"Το πραγματικό καύσιμο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι τα χρήματα, και όχι τα μυαλά". AP Photo/Jeff Chiu AP Photo/Jeff Chiu

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ SILICON VALLEY BANK

Πώς η τράπεζα που στήριζε τις startup επιχειρήσεις, παιδί και η ίδια του τεχνολογικού θαύματος της Silicon Valley, καταστράφηκε σε λιγότερο από 48 ώρες.

Την τελευταία νύχτα της ύπαρξής της, η Silicon Valley Bank φιλοξενούσε τον Μπιλ Ράιχερτ της Pegasus Tech Ventures, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση με θέμα “How to Pitch Your WOW! σε επενδυτές” σε περίπου 45 με 50 άτομα. “Ο Μάικ Μακεβόι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της OmniLayers, μου διηγήθηκε τη σκηνή”, ισχυρίζεται η Ελίζαμπεθ Λοπάτο, συντάκτρια του Verge. “‘Ήταν αρκετά απόκοσμα εκεί πέρα’, μου είπε. Είδε αρκετούς ανθρώπους να βγαίνουν από το κτίριο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κοιτώντας συγκρατημένοι.

Ο Ρότζερ Σάνφορντ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hcare Health και ένας αυτοαποκαλούμενος ‘επαγγελματίας αλογόμυγα της Silicon Valley’, ήταν επίσης εκεί. ‘Όλοι ήταν σε άρνηση’, μου είπε. ‘Έκαναν ότι δεν έβλεπαν το πρόβλημα’”.

Την επόμενη μέρα, η εμβληματική τράπεζα της tech industry έκλεισε από τις ρυθμιστικές αρχές. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά την Washington Mutual το 2008.

Αυτό που συνέβη είναι λίγο περίπλοκο αλλά ταυτόχρονα είναι και κάπως απλό. Ένα bank run συμβαίνει όταν οι περισσότεροι καταθέτες προσπαθούν να βγάλουν όλα τα χρήματά τους ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει και στην κλασική ταινία “It’s a Wonderful Life”. Και όπως εξηγεί το φιλμ, μερικές φορές τα χρήματα ως μετρητά δεν υπάρχουν, δεν μπορούν να βρεθούν αμέσως, επειδή η τράπεζα τα χρησιμοποίησε για άλλα πράγματα. Αυτή ήταν η άμεση αιτία θανάτου για την πιο σημαντική συστημικά και συμβολικά τράπεζα στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, έπρεπε πρώτα να συμβούν πολλά άλλα πράγματα.

"Ένα bank run συμβαίνει όταν οι περισσότεροι καταθέτες προσπαθούν να βγάλουν όλα τα χρήματά τους ταυτόχρονα". AP Photo/ Benjamin Fanjoy AP Photo/ Benjamin Fanjoy

 

Τι είναι η Silicon Valley Bank;

Η Silicon Valley Bank, η οποία ιδρύθηκε το 1983 μετά από ένα παιχνίδι πόκερ, ήταν μια σημαντική μηχανή για την επιτυχία της tech industry και παράλληλα ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ μέχρι την κατάρρευσή της. Είναι εύκολο να το ξεχάσουμε, με βάση την θεοποίηση των “nerds” αυτής της βιομηχανίας της αλλά το πραγματικό καύσιμο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι τα χρήματα, και όχι τα μυαλά.

Η Silicon Valley Bank παρείχε αυτό το καύσιμο, συνεργαζόμενη στενά με πολλές startups που υποστηρίζονται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital εταιρείες). Αυτη η τράπεζα ισχυριζόταν ότι ήταν ο “χρηματοοικονομικός εταίρος της οικονομίας της καινοτομίας” και η “τράπεζα για τους επενδυτές”. Μεταξύ εκείνων που κάνουν τραπεζικές δουλειές με την SVB είναι και η μητρική εταιρεία του Verge, του σάιτ που δημοσιεύει αυτήν την ανάλυση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η εταιρεία. Περισσότερες από 2.500 venture capital εταιρείες έκαναν τραπεζικές δουλειές με αυτήν, και το ίδιο έκαναν και πολλά στελέχη τεχνολογίας.

Και παρόλα αυτά κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες.

Τι συμβαίνει με τους πελάτες της Silicon Valley Bank;

Οι περισσότερες τράπεζες είναι ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), μια κυβερνητική υπηρεσία που υπάρχει από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Έτσι, και οι λογαριασμοί στη Silicon Valley Bank ήταν ασφαλισμένοι από το FDIC -αλλά μόνο μέχρι τα 250.000 δολάρια. Έτσι λειτουργεί η ασφάλιση καταθέσεων FDIC.

Αυτά μπορεί να είναι πολλά χρήματα για ένα άτομο, αλλά εδώ μιλάμε για εταιρείες. Πολλές απ’ αυτές έχουν έξοδα εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, χαλάνε αναγκαστικά ασύλληπτα μεγαλύτερα ποσά από 250.000 δολάρια.

Η ετήσια οικονομική έκθεση αποκαλύπτει ότι περίπου το 90% των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες από τον Δεκέμβριο του 2022. Η FDIC λέει ότι είναι “απροσδιόριστο” πόσες καταθέσεις ήταν ανασφάλιστες όταν έκλεισε η τράπεζα.

"Έχουν φτάσει στο σημείο ορισμένοι επενδυτές να δανείζουν χρήματα τις εταιρείες τους για να κάνουν τη μισθοδοσία". AP Photo/Michael Probst AP Photo/Michael Probst

Πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί όλο αυτό;

Ακόμη και μικρές διαταραχές στις ταμειακές ροές μπορούν να έχουν δραστικές επιπτώσεις σε άτομα, εταιρείες και κλάδους. Έτσι, ενώ ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα τη γλιτώσουν τελικά, το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

Η πιο άμεση επίπτωση είναι στη μισθοδοσία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται τι θα γίνει με τον επόμενο μισθό τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι γνωρίζουν ήδη τι θα συμβεί με τα λεφτά τους. Για παράδειγμα, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας που ονομάζεται Rippling έχει πει στους πελάτες της ότι ορισμένοι μισθοί δεν θα έρθουν στην ώρα τους λόγω της κατάρρευσης της SVB. Για ορισμένους εργαζόμενους, αυτά τα λεφτά θα πήγαιναν στο νοίκι τους, στα στεγαστικά τους δάνεια ή στο σουπερμάρκετ…

Έχουν φτάσει στο σημείο ορισμένοι επενδυτές να δανείζουν χρήματα τις εταιρείες τους για να κάνουν τη μισθοδοσία. Η Penske Media, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Vox Media, είπε στους New York Times ότι “ήταν έτοιμη εάν η εταιρεία απαιτούσε πρόσθετο κεφάλαιο”. Αυτό είναι καλό γιατί η Vox Media έχει “σημαντική συγκέντρωση μετρητών” στη Silicon Valley Bank. Φυσικά, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι και πολλοί επενδυτές έκαναν επίσης τραπεζικές δουλειές με την SVB.

Άλλωστε, η μισθοδοσία δεν είναι η μόνη δαπάνη που έχει μια εταιρεία: υπάρχουν πληρωμές σε παρόχους λογισμικού, υπηρεσίες cloud και ούτω καθεξής. Και ακόμα απλά βρισκόμαστε στην επιφάνεια.

Έχει να κάνει αυτό με τα κρυπτονομίσματα;

Η αποτυχία της SVB δεν είχε καμία άμεση σχέση με τη συνεχιζόμενη κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να επιδεινώσει και αυτή την κρίση. Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Circle διαχειρίζεται ένα σταθερό νόμισμα, το USDC, το οποίο υποστηρίζεται με αποθέματα μετρητών -από τα οποία περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται μέσα στη Silicon Valley Bank. Αυτό το stablecoin θα έπρεπε πάντα να αξίζει 1 δολάριο, αλλά έχασε την ισοτιμία του μετά την αποτυχία της SVB, πέφτοντας έως και 87 σεντς. Το Coinbase σταμάτησε τις μετατροπές μεταξύ USDC και δολαρίου.

Στις 11 Μαρτίου, η Circle είπε ότι “θα στηρίξει το USDC και θα καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα χρησιμοποιώντας εταιρικούς πόρους, με τη συμμετοχή εξωτερικού κεφαλαίου εάν είναι απαραίτητο”. Η αξία του stablecoin ανακτήθηκε κυρίως.

“Α, και ο χρεοκοπημένος δανειστής κρυπτονομισμάτων BlockFi έχει επίσης 227 εκατομμύρια δολάρια “εγκλωβισμένα” στην τράπεζα”, συνεχίζει η δημοσιογράφος.

Η δουλειά του FDIC είναι να πάρει το μέγιστο ποσό από τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank. AP Photo/ Benjamin Fanjoy AP Photo/ Benjamin Fanjoy

Έτσι, εάν η SVB δεν υπάρχει πια, τι παίρνει τη θέση της;

Ως απάντηση στην κατάρρευση, το FDIC δημιούργησε μια νέα οντότητα, την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara, για όλες τις ασφαλισμένες καταθέσεις για τη Silicon Valley Bank. Άνοιξε για τις επιχειρήσεις στις 13 Μαρτίου. Οι άνθρωποι που έχουν ανασφάλιστες καταθέσεις θα λάβουν προκαταβολικό μέρισμα και ένα μικρό πιστοποιητικό, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα πάρουν και όλα τα χρήματά τους πίσω.

Η δουλειά του FDIC είναι να πάρει το μέγιστο ποσό από τα περιουσιακά στοιχεία της Silicon Valley Bank. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Ο ένας είναι ότι μια άλλη τράπεζα εξαγοράζει την SVB, παίρνοντας έτσι και τις καταθέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτή η απόκτηση σημαίνει ότι όλοι παίρνουν όλα τα χρήματά τους πίσω. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο όχι μόνο για όλους όσοι θέλουν να πάρουν το μισθό τους εγκαίρως αλλά και επειδή η μεγαλύτερη αποστολή του FDIC είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινού στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία της SVB μπορούν να πωληθούν μόνο για, ας πούμε, 90 σεντς στο δολάριο, τότε αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει bank runs και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποια εξαγορά δεν προχωρήσει; Τότε το FDIC αξιολογεί και στη συνέχεια πουλά τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με την Silicon Valley Bank σε διάστημα κάποιων εβδομάδων ή μηνών, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους καταθέτες. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις κατατάσσονται ψηλά στην κλίμακα αποπληρωμής, πίσω μόνο από τα διοικητικά έξοδα και τις ασφαλισμένες καταθέσεις. Έτσι, ακόμα κι αν μια πώληση δεν πραγματοποιηθεί σύντομα, οι πιθανότητες που έχουν οι πελάτες να πάρουν τα χρήματά τους πίσω είναι υψηλές.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Αυτό, λοιπόν, είναι πραγματικά πολύ πιο μεγάλο από τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις venture capital εταιρείες της Silicon Valley. Για να καταλάβουμε πώς συνέβη, πρέπει να μιλήσουμε για τα επιτόκια. Από το 2008, ήταν αρκετά χαμηλά, πυροδοτώντας μια έκρηξη επιχειρηματικών κεφαλαίων αλλά και κάποια πραγματική ανοησία.

“Υπήρχε πολύς αέρας κοπανιστός εδώ και πολύ καιρό, και χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο ‘εκτυπωτής χρημάτων’ κάπου τα ‘χασε”, λέει η δημοσιογράφος. “Meme μετοχές; Έκρηξη των κρυπτονομισμάτων; SPAC; Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Federal Reserve, τον Τζέρομ Πάουελ, ο οποίος συμφώνησε με την πολιτική μηδενικού επιτοκίου (ZIRP)”, συνεχίζει ειρωνικά.

“Αν λοιπόν είστε, ας πούμε, μία τράπεζα που ειδικεύεται σε startups, ξέρετε τι σας κάνει το ZIRP; Λοιπόν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση από την SVB, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν καθώς οι IPO, οι SPAC, οι venture capital επενδύσεις και ούτω καθεξής συνέχιζαν με φρενήρεις ρυθμούς.

"Εδώ είναι το πρόβλημα για την Silicon Valley Bank. Έχει ένα σωρό περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερα χρήματα εάν τα επιτόκια αυξηθούν". AP Photo/Jeff Chiu AP Photo/Jeff Chiu

Και λόγω όλων αυτών των γεγονότων ρευστότητας -συγχαρητήρια, παρεμπιπτόντως- κανείς δεν χρειαζόταν δάνειο επειδή είχε όλα αυτά τα μετρητά. Αυτό είναι κάπως πρόβλημα για μια τράπεζα. Τα δάνεια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να βγάλει χρήματα! Έτσι, όπως εξηγείται λεπτομερέστερα από τον Ματ Λεβίν του Bloomberg, η Silicon Valley Bank αγόρασε κρατικούς τίτλους. Αυτός ήταν ένας καλός και σταθερός τρόπος για την SVB να βγάλει χρήματα, αλλά σήμαινε επίσης ότι θα ήταν ευάλωτη εάν τα επιτόκια αυξάνονταν.

Πράγμα το οποίο συνέβη! Ο Πάουελ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και είπε στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι αναμένει να τα αφήσει να φτάσουν έως και το 5,75%, που είναι πολύ υψηλότερο από το μηδέν.

Εδώ είναι το πρόβλημα για την Silicon Valley Bank. Έχει ένα σωρό περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερα χρήματα εάν τα επιτόκια αυξηθούν. Και επίσης χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Ουσιαστικά, αυτοί οι τραπεζίτες κατάφεραν να βάλουν τους εαυτούς τους σε διπλό μπελά, κάτι που παρατήρησαν μερικοί short-sellers (Κρίμα και γι’ αυτούς. Παρά το ότι έχουν δίκιο, την έχουν και αυτοί πατήσει γιατί θα είναι δύσκολο να εισπράξουν τα κέρδη τους)”.

Άρα, η Silicon Valley απλώς τα πήγε χάλια στο “δίλημμα του φυλακισμένου”;

Εντάξει, αυτή η αναντιστοιχία κινδύνου από μόνη της δεν θα καταστρέψει μια τράπεζα. Ένα καλό παλιομοδίτικο bank run το έκανε αυτό.

Και να πώς έγινε. Όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν, οι VC εταιρείες σταμάτησαν να πετούν χρήματα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις άρχισαν να αντλούν περισσότερα από τα χρήματά τους για να πληρώσουν τα έξοδά τους και η SVB έπρεπε να βρει μετρητά για να συμβεί αυτό. Αυτό σήμαινε ότι η τράπεζα έπρεπε να αποκτήσει ρευστότητα -έτσι πούλησε χρεόγραφα 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα απώλεια 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη φορολογία. Κατέληξε επίσης σε ένα σχέδιο να πουλήσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να καταφέρει να στηριχθεί. Και η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας.

“Τώρα, θυμηθείτε, ότι μια άλλη τράπεζα που ονομάζεται Silvergate είχε μόλις καταρρεύσει (εξαιτίας των κρυπτονομισμάτων), γράφει το Verge. “Οι επενδυτές, όπως και τα άλογα, τρομάζουν εύκολα. Έτσι, όταν η Silicon Valley Bank έκανε αυτή την ανακοίνωση στις 8 Μαρτίου, οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Το Founder’s Fund του Πίτερ Τίελ συμβούλεψε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να αποσπάσουν εκατομμύρια. Και ξέρετε πώς οι VC εταιρείες λατρεύουν να ακολουθούν τις τάσεις! Η Union Square Ventures και η Coatue Management, μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να πουν στις εταιρείες να τραβήξουν και αυτά τα χρήματά τους.

Το bank run συνέβη γρήγορα, σε λιγότερο από δυο μέρες. Και “tech nerds” φταίνε για αυτό”.

Κάποτε έπρεπε να πας ο ίδιος σε μια τράπεζα για να κάνεις ανάληψη των χρημάτων σου ή τουλάχιστον έπρεπε να σηκώσεις το τηλέφωνο. Αυτή η πιο αργή διαδικασία έδινε στις τράπεζες χρόνο για ελιγμούς. “Τώρα όμως, σε αυτή την περίπτωση, η ψηφιοποίηση σήμαινε ότι τα χρήματα εξαντλήθηκαν τόσο γρήγορα που η Silicon Valley Bank ήταν ουσιαστικά αβοήθητη”, επισημαίνει ο Σαμίρ Κάχι, Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής πλατφόρμας Allocate. Οι πελάτες προσπάθησαν να αποσύρουν καταθέσεις 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις 9 Μαρτίου, δηλαδή το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεων της τράπεζας σε μια μέρα!

Όλα είχαν τελειώσει μέχρι την επόμενη μέρα. Η πώληση της μετοχής ακυρώθηκε. Η Silicon Valley Bank προσπάθησε να πουλήσει τον εαυτό της. Και στη συνέχεια παρενέβησαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Κι ενώ το bank run συνεχιζόταν, ο CEO της τράπεζας είπε στις VC εταιρείες “Θα ζητούσα από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μας στηρίξουν όπως ακριβώς υποστηρίξαμε κι εμείς εσάς στις δύσκολες στιγμές”. AP Photo/Michael Probst AP Photo/Michael Probst

Ποιος ήταν o υπεύθυνος εδώ;

Μέχρι λίγο μετά την αποτυχία της Silicon Valley Bank, ο (πρώην) διευθύνων σύμβουλός της, Γκρεγκ Μπέκερ, ήταν διευθυντής της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο. Αυτή είναι μια από τις 12 τράπεζες που εποπτεύονται από την πολύ μεγάλη Washington Fed.

Κι ενώ το bank run συνεχιζόταν, ο Μπέκερ είπε στις VC εταιρείες “Θα ζητούσα από όλους να παραμείνουν ήρεμοι και να μας στηρίξουν όπως ακριβώς υποστηρίξαμε κι εμείς εσάς στις δύσκολες στιγμές”. Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε έχει ποτέ μια μακροχρόνια σχέση, το να πεις σε κάποιον άλλον να ηρεμήσει είναι απλά ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι θα ξεφύγει τελείως.

“Νομίζω ότι θα ήταν δυνατό να σταματήσει η αιμορραγία αν ο Μπέκερ ήταν έστω και κατά το ήμισυ καλός στο PR”, λέει η δημοσιογράφος. “Προφανώς, δεν είναι”.

Αλλά ανεξάρτητα από τις κακές επικοινωνιακές ικανότητες του Μπέκερ, ήταν ο ηγέτης πίσω από την τρομακτική προσφορά πώλησης/μεριδίου περιουσιακών στοιχείων. Στην πραγματικότητα, η Silicon Valley Bank είχε άλλες επιλογές: θα μπορούσε να έχει δανειστεί κεφάλαια ή να προσπαθήσει να κάνει πολύ θελκτικές προσφορές στους καταθέτες που θα έμεναν.

Αλλά έχει κι άλλο.

Αποδεικνύεται ότι ο Μπέκερ πούλησε επίσης 3,6 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της μητρικής εταιρείας της Silicon Valley Bank στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτή ήταν μια προκαθορισμένη πώληση -κατέθεσε τα έγγραφα στις 26 Ιανουαρίου- αλλά το timing φαίνεται κάπως περίεργο. Ο Μπέκερ προφανώς γνώριζε τον δικό του ισολογισμό και ήταν διευθυντής μιας περιφερειακής τράπεζας της Fed. Έπρεπε να γνωρίζει ότι η Fed επρόκειτο να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό θα προμήνυε άσχημες εξελίξεις για την Silicon Valley Bank.

Τι σημαίνει αυτό για τον χώρο των startup επιχειρήσεων;

Το οικοσύστημα venture capital εταιρειών υπάρχει γιατί κάποτε οι τράπεζες δεν δάνειζαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Σκεφτείτε το: ένας 23χρονος “nerd” φτιάχνει μια startup στο γκαράζ κάποιου και συνήθως δεν έχει τίποτα που να μπορεί να το βάλει ως εγγύηση έναντι ενός δανείου.

Ένας τρόπος με τον οποίο η Silicon Valley Bank ενίσχυσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν η προσφορά υψηλού ρίσκου μορφών χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, η τράπεζα δάνεισε έναντι χρημάτων που οφείλονται σε εισπρακτέους λογαριασμούς μιας επιχείρησης. Ακόμη πιο επικίνδυνο: η εταιρεία δάνεισε έναντι των αναμενόμενων εσόδων για μελλοντικές υπηρεσίες. Η Silicon Valley Bank πρόσφερε επίσης επιχειρηματικό χρέος, το οποίο χρησιμοποιεί μια επένδυση VC ως τρόπο ανάληψης δανείου. Και λειτούργησε!

“Και γενικά αυτού του είδους τα προϊόντα βοήθησαν να χτιστεί η Silicon Valley”, λέει ο Τζόναθαν Χίσρον, ο οποίος ασχολείται με δημόσιες σχέσεις σε high-tech εταιρείες τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που έχουν ανάγκη να συγκεντρώσουν χρήματα. Το έχουν και οι VC επιχειρηματίες. Η Silicon Valley Bank επένδυσε σε μια σειρά από VC εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Accel Partners, Kleiner Perkins, Sequoia Capital και Greylock.

Αυτό μας οδηγεί σε ένα από τα βασικά προβλήματα της SVB: Η Silicon Valley είναι στην πραγματικότητα μια μικρή πόλη. Και ενώ αυτό σήμαινε ότι η SVB ήταν ο καλός τραπεζίτης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και βιοεπιστημών εδώ, αυτό σήμαινε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιό της δεν ήταν πολύ διαφορετικό. Η αιμομικτική φύση των startups της Silicon Valley σημαίνει ότι το κουτσομπολιό ήταν παρόν, γιατί όλοι εκεί είναι απελπιστικά συνδεδεμένοι με όλους τους άλλους.

“Δεν ξέρω αν αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα αλλά θα μπορούσε”, συνεχίζει η δημοσιογράφος τους Verge. Πολλές άλλες τράπεζες χάνουν επίσης χρήματα από τους τίτλους τους. Αλλά η κουτσομπολίστικη φύση της Silicon Valley, και το γεγονός ότι τόσες πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι συνδεδεμένες, έκαναν την πιθανότητα ενός bank run για την SVB πολύ υψηλότερη από ό, τι θα ήταν για άλλες τράπεζες.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα. Ξέρω, ωστόσο, ότι η ηγεσία της SVB δεν ήταν η μόνη που τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε μια εβδομάδα, και αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι ρυθμιστικές αρχές πιάστηκαν στον ύπνο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα