Πτώχευση Silicon Valley Bank: “Το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές” διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν

Πτώχευση Silicon Valley Bank: “Το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές” διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν ap

Σε δήλωσή του πριν ανοίξουν οι αγορές, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους αμερικανούς πολίτες για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Επεσήμανε ότι οι φορολογούμενοι δε θα επωμιστούν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε το πρωί της Δευτέρας (13/3) να αποτρέψει οποιαδήποτε κρίση εμπιστοσύνης μετά την πτώχευση των δύο μεγάλων τραπεζών στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, επιμένοντας ότι οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα, επισημαίνοντας πως η διάσωση δεν σημαίνει ότι θα την πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Σε μια σύντομη τηλεοπτική δήλωση από τον Λευκό Οίκο λίγο πριν ανοίξουν οι αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται αποφασιστικά στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank με τρόπο που θα προστατεύει τους καταθέτες χωρίς να επιβραβεύει τα στελέχη και τους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους, όπως αναφέρουν οι New York Times.

“Οι Αμερικανοί μπορούν να είναι σίγουροι ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές. Οι καταθέσεις σας είναι ασφαλείς”, δήλωσε ο πρόεδρος. “Επιτρέψτε μου επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα σταματήσουμε σε αυτό- θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται”.

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι καταθέσεις θα είναι διαθέσιμες τη Δευτέρα, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους και οι εργαζόμενοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. “Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε”, είπε.

Επιδίωξε όμως να διαχωρίσει την παρέμβασή του από τη διάσωση που χρηματοδοτήθηκε από τους φορολογούμενους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09, όταν οι κυβερνήσεις του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα έδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου μετά από μια συστημική κρίση. Τελικά, οι τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα, αλλά η ιδέα ότι οι φορολογούμενοι έπρεπε να σώσουν πλούσιους τραπεζίτες εξόργισε τους ψηφοφόρους και αναμφισβήτητα άλλαξε την πολιτική με τρόπο που συνεχίζει να έχει απήχηση και στο σήμερα.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο: καμία ζημία δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι”, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος του κ. Ομπάμα κατά το τελευταίο στάδιο εκείνης της προηγούμενης κρίσης, στη δήλωσή του το πρωί της Δευτέρας. “Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω αυτό: Καμία απώλεια δεν θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι”.

Το κόστος για την αποζημίωση των καταθετών θα χρηματοδοτηθεί από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων, ή F.D.I.C. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δανείων που έχει ανοίξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να βοηθήσει στη διατήρηση της ροής του χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος θα υποστηρίζεται από χρήματα των φορολογουμένων. Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η Fed δήλωσε ότι “δεν αναμένει ότι θα χρειαστεί να αντλήσει από αυτά τα κεφάλαια στήριξης”.

Ο κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι θα επιβάλει απόδοση ευθυνών για τις αποτυχίες. “Οι διευθυντές αυτών των τραπεζών θα απολυθούν”, είπε, προσθέτοντας: “Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου”. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν αλλαγές στους κανόνες “ώστε να καταστεί λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική αποτυχία”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα