Τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου AP

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ;

Ποια είναι η θερμοκρασία που μπορεί να τα 'κοιμίσει' και ποια είδη έχουν τον απέθαντο.

Έχουμε ενημερώσει για το τι θα γινόταν, εάν εξαφανίζονταν τα κουνούπια από τη Γη.

Έχουμε πληροφορήσει και για το μάταιο των προσπαθειών που κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε τα τσιμπήματα τους. Όπως και για το λόγο που βουίζουν στα αυτιά μας.

Παρεμπιπτόντως, έχουμε δημοσιεύσει και τη μελέτη που ενημέρωσε ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά τα έντομα να πολλαπλασιαστούν -ως συνέπεια πλημμυρών και καταιγίδων.

Τι άλλο έχουμε να πούμε για το όχι και αυτό το τόσο συμπαθές είδος; Ότι αυτό που ζούμε τώρα δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα έρχονται.

Πρώτα θα διευκρινίσουμε το λόγο που τα κουνούπια υπάρχουν ακόμα ανάμεσα μας, παρ’ ότι έχουμε μπει στο Νοέμβριο.

Περιμένοντας τον χειμώνα. Getty Images/iStockphoto

  • To μέσο κουνούπι ζει από 2 έως τρεις μήνες. Τα αρσενικά πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από τα θηλυκά. Το διάστημα της ζωής τους είναι μικρό μεν, αλλά προλαβαίνουν να μας ενοχλούν, να μεταδίδουν ασθένειες και να αναπαράγονται.
  • Η αγαπημένη τους θερμοκρασία (αυτήν στην οποία φτάνει η δράση τους στο πικ) είναι οι 26 βαθμοί Κελσίου.
  • Η έλλειψη τροφής ή νερού δεν ‘ενοχλεί’ τη διαιώνιση του είδους. Αυτή διαταράσσεται από μια ξαφνική αλλαγή του καιρού.
  • Μολονότι πρόκειται για ψυχρόαιμα πλάσματα (δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους και άρα είναι ίδια με εκείνη του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν), δεν είναι απαραίτητα το κρύο αυτό που ‘σκοτώνει’ (αδρανεί).
  • Γίνονται ληθαργικά στους 15 βαθμούς Κελσίου
  • Δεν μπορούν να ‘λειτουργήσουν’ κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Είναι κατανοητό πως στα τροπικά κλίματα τα κουνούπια είναι ενεργά όλον το χρόνο.
  • Έως τους 10 βαθμούς Κελσίου, τα θηλυκά κουνούπια έχουν την ενέργεια που χρειάζονται για να ‘απλώσουν’ τα αβγά τους.
    Εάν τώρα, πέσουν σε χειμερία νάρκη πριν παγώσουν (τα αβγά τους εκκολάπτονται την άνοιξη -όταν ‘βγουν’ από τον πάγο στον οποίον έχουν βυθιστεί) μπορούν να ζήσουν για να δουν και την άνοιξη -όταν τρέφονται με αίμα, αναζωογονούνται και παράγουν την επόμενη γενιά.
  • Για το καλό της ανθρωπότητας, δεν ισχύει αυτό για όλα τα είδη κουνουπιών (που είναι εκατοντάδες). Μόνο για τα Anopheles, Culex και Culiseta. Τα υπόλοιπα γεννούν τα αβγά τους και μετά απευθύνουν το ύστατο χαίρε, όταν παγώσει ο καιρός.

1.000.000.000 άνθρωποι θα απειληθούν με ασθένειες

Επιστήμονες είχαν εκτιμήσει -προ τριετίας- ότι έως και 1.000.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να εκτεθούν στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μέσα στον επόμενο μισό αιώνα -όπως αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, γεγονός που είναι ‘φίλος’ των κουνουπιών.

Ερευνητική ομάδα εξέτασε τους δύο τύπους κουνουπιών που μεταφέρουν τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του Ζίκα (Aedes aegypti και Aedes albopictus).

Διαπίστωσαν πως μπορούν επίσης, να μεταφέρουν δεκάδες άλλες αναδυόμενες ασθένειες “που μπορούν να γίνουν απειλή για το μέλλον”.

Η ομάδα των ερευνητών παρακολούθησε και το πώς μπορεί να κινηθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών, όπως αλλάζουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, Διαπίστωσαν πως οι τροπικές περιοχές θα κινδύνευαν πιθανώς από εστίες ασθενειών όλο το χρόνο. Οπουδήποτε αλλού, οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν εποχικά.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προειδοποίησαν και ότι ακόμη και μέρη που ήταν πολύ κρύα για αυτούς τους δύο τύπους κουνουπιών (πχ ο βορράς της Ευρώπης και η Βόρειος Αμερική) πιθανότατα θα ζήσουν περιπτώσεις τροπικών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός.

Και πού μπορούμε να πάμε για να σωθούμε; Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πληθυσμός των κουνουπιών αναμένεται να μειωθεί στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Όπως; Η δυτική Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία.

Ναι, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ασφαλές μέρος στον πλανήτη.

Οι βροχές δεν είναι μαζί μας -αλλά εναντίον μας

A dengue patient rests under a mosquito net at the dengue ward of the government Tej Bahadur Sapru hospital in Prayagraj, in the northern Indian state of Uttar Pradesh, Thursday, Oct. 13,2022 . Officials say infections following monsoon rains have led to a fever outbreak in this northern state. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh) AP

Τα πρωτοβρόχια, μαζί με τη ζέστη αυτού του φθινοπώρου είναι καλά νέα για τα κουνούπια, με ειδικούς να προειδοποιούν τους Ισπανούς για μήνες “γεμάτους με παράσιτα”. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης του πληθυσμού του ‘τίγρη’, σε διάφορες περιοχές της χώρας, λόγω της υγρασίας και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Τα έντομα αυτά μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες. Πριν λίγες εβδομάδες εντοπίστηκαν στην Καταλονία δυο περιπτώσεις μόλυνσης από κουνούπι Culex, μεταδότη του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ο National Association of Environmental Health Companies (ANECPLA) κάλεσε τις δημόσιες διοικήσεις και το ευρύ κοινό να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως καθαρισμό χώρων αναπαραγωγής κουνουπιών, λιμνάζοντα νερά, πισίνες, δεξαμενές ή οποιοδήποτε εξωτερικό δοχείο που μπορεί να συσσωρεύσει νερό.

Την ίδια ώρα, στη Φλόριντα έγινε προειδοποίηση για επίθεση κουνουπιών, μετά τον Τυφώνα Ίαν -που βοήθησε τον πολλαπλασιασμό τους με τις πλημμύρες.

Επίσης, η ιστορική πόλη Sandwich στην νοτιανατολική ακτή της Αγγλίας δέχθηκε επέλαση κουνουπιών, με τους κατοίκους να παραπονιούνται για μισό εκατομμύριο σκνίπες που τους ‘ρούφηξαν’ το αίμα.

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα που οι κάτοικοι παροτρύνουν το Περιφερειακό Συμβούλιο του Ντόβερ (DDC) να ψεκάσει τις όχθες του ποταμού Stour, όπου αναπαράγονται, ή να βρει άλλο τρόπο να τα αντιμετωπίσει.

Προβλήματα αναφέρθηκαν και στην Αφρική (προέκυψε ξέσπασμα ελονοσίας) όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως νέα μελέτη ενημέρωνε για το πώς τα κουνούπια επιλέγουν τους στόχους τους.

Ερευνητές από το εργαστήριο νευρογενετικής και συμπεριφοράς του Rockefeller University εξήγησαν ότι διαφορετικές ενώσεις του δέρματος προσελκύουν τα είδη κουνουπιών που είναι πιο γνωστό ότι διαδίδουν τους ιούς που προκαλούν τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον Ζίκα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν πως όσοι προσέλκυαν περισσότερα κουνούπια είχαν υψηλά ποσοστά καρβοξυλικού οξέος στο δέρμα τους. Τα καρβοξυλικά οξέα είναι μεγάλα μόρια που περιέχουν βακτήρια που προσελκύουν τα αιμοδιψή ζωύφια.

Ποιοι έχουν υψηλά ποσοστά; “Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση, ώστε να γίνει κατανοητό”. Σε πρώτη φάση, κατέστη σαφές πως η θερμοκρασία του σώματος μας επηρεάζει το φαινόμενο.

Ναι, εμείς φταίμε (και πάλι) για όλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα