Αγγελική Κοσμοπούλου: Οι γυναίκες πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο ικανές με τους άντρες

Αγγελική Κοσμοπούλου: Οι γυναίκες πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο ικανές με τους άντρες

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον επιχειρηματικό κόσμο και τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Διαβάστε τη συνέντευξη της Αγγελικής Κοσμοπούλου, μέλους του Δ.Σ. του "The People’s Trust"

Της Κατερίνας Νανοπούλου

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Ακόμα και όταν υπάρχουν πολύ καλές ιδέες, δεν είναι σπάνιο να έρθουν αντιμέτωπες με αδιέξοδο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης. Αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «The People’s Trust», ο οποίος στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Η Αγγελική Κοσμοπούλου, μέλος Δ.Σ. του «The People’s Trust», λίγο πριν μας μιλήσει στο Game Changer «Women of Influence», μιλά στην HuffPost Greece για την μείωση της ανεργίας, το πρόγραμμα του «The People’s Trust» και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Τι είναι το «The People’s Trust»;

Το «The People’s Trust» είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο του 2016 με σκοπό να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να βοηθήσει ανθρώπους στην εποχή της κρίσης να αξιοποιήσουν τις ιδέες και τις κρυμμένες τους δυνάμεις, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της ανεργίας. Ο οργανισμός μας ενισχύει υφιστάμενες και νεοσύστατες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις παρέχοντάς τους μικροχρηματοδότηση μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Με ποιον τρόπο προσπαθεί να μειώσει την ανεργία ο οργανισμός σας;

Η ανεργία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που προξένησε στη χώρα μας η οικονομική κρίση. Σε εποχές κρίσης, όταν όλα ανατρέπονται, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να απαντήσουμε στα προβλήματα. Σήμερα, η δυσκολία εύρεσης εργασίας αλλά και η κινητικότητα αλλάζουν το εργασιακό τοπίο. Η προσαρμοστικότητα, η διαρκής εκπαίδευση και η ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης είναι τα στοιχεία που θα ορίσουν την επόμενη μέρα. Με αυτά τα δεδομένα, στο The People’s Trust στηρίζουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Κάθε νέα επιχείρηση που δημιουργείται, δημιουργεί αυτομάτως νέες θέσεις εργασίας (τουλάχιστον δύο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία μας). Ταυτόχρονα συμβάλει στο να αλλάξει το κυρίαρχο υπόδειγμα –δηλαδή να μετατραπεί η παθητική αναμονή του να σε επιλέξει κάποιος για να εργαστείς σε μια δυναμική κίνηση να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Το μοντέλο μικροχρηματοδότησης που ακολουθούμε αποτελεί έναν συνδυασμό οικονομικής αρωγής και μικροδανείου σε συνεργασία με την “Action Finance Initiative”. Από τον Σεπτέμβριο που ξεκινήσαμε να δεχόμαστε αιτήσεις ως το τέλος του 2016 υποστηρίξαμε 33 μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιούργησαν 65 νέες θέσεις εργασίας και διατήρησαν 25 υπάρχουσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 18 από αυτές τις επιχειρήσεις είναι νεοσύστατες, ενώ 8 δημιουργήθηκαν από άνεργους. Αυτό δείχνει πως οι εν δυνάμει επιχειρηματίες μπορούν, με την κατάλληλη υποστήριξη, να πετύχουν τους στόχους τους, να διασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και, μακροπρόθεσμα, να προσφέρουν δουλειά και σε άλλους. Η μικροχρηματοδότηση που παρέχουμε, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού σχεδίου, στο μάρκετινγκ ή όπου αλλού χρειάζεται, έχουν πολλαπλά οφέλη για τον νέο επιχειρηματία. Στόχος μας για το 2017 είναι να υποστηρίξουμε 100 επιχειρήσεις.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;

Δεχόμαστε αιτήσεις από άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, για επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Βασικά κριτήρια για την επιλογή είναι η βιωσιμότητα του προτεινόμενου επιχειρηματικού σχεδίου και η δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είτε για τον ίδιο τον επιχειρηματία είτε και για άλλους. Θετικά αξιολογούνται, επίσης, η καινοτομία, η επεκτασιμότητα αλλά οπωσδήποτε και ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος. Θέλουμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δοκιμαστούν και να επιβιώσουν στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Ένα στοιχείο που μας διαφοροποιεί από άλλους οργανισμούς με παραπλήσια δραστηριότητα είναι η διάθεσή μας να στηρίξουμε και ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, οι άνεργοι και οι επιχειρηματίες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία -πρόσωπα, δηλαδή, που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αλλά θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν- μπορούν να αναζητήσουν σε εμάς τη στήριξη που θα τους επιτρέψει να κάνουν τα πρώτα ή τα νέα τους επιχειρηματικά βήματα. Αυτή τη στιγμή υποστηρίζουμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό Αττικής, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επεκτείνουμε τη δράση μας και σε άλλες πόλεις.

Στον οργανισμό σας βλέπουμε με χαρά ότι τόσο το ΔΣ, όσο και η ομάδα σας έχουν ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, πρόκειται για την εξαίρεση. Θα θέλατε να μου κάνετε ένα σχόλιο για αυτό;

Σ’ έναν οργανισμό που επιδιώκει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοια στεγανά. Με χαρά θα σας πω πως αυτή η ισορροπία αντανακλάται, επίσης, στους επιχειρηματίες που υποστηρίζουμε. Τόσο στις αιτήσεις που δεχόμαστε όσο και στις επιχειρήσεις που εν τέλει υποστηρίζουμε υπάρχει ισορροπία στα ποσοστά ανδρών και γυναικών -σε καμία περίπτωση λόγω «ποσόστωσης». Παρόλο που στην Ελλάδα οι δείκτες που αφορούν τη συμμετοχή γυναικών στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα είναι χαμηλοί για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, τουλάχιστον στην επιχειρηματικότητα, με βάση τις ιδέες, τις ικανότητες και την ποιότητα της δουλειάς τους. Η κρίση αναδιαμορφώνει την αγορά και, μέσα από την ανάγκη, πολλές γυναίκες δημιουργούν ευκαιρίες. Θέλουμε να τις στηρίξουμε.

Πιστεύετε ότι οι επιχειρηματίες δέχονται εύκολα συμβουλές από γυναίκες;

Παρόλο που θα ήθελα να σας απαντήσω διαφορετικά, πιστεύω πως εδώ έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε -κι αυτό δεν αφορά μόνον την επιχειρηματικότητα, αλλά και άλλους παραδοσιακά ανδροκρατούμενους τομείς, όπως η πολιτική. Δεν υπάρχει de facto άρνηση να ακούσει κανείς μια γυναίκα και να την εμπιστευθεί. Στην πράξη, ωστόσο, ο άνδρας επιχειρηματίας σε περίπτωση διχογνωμίας θα ακολουθήσει συνήθως την άποψη του άνδρα συμβούλου του, ή ενός άνδρα εν γένει. Επίσης, θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει σε μια γυναίκα τον ρόλο της συμβούλου ή της «εξ απορρήτων», ακόμα και όταν στην πράξη εκείνη τον κατέχει. Έτσι, παρότι έχουμε πολλές και εξαιρετικά επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες, οι γυναίκες που αναδεικνύονται σε επιτελικούς ρόλους είναι, δυστυχώς, συγκριτικά λίγες.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο;

Στον επιχειρηματικό χώρο οι δυσκολίες είναι κοινές, προερχόμενες από την ίδια την ευαλωτότητα του επιχειρείν. Πέρα από αυτές, οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν επίσης να διαχειριστούν τη σφαίρα της οικογένειας, ιδίως της μητρότητας, αλλά και την «υποχρέωση» να αποδεικνύουν συνεχώς ότι είναι τουλάχιστον το ίδιο ικανές με τους άντρες. Οι άνδρες επιχειρηματίες μπορούν με σχετικά μικρό κόστος να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος τους στη δουλειά. Στην περίπτωση των γυναικών καριέρας, ωστόσο, το κοινωνικό περιβάλλον αλλά ενίοτε και οι ίδιες μας οι ενοχές, δυσχεραίνουν τα πράγματα. Κλειδιά για την επιτυχία είναι η σαφής ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η σωστή οριοθέτηση. Με άλλα λόγια, να τολμήσουμε να προτάξουμε αυτό που είναι για εμάς σημαντικό, ακόμα κι αν αυτό δεν ταιριάζει με τη γνώμη των άλλων.

Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που κάνει φέτος τα πρώτα της βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο;

Καταρχάς να τολμήσει, κλείνοντας τα αυτιά στον αρνητισμό. Να ξέρει πού θέλει να πάει, τι θέλει να πετύχει και μέχρι πού θέλει να φτάσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τι δεν θέλουν, αλλά έχουν δυσκολία να περιγράψουν με σαφήνεια αυτό που πραγματικά θέλουν. Όμως, μόνον όταν ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός σου μπορείς να χαράξεις αποτελεσματικά την πορεία σου.

Δεν έχει σημασία αν ο στόχος είναι μεγάλος ή μικρός. Σημασία έχει να είναι συγκεκριμένος. Σίγουρα δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα και σίγουρα θα χρειαστεί να ρισκάρεις. Η επιχειρηματικότητα είναι, ούτως ή άλλως, σύμφυτη με το ρίσκο. Όμως, αν έχεις μελετήσει τη διαδρομή, θα ανταποκριθείς με ευελιξία στις προκλήσεις και τις δυσκολίες και θα τα καταφέρεις.

Ακόμα περισσότερες δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε στο συνέδριο Game Changer «Women of Influence», το οποίο θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή: Huffington Post Greece

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα