedback απ’ τον κόσμο;

“Αυτό που μας αρέσει είναι ότι λαμβάνουμε θετικά σχόλια τόσο από μη ανάπηρα άτομα, που μπορεί να λένε “πωπω δεν το είχα σκεφτεί ποτε έτσι αυτό” όσο και από ανάπηρα άτομα που λένε “ναι ρε φίλε επιτέλους κάποιος το είπε”.

Εκεί που όμως νιώθουμε περήφανοι είναι όταν μας στέλνουν ανάπηρα άτομα ή γονείς αναπήρων παιδιών και μας λένε οτι άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζουν αυτό που βιώνουν.”

Έχετε συνδιοργανώσει το 1ο Φεστιβάλ Προσβάσιμης Κωμωδίας, εμπνευστήκατε τα “Break the Bar-riers” πάρτι και την σειρά στο Youtube “Cool Crips on Tour” ενώ έχετε ξεκινήσει να εκπέμπεται και μέσα από το podcast “Crips Talk”. Μία μικρή αποτίμηση; Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

“Τα περσινά μας event νομίζουμε εκπλήρωσαν τις προσδοκίες μας στο 100%. Και εκπλήρωσαν και τον στόχο τους, δηλαδή να φέρουν κοντά ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα σε ένα πλαίσιο που δεν θυμίζει σε τίποτα το αποστειρωμένο ύφος των “εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης”.

Επίσης δώσαμε επιλογές διασκέδασης από τις οποίες δυστυχώς εμείς οι ανάπηροι είμαστε συνήθως αποκλεισμένοι. Τώρα όσον αφορά το Cool Crips on Tour πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για την υπερκόπωση που πάθαμε χαχα. Πέρα από την πλάκα το συγκεκριμένο είναι κάτι που ακόμα δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το κάναμε.

Αν τώρα θέλετε να μάθετε για επόμενα πρότζεκτ θα πρέπει να παρακολουθείτε τα προφίλ μας. Έρχονται πραγματάκια…”

*Εδώ τα links για να ακολουθήσετε τους Cool Crips σε Facebook και Instagram

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα