ΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΥΤΗ Η ΤΑΙΝΙΑ ΟΣΚΑΡ;

Έξι ταινίες που άξιζαν το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά τους το πήρε από τα χέρια κάποιος άλλος (καμιά φορά όχι καλύτερος).

Φέτος ο Μάρτιος είναι στον κόσμο του κινηματογράφου ο μήνας των Όσκαρ και με το βλέμμα στραμμένο στο Λος Άντζελες, τα στοιχήματα για τους νικητές πέφτουν βροχή. Η κινηματογραφική streaming πλατφόρμα του Cinobo αφιερώνει ειδική κατηγορία στα βραβεία της Ακαδημίας, με τίτλους που έχουν φτάσει στα Όσκαρ από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Από τα 70 φιλμ της κατηγορίας, επιλέγουμε εδώ μια λίστα με… αδικημένους. Έξι ταινίες που άξιζαν το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά τους το πήρε από τα χέρια κάποιος άλλος (καμιά φορά όχι καλύτερος).

Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (The Great Dictator) του Τσάρλι Τσάπλιν

Όταν ο Τσάπλιν αποφάσισε να εισάγει για πρώτη φορά στο σινεμά του τον διάλογο, έφτιαξε τη διαχρονικότερη και πλέον ανθρωπιστική σάτιρα για τη φρίκη του πολέμου και το τέρας του φασισμού, προδικάζοντας τη φρικτή πενταετία που ξεκινούσε. Το θρυλικό φιλμ αγνοήθηκε το 1940 και στις 5 κατηγορίες που ήταν υποψήφιο: Καλύτερης Ταινίας (έχασε από τη Ρεμπέκα του Χίτσκοκ), Α Ανδρικού Ρόλου (το πήρε ο Τζέιμς Στιούαρτ για την ταινία Κοινωνικά Σκάνδαλα), Β Ανδρικού (κέρδισε ο Γουόλτερ Μπρέναν για το Ο Λέων της Δύσεως), Μουσικής (έχασε από την ταινία Πινόκιο) και Πρωτότυπου Σεναρίου (το έχασε από το Εκλογικά Σκάνδαλα).

Τα 400 Χτυπήματα (The 400 Blows) του Φρανσουά Τριφό

Ο γάλλος θρύλος μάς συστήνει για πρώτη φορά το alter ego του, Αντουάν Ντουανέλ, με μια ταινία-σταθμό της Νουβέλ Βαγκ και του παγκόσμιου κινηματογράφου, που διερευνά την ωμότητα της νιότης με απανωτά “χτυπήματα”, αφήνοντάς σε συγκινημένο και εγκεφαλικά διψασμένο. Παρ’ όλα αυτά, νικητής Πρωτότυπου Σεναρίου το 1960 ήταν Τα Απόρρητα της Κρεβατοκάμαρας του Μάικλ Γκόρντον.

Κυνόδοντας (Dogtooth) του Γιώργου Λάνθιμου

Ιστορικής σημασίας πλέον για το ελληνικό σινεμά, έστρεψε στον Λάνθιμο το βλέμμα ολόκληρου του πλανήτη, έγινε η κορωνίδα του ρεύματος που ονομάστηκε weird και παραμένει ένας κατάμαυρα σαρδόνιος και μεταμοντέρνα πολυεπίπεδος γρίφος, υποψήφιος το 2011 για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας που κατέληξε στο Ίσως, Αύριο της Σούζαν Μπίερ.

Πρόσωπα & Ιστορίες (Faces Places) της Ανιές Βαρντά

Η βραβευμένη στις Κάννες ταινία που σύστησε την εμβληματική Ανιές Βαρντά σε μια ολόκληρη νέα γενιά σινεφίλ. Ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο συγκίνηση, ανθρωπιά, ιστορίες και πρόσωπα, για την τέχνη και για όσα μένουν ζωντανά στο πέρασμα του χρόνου, υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ το 2018, χρονιά που το πήρε ο Ίκαρος του Μπράιαν Φόγκελ.

The Florida Project του Σον Μπέικερ

Τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ντισνεϊκού ονείρου; Στη σκιά της παραμυθένιας Disneyland, παιδιά χτίζουν τους δικούς τους κόσμους και επιβιώνουν μέρα με τη μέρα, νοίκι με το νοίκι. Μικρά επεισόδια, άλλοτε σπαρταριστά άλλοτε συγκινητικά, συνθέτουν τον πολύχρωμο νεορεαλισμό του σύγχρονου σινεμά, και στο βάθος η φιγούρα του Γουίλεμ Νταφόε βρίσκεται το 2018 υποψήφια για Όσκαρ Β’ Ανδρικού που χάνει από τον Σαμ Ρόκγουελ στις Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι.

Κολέκτιβ (Collective) του Αλεξάντερ Νανάου

Υποδειγματική μίξη του σύγχρονου ερευνητικού ντοκιμαντέρ με δομικά στοιχεία ενός κανονικού πολιτικού θρίλερ, με ένταση και σασπένς που γραπώνει τον θεατή όσο αυτός παρακολουθεί τις απίστευτες αποκαλύψεις για την κρατική διαφθορά στη Ρουμανία. Δεκάδες βραβεύσεις σε φεστιβάλ όλου του κόσμου και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2021, η μία στην κατηγορία Διεθνούς ταινίας όπου χάνει από το Άσπρο Πάτο του Βίντερμπεργκ, η άλλη στα Ντοκιμαντέρ που το κερδίζει Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι.

Αν δεν πείστηκες από τα παραπάνω, στην κατηγορία Όσκαρ του Cinobo μπορείς φυσικά να βρεις και τους μεγάλους νικητές: από τα Παράσιτα, το Moonlight και το The Artist, μέχρι το Million Dollar Baby, το Δωμάτιο με Θέα, το Αναζητώντας τον Sugarman και την Τέλεια Ομορφιά.

Δοκίμασε δωρεάν για 14 ημέρες και δες τις 70 ταινίες των Όσκαρ στο Cinobo.com.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα