Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Yalta European Strategy, Svitlana Kovalchuk

SVITLANA KOVALCHUK ΣΤΟ NEWS 24/7: Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Yalta European Strategy μιλά στο Magazine για το "αίμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα χέρια του Πούτιν", τις απελάσεις παιδιών από την Ουκρανία και για όσα θα καθορίσουν την έκβαση του πολέμου.

Τέτοιο καιρό πέρυσι, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συμπληρώνει μόλις τις πρώτες γραμμές μιας νέας θλιβερής παγκόσμιας πραγματικότητας, η Svitlana Kovalchuk έκανε έκκληση από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για πραγματική στήριξη με στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα της από τη διεθνή κοινότητα.

Φέτος, έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη του πολέμου, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στον Πούτιν, με τον ίδιο να “διώκεται” από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τρίτα κράτη να παρουσιάζονται ως σωσίες-διαμεσολαβητές, φαίνεται πως η ίδια, από το ίδιο βήμα, ετοιμάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “Δεν διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες”.

Η Svitlana Kovalchuk, με καταγωγή από το Κίεβο και ακαδημαϊκή-επαγγελματική πορεία στις διεθνείς σχέσεις, Εκτελεστική Διευθύντρια της Yalta European Strategy, συμμετέχοντας ενεργά στην πολυετή δράση του φόρουμ για την προώθηση της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή, αναμένεται να συμμετάσχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου. Μιλώντας στο Magazine, περιγράφει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται καθημερινά σε βάρος της χώρας της.

Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα σας και παράλληλα από την ημέρα της δικής σας συμμετοχής στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Θα μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα αντίστασης της Ουκρανίας στον πόλεμο, αλλά και της ευρύτερης μάχης που δίνει στη διεκδίκηση μίας πιο ισχυρής θέσης, τόσο σε γεωπολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων;

“Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν τον ρωσικό στρατό ως τον δεύτερο ισχυρότερο στον κόσμο. Όταν μια χώρα με πληθυσμό 144 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία επένδυσε δισεκατομμύρια στη στρατιωτική βιομηχανία και στην παγκόσμια προπαγάνδα πληροφοριών για χρόνια, επιτέθηκε ανοιχτά στην Ουκρανία, λίγοι πίστευαν ότι ήμασταν ικανοί να αντισταθούμε. Πράγματι, πολλοί ειδικοί (συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κρεμλίνο) προέβλεψαν την πτώση του Κιέβου σε λίγες ημέρες. Θεωρήθηκε επίσης ότι οι δυτικές χώρες δεν θα αναλάβουν αποφασιστική δράση, όπως συνέβη το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε ύπουλα την Κριμαία.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο γι’ αυτούς. Ότι δεν είναι μόνο ο ουκρανικός στρατός ικανός να πολεμήσει και να κερδίσει στο πεδίο της μάχης, δεν είναι μόνο η ουκρανική οικονομία, που δείχνει σημάδια ενός θαύματος επιβίωσης, αλλά είναι και η ουκρανική διπλωματία που κατάφερε να καταρρίψει τα ψευδή αφηγήματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια για τη δύναμη και το ακατανίκητο της Ρωσίας, για τον αήττητο στρατό της, για το απόλυτο μονοπώλιό της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, κλπ.

Σήμερα, το αντιρωσικό ‘μέτωπο’ σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 χώρες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός οικονομικών κυρώσεων παγκοσμίως προς μία χώρα καταστρέφει τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, οι κυρώσεις πρέπει να ενισχυθούν και να επιβληθούν αυστηρά, ώστε να αποτραπεί η οικονομική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο”.

Πόσο έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος και η ατζέντα της “Yalta European Strategy” σε αυτό το εμπόλεμο διάστημα; Πώς προσπαθείτε, με τη δική σας δράση, να βοηθήσετε την Ουκρανία και να προωθήσετε τα αιτήματά της στη διεθνή σκηνή;

“Η βοήθεια για την οικοδόμηση ενός σταθερού και μεγάλου φιλοουκρανικού συνασπισμού στον κόσμο ήταν πάντα ένα από τα βασικά καθήκοντα της “YES”. Εν μέσω ενός πολέμου πλήρους κλίμακας, αυτό το έργο έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ. Στην ατζέντα μας, επικεντρωνόμασταν πάντα στις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, συνεπώς τα ζητήματα της νίκης στον πόλεμο, καθώς και της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεών μας. Στο τέλος της άνοιξης του 2022, λίγοι πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου θα ήταν δυνατή η διεξαγωγή ενός διεθνούς φόρουμ αυτού του επιπέδου στο Κίεβο, διασφαλίζοντας παραδοσιακά υψηλή εκπροσώπηση από την ευρωπαϊκή κοινότητα. Αλλά τα καταφέραμε!

Όπως πάντα, σημαντικοί εκπρόσωποι κυβερνήσεων των δυτικών χωρών, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, επιστήμονες και καθηγητές των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου ήρθαν στο φόρουμ της YES. Αυτοί οι άνθρωποι ανήκουν στον κύκλο των παγκόσμιων φορέων λήψης αποφάσεων, αποφάσεις που επηρεάζουν τη γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας και την πρόσβασή μας στη διεθνή βοήθεια, τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οργανώσαμε συζητήσεις για θέματα όπως: Η γενοκτονία του ουκρανικού λαού και η δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για εγκληματίες πολέμου, η θέση αυτού του πολέμου στην παγκόσμια ιστορία, η μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, οι κυρώσεις και κατά πόσο βρίσκονται στον σωστό δρόμο, πώς μπορούμε να επιβιώσουμε στον πόλεμο πληροφοριών, πώς θα επανέλθουμε από ένα τόσο επαίσχυντο φαινόμενο όπως η εξόντωση της Ουκρανίας. Τι θα καθορίσει τη νίκη μας. Όλες αυτές οι συζητήσεις προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και εκτός Ουκρανίας”.

Στην προηγούμενη ομιλία σας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είχατε μεταφέρει την έκκληση της Ουκρανίας για άμεση στήριξη με όπλα από τη διεθνή κοινότητα, κάνοντας επίσης λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης τόσο προς το ΝΑΤΟ όσο και προς την Ε.Ε. Πόσο θεωρείτε ότι έχει διαφοροποιηθεί η στάση τους στο πλευρό της χώρας σας μέσα σε αυτό το διάστημα και τι παραπάνω περιμένετε από την Ευρωπαϊκή και Βορειοατλαντική συμμαχία στη συγκεκριμένη φάση του πολέμου;

“Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, χάρη στις κοινές προσπάθειες της ουκρανικής διπλωματίας και σημαντικών πρεσβευτών της Ουκρανίας ανά τον κόσμο, κατέστη δυνατή η απεμπλοκή εκατοντάδων αποφάσεων σχετικά με την παροχή όπλων και πυρομαχικών στον στρατό μας. Κάποιες χώρες έπρεπε να αρνηθούν τα παραδοσιακά ουδέτερα καθεστώτα τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν την κοινή μάχη στο πλευρό ενός κράτους διεθνούς δικαίου. Σήμερα, κανείς δεν έχει αυταπάτες: Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης, όχι στα γραφεία.

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις, τώρα είναι η ώρα για μάχη. Συμφωνώ απολύτως μαζί του. Τώρα όλοι μιλούν για την αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων και όλοι στην Ουκρανία αυτή περιμένουν. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα για λάθος που θα μπορούσε να κοστίσει πάρα πολύ την ανεξαρτησία μας και τις ζωές χιλιάδων Ουκρανών.

Ως εκ τούτου, σήμερα πρέπει να είμαστε πραγματικά ρεαλιστές και να σκεφτόμαστε κάθε βήμα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη. Η πραγματοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε συνθήκες πολέμου πλήρους κλίμακας είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο. Ωστόσο, δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά, διότι αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το πόσο φρικτό ακούγεται, έχουμε ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας. Φυσικά, η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί προοπτική για το επόμενο έτος, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό. Έχουμε, όμως, ήδη ξεκινήσει αυτήν την πορεία από πρακτική άποψη και τελικά αισθανόμαστε ότι έχουμε πολλούς συμμάχους σε αυτήν”.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, πριν από μερικές ημέρες, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και απαγωγή παιδιών. Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια περισσότερα πράγματα σχετικά με τις κατηγορίες που αφορούν τα παιδιά; Πώς η Ουκρανία, αλλά και το YES θα επιδιώξουν θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα;

“Πριν από ένα μήνα, ο Μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vasily Nebenzya, δήλωσε σε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι, παίρνοντας παιδιά από το έδαφος της Ουκρανίας, οι ρωσικές αρχές ήθελαν να τα «προστατεύσουν από τον κίνδυνο που μπορούν να φέρουν οι στρατιωτικές ενέργειες». Τι άλλο εκτός από πρωτοφανής κυνισμός είναι αυτή η θέση, δεδομένου ότι η ίδια η Ρωσία ξεκίνησε αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες;

Επίσης, το Κρεμλίνο δηλώνει δημοσίως ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να επιστρέψει τα παιδιά στην Ουκρανία όταν η χώρα θα είναι ασφαλής. Κι αυτό είναι ένα άλλο ξεκάθαρο ψέμα, διότι τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την απλοποίηση της διαδικασίας απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για παιδιά από την Ουκρανία. Δεν πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης, πρόκειται για αναγκαστική απέλαση παιδιών της γονιδιακής δεξαμενής του ουκρανικού έθνους, πρόκειται για ένα βάναυσο έγκλημα που μπορεί να χαρακτηριστεί από το διεθνές δίκαιο ως πράξη γενοκτονίας.

Η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας στην πατρίδα τους, όπως και το να φέρουμε τους παραβάτες ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους, αποτελούν βασικές προτεραιότητες των ουκρανικών αρχών. Το φόρουμ “YES” έχει επίσης επίγνωση του βάθους των πιθανών συνεπειών αυτής της τραγωδίας και ως εκ τούτου συμβάλλει και θα συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Τον περασμένο Ιανουάριο διοργανώσαμε το πρότζεκτ “Ukraine is You”, μία σειρά από παράλληλες ουκρανικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Εκεί, στην έναρξη της εκδήλωσης για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου, ένα 12χρονο αγόρι, ο Sashko από τη Μαριούπολη, είπε την ιστορία του. Τραυματίστηκε από ρωσικά πυρά στο υπόγειο του τοπικού εργοστασίου Ilyich, πέρασε από ένα ρωσικό στρατόπεδο στα κατεχόμενα εδάφη και σώθηκε ως εκ θαύματος από τη γιαγιά του, η οποία τον μετέφερε στην περιοχή Volyn (Βόρεια Ουκρανία). Η ιστορία αυτού του αγοριού δημοσιεύθηκε σε πολλά ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, εντυπωσίασε βαθιά την ευρωπαϊκή κοινότητα και, αναμφίβολα, είχε αντίκτυπο στη στάση των Ευρωπαίων στον πόλεμο και στα βάναυσα εγκλήματα της Ρωσία”..

Η αντίδραση του Ρώσου προέδρου σε αυτό το ένταλμα σύλληψης ήταν να επισκεφτεί την Κριμαία και τη Μαριούπολη σε ακόμα μία επίδειξη αδιαφορίας για τη Δύση και το Διεθνές Δίκαιο. Θεωρείτε πως η ανατροπή του αναθεωρητισμού του Πούτιν μπορεί να έρθει μόνο από το πεδίο της μάχης ή μπορεί να δούμε τις δύο χώρες να κάθονται ξανά στο ίδιο τραπέζι για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων;

“Για να πω την αλήθεια, κανείς στην Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον ρεβιζιονισμό του Πούτιν. Γενικά, η απόδοση οποιωνδήποτε ιδεολογικών απόψεων σε αυτόν είναι μια πραγματική κοροϊδία του διεθνούς δικαίου. Είναι ένας κοινός εγκληματίας. Υπάρχει αίμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα χέρια του, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του δικού του λαού. Στην πραγματικότητα, είναι ένας τυπικός τρομοκράτης και, όπως γνωρίζετε, κανείς δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα δεν είναι μια ασήμαντη εσωτερική σύγκρουση μεταξύ δύο κρατών που δεν μπορούν να μοιραστούν εδάφη και πόρους. Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση και ο στρατός του Πούτιν (που, επιπλέον, υποστηρίζεται από σχεδόν το 70% των Ρώσων) είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου και του διεθνούς δικαίου. Είναι μια πρόκληση για τις κυβερνήσεις όλων των χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς όλου του κόσμου. Είναι μια δοκιμασία για την ίδια τη δημοκρατία, κάτι που θα επηρεάσει το μέλλον κάθε χώρας στον πλανήτη”.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θα ήθελα το σχόλιό σας για την είδηση πως η Ρωσία θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως “τραγική ειρωνεία”.

“Λυπάμαι που πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη φράση σε αυτό το πλαίσιο. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας μου, οι γενναίοι υπερασπιστές μας, η αφρόκρεμα του έθνους, αλλά και οι απλοί ειρηνικοί πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά.

Σήμερα, η Ρωσία σκοτώνει το μέλλον της Ουκρανίας, καταστρέφει πόλεις, καταστρέφει την οικολογία και τις υποδομές, κάνει απελάσεις, διαπράττει εγκλήματα που αξίζουν το αυστηρότερο δικαστήριο. Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά πρέπει και να αποβληθεί αμέσως από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να δεχτεί δημόσια και απερίφραστη καταδίκη για παράνομες στρατιωτικές ενέργειες και για όλα τα εγκλήματα που τις συνοδεύουν. Επίσης, ο παγκόσμιος συνασπισμός, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ουκρανίας, πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο, βήμα-βήμα, για να φέρει τη Ρωσία ως κράτος ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως και συγκεκριμένα πρόσωπα που καθορίζουν την εγκληματική ατζέντα ή εκτελούν εγκληματικές εντολές”.

Ποια θα είναι η θέση της “YES” απέναντι σε μία κινεζική διαμεσολάβηση στον πόλεμο και συγκεκριμένα στο φερόμενο “ειρηνευτικό σχέδιο” που έχει προτείνει, δεδομένων των θερμών σχέσεων που έχει με τη Ρωσία και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σι Τζινπίνγκ;

“Το “Ειρηνευτικό Σχέδιο” της Κίνας είναι 12 παράγραφοι κανονικής υποκρισίας. Όπως εύστοχα σημείωσαν διάφοροι Ουκρανοί ειδικοί, το σχέδιο αυτό γράφτηκε στη Μόσχα, αν και στα κινέζικα. Προσφέρει η Κίνα κατάπαυση του πυρός; Ωραία, αλλά πουθενά δεν λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Αναφέρει διασφάλιση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών; Ωραία, αλλά τότε οι Ρώσοι εισβολείς πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψουν τον καταληφθέντα πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ή τουλάχιστον να παράσχουν πρόσβαση σε μια τακτική διεθνή αποστολή παρακολούθησης. Η προστασία των αμάχων και των αιχμαλώτων πολέμου είναι απλώς το αποκορύφωμα του κυνισμού.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, ενημερώνουμε καθημερινά την έκθεση για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και τη μεταφέρουμε σε όλα τα μεγαλύτερα συνέδρια στην Ευρώπη και τον κόσμο. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, περισσότερα από 68.000 εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό και έχουν καταγραφεί 952 γεγονότα σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων μέσων πολέμου. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας Andriy Kostin. Αλλά ο πραγματικός αριθμός των εγκλημάτων είναι πολύ υψηλότερος, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση στα εδάφη που εξακολουθούν να είναι κατεχόμενα.

Για τι είδους προστασία των αμάχων από τη Ρωσία μπορούμε να μιλήσουμε, κατά τη γνώμη της Κίνας; Το μόνο πράγμα που πρόσθεσε η Κίνα στο «ειρηνευτικό σχέδιό» της, εκτός από τις κλασικές αφηγήσεις του Κρεμλίνου, είναι μια γραπτή προσβολή στις λεγόμενες «μονομερείς» κυρώσεις. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της ίδιας της Ουράνιας Αυτοκρατορίας μπορεί να εντοπιστεί σε αυτήν την παράγραφο, γιατί οι μηχανισμοί για την ευρεία εφαρμογή των λεγόμενων δευτερευουσών κυρώσεων συζητούνται τώρα ενεργά. Και προβλέπουμε περιορισμούς για τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές χρηματοδοτούν άμεσα τον πόλεμο και τη δολοφονία Ουκρανών αμάχων”.

Θεωρείτε πως η ολοκλήρωση της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. θα αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων μεταξύ Κιέβου-Μόσχας και ενδεχομένως να καθορίσει την έκβαση του πολέμου;

“Όπως γνωρίζετε, η επίσημη ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντική τόσο από άποψη μορφής όσο και περιεχομένου.

Πρώτον, το ίδιο το γεγονός της ένταξης σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αναγνώρισε επιτέλους την Ουκρανία ως πλήρες τμήμα της. Αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία έχει χάσει τελικά τον ιδεολογικό πόλεμο, ότι οι αφηγήσεις της για αδελφικούς λαούς και τα όνειρά της για την αποκατάσταση της μεγάλης και ισχυρής Σοβιετικής Ένωσης θα ξεθωριάσουν για πάντα στη λήθη. Θα γίνει πολύ πιο δύσκολο για έναν βίαιο κακοποιό να παλέψει για την πρώην σύντροφό του αν παντρευτεί κάποιον άλλο.

Δεύτερον, η ένταξη της Ουκρανίας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών χωρών είναι σημαντική από ουσιαστικής άποψης. Εξάλλου, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στις σημαντικές γεωπολιτικές αποφάσεις της κοινότητας, μέγιστες ευκαιρίες για εμπόριο και στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, σοβαρή εξισορρόπηση του ενεργειακού συστήματος, επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον κοινωνικό, εκπαιδευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό τομέα.

Αναμφίβολα, το ζήτημα της νίκης στον πόλεμο είναι το πρώτο θέμα στην ουκρανική ατζέντα σήμερα. Αλλά η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική επιβίωση είναι επίσης οξεία προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Οι μεταρρυθμίσεις, η ανασυγκρότηση και η ανάκαμψη, η επιστροφή εκατομμυρίων πολιτών από το εξωτερικό, η σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, όλα αυτά είναι επείγοντα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό.

Η συζήτηση αυτών των θεμάτων και η ανάπτυξη των πιο αποτελεσματικών εργαλείων με τη συμμετοχή των καλύτερων εμπειρογνωμόνων του κόσμου είναι επίσης ένα σημαντικό καθήκον για την ομάδα της Yalta European Strategy. Αντιλαμβανόμαστε ότι σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εξασφαλίσουμε την τεχνογνωσία των εταίρων, καθώς και την ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και να χτίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα