Τυπικό παράδειγμα ολιστικής ζωής. Getty Images

ΛΑΤΕΡΝΑ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη για "ολιστική προσέγγιση" της ζωής, προτρέπει τους Έλληνες να επιστρέψουν στην "φτώχεια και καλοπέραση" των περασμένων δεκαετιών. Αν και ο "ολισμός" είναι πια χαρακτηριστικό των ελίτ.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που ακούει όποιος μπαίνει στον κόπο να επισκεφτεί έναν ψυχοθεραπευτή, είναι πως δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να αλλάξεις τον εαυτό σου, ώστε να μπορεί να ‘υπάρχει’ ανάμεσα σε αυτούς (τους άλλους), χωρίς κόστος στη ψυχική υγεία -και άρα στο μυαλό και το σώμα.

Εν πολλοίς, αυτή είναι η προσέγγιση που πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη νεαρών εργαζομένων σε εταιρίες τεχνολογίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τότε που ανέφερε τα της ολιστικής ζωής -και ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος τον χαρακτήρισε ‘εθνικό ψυχοθεραπευτή‘.

Για όσους τυχόν δεν θυμούνται (πράγμα δύσκολο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η κυβέρνηση έχει λόγους να αισιοδοξεί για την ποιότητα ζωής των Ελλήνων “όπου ναι, έχουμε πληθωρισμό -δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι παγκόσμιο φαινόμενο-, αλλά το κόστος ζωής παραμένει πιο χαμηλό, από ό,τι σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και των ΗΠΑ. Υπάρχει στην Ελλάδα ένας μηχανισμός υποστήριξης (οικογένεια, φίλοι) που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη”.

Και μετά ήλθε το highlight: μέχρι τη Δευτέρα 23/5 ήξερες για την ολιστική ιατρική και την ολιστική διατροφολογία και αν έχεις κατοικίδιο θα γνώριζες και τις ολιστικές τροφές. Ο πρωθυπουργός μας ενημέρωσε και για τη φιλοσοφία της ολισμού.

Μολονότι υποστήριξε πως “στον κόσμο ζητήματα όπως η εξαιρετική ποιότητα ζωής αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ο σκοπός πλέον δεν είναι απλά πόσα λεφτά θα βγάλω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, αλλά δεν είναι το μοναδικό κίνητρο, το να βγάζει κανείς ολοένα και περισσότερα λεφτά, αλλά να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο σφαιρικά, λίγο πιο ολιστικά”, δεν εξήγησε στον μέσο Έλληνα πώς θα ασπαστεί την ολιστική προσέγγιση, όταν κάθε μήνα τα χρήματα που παίρνει γίνονται (εξαιτίας του πληθωρισμού) όλο και λιγότερα. Και δεν φτάνουν πια, ούτε για τα βασικά.

Ας δούμε λοιπόν, τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για κάτι που δημιουργήθηκε, ώστε οι άνθρωποι να ανακτήσουμε τη χαμένη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής. Δηλαδή, για ανθρώπους που δεν είχαν να αγχώνονται για την επιβίωση τους.

Τι είναι ο ολισμός

Ο ορισμός της λέξης ‘ολισμός‘ (που προφανώς προκύπτει από το ‘όλον’ -και αγγλικά είναι holism) στη φιλοσοφία είναι “η θεωρία -και η αντίστοιχη πρακτική- που δίνει προτεραιότητα στο όλον, σε σχέση με το μέρος. Πιστεύει πως το όλον είναι αξιολογικά ανώτερο, σε σχέση με το άθροισμα των επιμέρους. Θεωρεί πως τα μέρη ενός συνόλου αλληλοσυνδέονται με τέτοιο τρόπο που η προσέγγιση, κατανόηση και ερμηνεία τους είναι δυνατές μόνο μέσω της αναφοράς στο όλον”.

Δηλαδή, για να καταλάβεις κάτι -οτιδήποτε- πρέπει να κατανοήσεις τη σχέση μεταξύ των ‘κομματιών’ που το συνθέτουν.

Για την ιστορία, δεν ήταν αυτός ο πρώτος ορισμός. Ο άνθρωπος στον οποίον πιστώνεται ο όρος (ο Νοτιοαφρικανός πολιτικός, στρατιωτικός ηγέτης και φιλόσοφος που έζησε από το 1870 έως το 1950), Jan Smuts είχε αναφέρει στο βιβλίο που εξέδωσε το 1926, με τίτλο Holism and Evolution πως η ακριβής έννοια του ολισμού εξαρτάται από το πλαίσιο, στο οποίο την τοποθετούμε. Όρισε τον ολισμό ως μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία το σύνολο είναι περισσότερο από το άθροισμα των συστατικών του μερών.

Μερικές φορές ένα καρπούζι είναι αρκετό. Caju Gomes/Unsplash

Τι είναι η ολιστική προσέγγιση

Πρόκειται για προσέγγιση, στην οποία ο άνθρωπος θεωρείται ως ενότητα σώματος, ψυχής και πνεύματος. Και οφείλει να φροντίζει και τα τρία αυτά μέρη, αφού το ένα εξαρτάται από το άλλο.

Οι πέντε πυλώνες της ολιστικής ευημερίας είναι α) το σώμα, β) η ψυχή, γ) η συναισθηματική κατάσταση, δ) η πνευματική κατάσταση, στ) η κοινωνική ζωή.

Σύμφωνα με την ολιστική προσέγγιση της υγείας, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι ένα άθροισμα μεμονωμένων μερών, αλλά ένα πολύπλοκο διασυνδεδεμένο και αλληλοεξαρτώμενο σύστημα διαδικασιών ζωής.

Δεν τα αφήνεις όλα στη λογική, δεν σβήνεις τα συναισθήματα, συνδέεις το όλον σου (συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του μυαλού) και γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένος, ικανοποιημένος, ενώ έχεις και μεγαλύτερο κίνητρο.

Είναι ένας τρόπος ζωής που τρέφει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Που είναι ολόκληρο το άτομο.

Τι είναι ολιστική ζωή

Είναι τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης. Γαλουχούμε το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα, εστιάζοντας στην ευημερία μας (την εσωτερική και την εξωτερική). Όπως αναφέρει το The Mind Fool, “η ολιστική ζωή είναι μια προσέγγιση, στην οποία φροντίζουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή για να διατηρήσουν μια ισορροπία -στα εντός μας. Είναι μια νοοτροπία συνειδητοποίησης της σκόπιμης φροντίδας του εαυτού μας.

Η αρχή αυτής της προσέγγισης προέρχεται από τη ρήση του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία ‘το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ένα από τα μεμονωμένα ‘μέρη’, όταν είναι συνδεδεμένα αξίζουν περισσότερο από όταν ήταν ξεχωριστά. Προφανώς και διαφέρει από άτομο σε άτομο και το σημαντικότερο ρόλο παίζει η θέληση μας να ζήσουμε ισορροπημένη και υγιεινή ζωή.

Χρειάζεται καθημερινή συνέπεια (με υγιεινές συνήθειες και πρακτικές) και προτεραιότητες, ώστε να καλλιεργήσουμε θετική νοοτροπία, να ξεφορτωθούμε το στρες και την ένταση, να αυξήσουμε την αυτεπίγνωση, να αναγνωρίσουμε τους στόχους ζωής και να ‘βγάζουμε’ θετική ενέργεια.

Μερικές φορές το να ξαπλώσεις στο γρασίδι, αρκεί. iStock

Πώς επιτυγχάνεις την ολιστική ζωή

Διαδικτυακώς βρήκαμε αμέτρητους οδηγούς με βασικές αρχές της ολιστικής ζωής. Ακολουθούν αυτές που υπήρχαν σε όλες τις ιστοσελίδες που επισκεφτήκαμε (δηλαδή, ο μέσος όρος που για ευνόητους λόγους, δεν μπορεί να ακολουθήσει ο μέσος Έλληνας).

  • Δημιουργείς μια καθημερινή ρουτίνα αυτοεξυπηρέτησης -αρχής γενομένης από την πρωινή ρουτίνα 15 λεπτών (ακούς το σώμα σου και του συμπεριφέρεσαι με φροντίδα και σεβασμό. Μαθαίνεις να αγαπάς τον εαυτό σου).
  • Ενσωματώνεις καλές διατροφικές συνήθειες (η διατροφή είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ολιστικής προσέγγισης. Περιλαμβάνει πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς με σωστά τρόφιμα αποφεύγεις προβλήματα υγείας. Προτίμησε οργανικές τροφές).
  • Κάνεις διαλογισμό (η ολιστική υγεία ξεκινάει από την ηρεμία του μυαλού).
  • Ασκείς αυτογνωσία (παρατηρείς τις σκέψεις σου και ό,τι κάνεις, το κάνεις συνειδητά, την κάθε στιγμή. Δεν μένεις στο παρελθόν. Δεν παρασύρεσαι από το μέλλον).
  • Γυμνάζεσαι τακτικά (για να έχεις ηρεμία στο σώμα και το μυαλό -και να βελτιώσεις γενικότερα, την υγεία σου. Είναι μια καλή αρχή να πηγαίνεις στο γραφείο με τις σκάλες ή να περπατάς στο πάρκο -αρκεί να περιορίσεις τις ώρες που περνάς στον καναπέ).
  • Επενδύεις στην εξέλιξη του εαυτού σου (είσαι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σου στοιχείο. Αγόρασε βιβλία, άκου podcast, παρακολούθησε εκδηλώσεις ή/και διαδικτυακά μαθήματα. Δίνεις πνευματική τροφή στον εαυτό σου και να αυτοσχεδιάζεις συνεχώς)
  • Εκδηλώνεις την ευγνωμοσύνη σου (η ευγνωμοσύνη είναι ένας από τους τρόπους που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου, πιο γρήγορα. Γιατρεύει το μυαλό και τη ψυχή).
  • Σημειώνεις τις σκέψεις σου (όταν γράφεις όσα σκέφτεσαι, έχεις έναν τρόπο να ‘βγάζεις’ τα συναισθήματα σου από τη ψυχή σου και το μυαλό σου, χωρίς να πληγώνεις κάποιον. Επίσης, ‘καθαρίζει’ και η σκέψη σου).
  • Περιποιείσαι το σώμα, με φυσικές θεραπείες (εφόσον χρησιμοποιείς πολλά χημικά κάθε μέρα, ας κάνεις στροφή σε υγιεινές φυσικές επιλογές. Όπως ένα αιθέριο έλαιο, αντί για αντικαταθλιπτικό).
  • Κάνεις τη θετική σκέψη, συνήθεια (η θετική σκέψη και πεποίθηση είναι τρόπος ζωής. Φέρνει ευκαιρίες και καλούς ανθρώπους στη ζωή σας -μαζί με πόρους. Βελτιώνει τη σωματική και συναισθηματική υγεία)
  • Δημιουργείς ευεργετικό περιβάλλον για τον εαυτό σου (ένα περιβάλλον με ‘τροφή’ για το μυαλό, θετικούς ανθρώπους, αυτοπειθαρχία, υγιεινές τροφές και ό,τι άλλο σου κάνει καλό).
  • Ξεκουράζεσαι σωστά (αν θες να προχωρήσεις πραγματικά στη ζωή σου, δεν πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς που αφορούν την υγεία σου. Χρειάζεσαι την ξεκούραση και τον ύπνο, για τη σωματική, την πνευματική και τη συναισθηματική αναζωογόνηση).
  • Αφιερώνεις το χρόνο σου, με σύνεση (σκέψου πώς θα χρησιμοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο που έχεις, σε μικρά, απλά πράγματα που θα σου κάνουν καλό. Στο επίκεντρο είναι οι επιλογές για αυτοανάπτυξη, έναντι της φθηνής ψυχαγωγίας και της γενικότερης υγείας από ένα πρόχειρο φαγητό).
  • Έχεις μινιμαλιστική προσέγγιση (χάρισε ό,τι δεν χρησιμοποιείς, φτιάξε ό,τι θες και έχει χαλάσει και ανακύκλωσε ό,τι μπορείς. Η γενικότερη ισορροπία σου, χρειάζεται ισορροπία στον τρόπο που χρησιμοποιείς τα πράγματα)
  • Χαμογελάς πολύ (οι ενήλικες έχουμε ξεχάσει να χαμογελάμε, εξαιτίας του μόνιμου άγχους της καθημερινότητας. Όταν όμως, χαμογελάμε απελευθερώνουμε ενδορφίνες και αυτομάτως αισθανόμαστε καλύτερα).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα