Στιγμιότυπο από δράση του Mobile School στη Δράμα Ένωση Κυριών Δράμας

ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΡΟΜΑ

Το "Mobile School", μια εκπαιδευτική τροχήλατη κατασκευή μήκους 6 μέτρων και βάρος 150 κιλών, ταξιδεύει σε 13 καταυλισμούς Ρομά της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης.

Με το που εμφανίζεται το βαν του «Mobile School» στο χωμάτινο δρομάκι, που περνάει μέσα από τον καταυλισμό Ρομά της οδού Φιλίππου στη Δράμα, τα παιδιά τρέχουν προς το μέρος του χαμογελώντας. Παρότι είναι πρωί, υπάρχουν αρκετά παιδιά που παίζουν στις αυλές και δεν βρίσκονται στο σχολείο, τα οποία τώρα μαζεύονται γύρω από το βαν παρατηρώντας την προετοιμασία του «κινητού σχολείου».

Το «Mobile School» πρέπει καταρχάς να κατέβει από το βαν και το κατέβασμα της τροχήλατης κατασκευής μήκους 6 μέτρων και βάρος 150 κιλών στην οποία εφαρμόζονται περισσότερα από 350 εκπαιδευτικά πάνελ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Μια ειδική κατασκευή με συρματόσχοινο αναλαμβάνει να ακουμπήσει το βαρύ φορτίο στο χώμα και στη συνέχεια οι άνθρωποι του «Mobile School» αναλαμβάνουν να κρεμάσουν πάνω στην κατασκευή το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Τα ομαδικά παιχνίδια είναι μέρος της προσέγγισης των παιδιών Ρομά από τα μέλη της ομάδας street work του Mobile School Ένωση Κυριών Δράμας

Η θεματολογία των 350 πάνελ που τοποθετούνται πάνω στην κατασκευή είναι μεγάλη, καλύπτοντας πέρα από το εκπαιδευτικό περιεχόμενο (αλφάβητο, αριθμητική) θέματα που άπτονται της διαφορετικότητας, της προσωπικής υγιεινής, της σεξουαλικότητας κ.α. Το «Mobile School» απευθύνεται σε παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο, παιδιά που δεν εντάσσονται στις σχολικές κοινότητες ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία. Μέσω παρεμβάσεων στο δρόμο (street work) το έργο στοχεύει στην επανένταξη στις σχολικές μονάδες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των παιδιών σε θέματα ατομικής υγιεινής, σεξουαλικής αγωγής κ.α. και παράλληλα στην ψυχολογική τους ενδυνάμωση και στην ανάδειξη των ταλέντων τους.

Στην Δράμα το mobile school συγκεκριμένα στοχεύει στην εξάλειψη της σχολικής διαρροής και του αναλφαβητισμού και στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των παιδιών στις σχολικές κοινότητες. Μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό που διαθέτει το mobile school γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τα παιδιά αυτά και να χτιστεί στον δρόμο μία σχέση εμπιστοσύνης με την εθελοντική ομάδα.

Έπειτα από τρία χρόνια παρεμβάσεων μόνο εντός της Δράμας, το Mobile School από το 2020 έως και σήμερα βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά που είτε για κοινωνικούς είτε για οικογενειακούς λόγους είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες και δεν μπορούν να έχουν κανονική φοίτηση.

Ο Χάρης είναι ένας από τους μαθητές του Mobile School και οι αλλαγές στη συμπεριφορά του είναι θεαματικές. «Πριν από τρία χρόνια που τον συνάντησα για πρώτη φορά δεν υπήρχε περιθώριο επικοινωνίας, δεν μπορούσες να τον πλησιάσεις. Τώρα βλέπεις ένα παιδί που ανθίζει. Ζωγραφίζει, γράφει το όνομά του, λέει ότι αγαπάει την αλφαβήτα και ότι θέλει να πάει στο σχολείο. Μόνο που ντρέπεται να γραφτεί γιατί έχει φτάσει δεκατριών και θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο θρανίο με τα πρωτάκια που είναι έξι χρονών» λέει η Άρτεμις Μίκηκη μέλος της ομάδας street work του Mobile School που συμμετέχει στις παρεμβάσεις στους καταυλισμούς.

Περισσότερα από 350 πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στην τροχήλατη κατασκευή καλύπτοντας ευρεία εκπαιδευτική θεματολογία Ένωση Κυριών Δράμας

Ο Χάρης είναι ένα μόνο από τα 900 παιδιά Ρομά που έχει προσεγγίσει το έργο «To Mobile School Ταξιδεύει…» το οποίο υλοποιείται από την Ένωση Κυριών Δράμας στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, που έχει ως διαχειριστές επιχορήγησης στην Ελλάδα από το κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα προσωπικού, μεταφοράς, υλικών και σεμιναρίων για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε 13 καταυλισμούς Ρομά σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, κ. Αλίκη Τσιαμούρα, πιστεύει ότι μόνο μέσω συστηματικών μακροχρόνιων παρεμβάσεων, όπως αυτή του «Mobile School» μπορούν να βοηθηθούν πραγματικά οι ευπαθείς ομάδες. «Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να φανούν σε έναν χρόνο. Πρέπει να είναι μακράς διάρκειας. Το “Mobile School ταξιδεύει…” συμπληρώνει σε λίγους μήνες τρία χρόνια παρέμβασης και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δούμε τα σημαντικά αποτελέσματά του. Βλέπουμε παιδιά Ρομά που πλέον αγαπούν τα γράμματα, την αριθμητική και ξεκίνησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Και αυτό είναι ανεκτίμητο…».

-Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: activecitizensfund.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα