Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας Eurokinissi

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: “ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ” ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Εφεδρείες για να αντιμετωπίσει το σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας που χτυπά τη χώρα, επιστρατεύει η Κυβέρνηση. Δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στις διοικήσεις που διόρισε στο ΕΣΥ.

Απροετοίμαστη για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας του κορονοϊού, καθώς με ευαγγέλιο τον εμβολιασμό θεώρησε λανθασμένα ότι θα αναχαιτίσει την επιδημία και δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση που ήταν την ίδια περίοδο το 2020. Μετράμε πλέον 4200 νέα κρούσματα τη μέρα κατά μέσο όρο και πάνω από 300 νοσηλείες, όμως τα νοσοκομεία διατηρούν την περσινή τους περιορισμένη δυναμική.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη διαθέτουμε συνολικά 1300 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι περίπου 700 είναι για περιστατικά covid. Βέβαια αν λάβουμε υπόψη τα επίσημα στοιχεία, οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ covid που λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι περίπου 550 με το 82% να είναι κατειλημμένες. Η περαιτέρω αύξηση αυτών αποδίδεται στη δυνατότητα μετατροπής άλλων δομών σε ΜΕΘ όπως πχ στα χειρουργεία.

Στα δε νοσοκομεία της περιφέρειας είναι έως και αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ. Πέρα από τις υποδομές δεν υπάρχει και το εξειδικευμένο προσωπικό.

Το γενικό νοσοκομείο Δράμας eurokinissi

 

Φαίνεται λοιπόν ότι παρά την εξάντληση αυτής της δυναμικής που διέθετε πέρυσι το ΕΣΥ, αλλά και την καταγραφή της ολιγωρίας που σημειώθηκε από την αδυναμία των διοικήσεων των νοσοκομείων της περιφέρειας να διαχειριστούν τη δραματική κατάσταση, η Κυβέρνηση δεν έπραξε παρά ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κατάσταση. Οι προσλήψεις που αναφέρει ότι έγιναν δεν είναι οι απαιτούμενες λόγω της συγκυρίας.

Ήδη από το καλοκαίρι η επιστημονική κοινότητα είχε προειδοποιήσει ότι ο χαμηλός ρυθμών των εμβολιασμών δεν μπορούσε να αποτρέψει την εκτόξευση των κρουσμάτων και τις πιέσεις στα νοσοκομεία λόγω νέων νοσηλειών. Ακόμη κι αν δοθεί “συχωροχάρτι” στις υγειονομικές αρχές για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό δεν μπορεί να γίνει για την “απροετοιμασία” των δομών του ΕΣΥ στο να αντιμετωπίσουν το κύμα που βλέπαμε όλοι ότι έρχεται.

Διαπιστώνουμε δε ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν ενισχύθηκαν όσο θα έπρεπε και δυστυχώς οι ευθύνες βαραίνουν την Κυβέρνηση αλλά και τους διοικητές οι οποίοι αν διέβλεπαν ότι δεν θα μπορούσαν να τα καταφέρουν, θα έπρεπε να το αναφέρουν και να παραιτηθούν. Μάλιστα το σύνολο αυτών θεωρητικά αξιολογήθηκε το καλοκαίρι και μάλιστα μόνο για ελάχιστους -περίπου 10 το πολύ- υπήρχε αρνητική βαθμολόγηση.

Οι αντοχές των περιφερειακών νοσοκομείων είναι δεδομένες και η περσινή χρονιά έδωσε ένα μεγάλο μάθημα για το πως αυτά μπορούν να αντεπεξέλθουν. Όμως και πάλι δεν φαίνεται να έγινε συνείδηση η κρισιμότητα της κατάστασης.

Η περίπτωση της Λάρισας

Χθες η Λάρισα σημείωσε δραματικό αριθμό νέων κρουσμάτων με πάνω από 500 νέες διαγνώσεις. Εδώ και αρκετές μέρες η περιφέρεια κινούνταν με υψηλά νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες. τα νοσοκομεία της όμως είναι αρκετά περιορισμένα.

Συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα η Περιφέρεια κατέγραψε περί τα 2100 νέα κρούσματα σε σύνολο 29.800 κρουσμάτων πανελλαδικά. Επίσης το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγο κορονοϊού σε σύνολο 343 στη χώρα, δηλαδή το περίπου 10%!

Στα δύο νοσοκομεία της περιφέρειας δε, είναι σταθερά γεμάτες οι ΜΕΘ γcovid οι οποίες φαίνεται να είναι συνολικά μόλις 23. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στις 27/10 όσο και χθες 2/11, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Κουτλιμπάνειο ήταν κατειλημμένες οι 15 και 8 κλίνες ΜΕΘ covid αντίστοιχα, όλο το παραπάνω διάστημα.

Διαπιστώνεται ότι οι όποιες κλίνες ελευθερώνονταν σημείωναν και απώλειες ζωής.

Εικόνα από το νοσοκομείο του Πύργου Eurokinissi

 

Αξίζει να επισημάνουμε εδώ ότι η διοίκηση του Κουτλιμπάνειου Νοσοκομείου φαίνεται να μην διαθέτει περγαμηνές στο χώρο της υγεία. Παραθέτουμε σχετική ανάρτηση:

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, συγκροτείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ», αρμοδιότητας 5ης Δ.Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ορίζοντας τα μέλη του, ως ακολούθως:

* Βλαχάκης Γρηγόρης, πτυχιούχος του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (Marketing) της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε), διοικητής στο Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

* Τσιλιάκος Χαρίλαος, στρατιωτικός ε.α., ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του τη Σακελλαρίου Αικατερίνη, συνταξιούχο.

* Πάνος Κωνσταντίνος, εκπαιδευτικός, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του τη Σιαματά Ελένη, εκπαιδευτικό.

Ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο Χαρίλαος Τσιλιάκος“.

Το παραπάνω ΔΣ παραμένει ως έχει σύμφωνα και με τις τελευταίες αναρτήσεις στη Διαύγεια.

Η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Δραματική καταγράφεται γενικότερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας. Σημειώνεται ότι συνολικά νοσηλεύονται 450 ασθενείς λόγο covid σε απλές κλίνες και 83 σε κλίνες ΜΕΘ στα 14 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ στα άλλα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλεύονται 377 σε απλές κλίνες και 56 σε ΜΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα