post impression url

Διαπόντια νησιά: Στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας

Διαπόντια νησιά: Στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας

Το άγνωστο νησιωτικό σύμπλεγμα που μπορείς να επισκεφθείς ευκολότερα απ’ ότι νομίζεις

Ίσως γνωρίζεις ότι η Γαύδος είναι το νοτιότερο σημείο της χώρας, ενδεχομένως να την έχεις επισκεφθεί κιόλας και να έχεις φωτογραφηθεί πάνω στη γιγάντια καρέκλα στην άκρη της Ευρώπης. Πιθανότατα, έχεις ακούσει για το Ορμένιο του Έβρου, το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, αλλά και το ανατολικότερο, τη νήσο Στρογγύλη κοντά στο Καστελόριζο. Έχεις, ωστόσο, υπόψη σου ποιο είναι το δυτικότερο άκρο της πατρίδας μας; Έχουμε την απάντηση και, ταυτόχρονα, μία διαφορετική πρόταση για τις φετινές σου διακοπές, εκεί όπου η ηρεμία και η χαλάρωση προσκαλούν τον επισκέπτη να περάσει αξέχαστες στιγμές.

Στα – άγνωστα σε πολλούς – Διαπόντια νησιά, ένα πραγματικό κόσμημα για το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται, λοιπόν, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας. Είναι οι Οθωνοί, που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων από το νησί των Φαιάκων. Πρόκειται για ένα από τα τρία μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος, μαζί με την Ερείκουσα και το Μαθράκι, ενώ υπάρχουν και 9 ακατοίκητες βραχονησίδες. Στους τρεις αυτούς πανέμορφους και σχεδόν ανέγγιχτους προορισμούς του Ιονίου, θα φτάσεις με θαλάσσια δρομολόγια από τον Άγιο Στέφανο και την πόλη της Κέρκυρας, προετοιμασμένη/ος για να ζήσεις για λίγο αλλιώς και να απολαύσεις ξεχωριστές διακοπές μακριά από την πολύβουη καθημερινότητά σου.

Οθωνοί: Το νησί της Καλυψούς

Το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και το σημείο όπου βρίσκεται το δυτικότερο άκρο της χώρας έχει 558 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011. Ο μύθος λέει, μάλιστα, ότι ίσως αυτό να ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, η Ωγυγία, εκεί όπου πέρασε 7 ολόκληρα χρόνια ο Οδυσσέας έως ότου αποδράσει με σχεδία έως το νησί των Φαιάκων. Το πλοίο φτάνει στον όρμο της Άμμου, ενώ, συνολικά, το νησί διαθέτει περισσότερους από 15 μικρούς οικισμούς και χωρίζεται σε δύο περιοχές, την Άνω και την Κάτω Πάντα. Μπορείς να απολαύσεις πεζοπορίες σε μονοπάτια που μοσχομυρίζουν ρίγανη και φασκόμηλο και να θαυμάσεις την πυκνή βλάστηση, ελαιόδεντρα, αλλά και πολλά οπωροφόρα, όπως και μία πλούσια πανίδα. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς, μεταξύ άλλων, την υψηλότερη κορυφή του που είναι το Ημεροβίγλι (393 μέτρα), ενώ στο ακρωτήριο Καστρί, κοντά στα ερείπια του ενετικού οχυρού, θα βρεις το φάρο του νησιού. Όσον αφορά τις παραλίες, μη χάσεις την Άσπρη Άμμο με την ψιλή κατάλευκη άμμο – όπου μπορείς να βρεθείς με σκαφάκι στην περίφημη σπηλιά της Kαλυψούς και να ζήσεις για λίγο το μύθο της Οδύσσειας – αλλά και το Φύκι με την πλούσια βλάστηση όπου βρίσκεται και το ναυάγιο του ιταλικού πλοίου Σάρα.

Ερείκουσα: Το μοβ νησί

Η καταπράσινη Ερείκουσα είναι το βορειότερο από τα Διαπόντια νησιά, αλλά και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ διαθέτει 506 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Είναι χαρακτηριστικό το ότι πήρε το όνομά της από το θάμνο Ερείκη (Ρείκι), που θα βρεις σε όλο το νησί και τον Οκτώβρη ανθίζει δημιουργώντας ένα μαγευτικό μοβ χαλί και αναδύοντας ένα χαρακτηριστικό γλυκό άρωμα. Ιδανικό μέρος για ήσυχες διακοπές και χαλαρές ημέρες, η Ερείκουσα διαθέτει έξι οικισμούς, ενώ θα φτάσεις μέσω του λιμανιού Πόρτο.

Επισκέψου το Κάτεργο και κάνε την υπέροχη διαδρομή έως το Πέρα Κάτεργο, ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού και το μοναδικό που καλύπτεται από πέτρα, ενώ, για τις βουτιές σου, μπορείς να επιλέξεις το πανέμορφο Πόρτο, όπως και στο Μπραγκίνι με το δάσος που φτάνει έως το κύμα. Τέλος, από το Σαντάρδο, το ψηλότερο σημείο του νησιού, θα απολαύσεις θέα σε όλη την Ερείκουσα.

Μαθράκι: Το λιλιπούτειο νησί του Ιονίου

Είναι το μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά και τα νησιά του Ιονίου, με 329 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011, και μπορείς να το γυρίσεις όλο μέσα σε τρεις ώρες, εξερευνώντας τα χαραγμένα πέτρινα μονοπάτια του και απολαμβάνοντας την πλούσια βλάστησή του με τους ελαιώνες και τα πανέμορφα λιβάδια. Βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και το λιμάνι του είναι οι Πλάκες.

Διαθέτει δυο χωριά, το Άνω και το Kάτω Mαθράκι, ενώ η πιο όμορφη παραλία είναι το Πορτέλο, μήκους 3 χιλιομέτρων, με ρηχά και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Αξιοσημείωτα μέρη για να επισκεφθείς είναι ο όρμος Φύκι, η ακατοίκητη νησίδα Τραχιά, καθώς και οι Απιδιές με το μικρό λιμανάκι για αλιευτικές βάρκες όπου μπορείς να απολαύσεις και ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Πώς θα φτάσεις ως εκεί

Η βάση σου για να επισκεφθείς τα Διαπόντια Νησιά είναι, φυσικά, η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα που χάρη στο αεροδρόμιό της είναι εύκολα προσβάσιμη από πολλά σημεία. Ένας μαγευτικός προορισμός που αποτελεί μείγμα πολιτισμών και μπορεί να σου προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες, καταπληκτικά τοπία και μοναδικές παραλίες. Φέτος, ξεκινώντας και πάλι τα αεροπορικά σου ταξίδια, μπορείς να αξιοποιήσεις το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή της Eurobank και να εξαργυρώσεις όσα ευρώ €πιστροφή επιθυμείς για την αγορά εισιτηρίων, χωρίς να μπεις σε ειδικές σελίδες, αλλά κατευθείαν από την κεντρική σελίδα του site aegenair.com ή και το Aegean app. Μπορείς να επιλέξεις οποιοδήποτε εισιτήριο/α επιθυμείς, και να ταξιδέψεις σε προορισμoύς σε Ελλάδα και εξωτερικό της επιλογής σου, από το δίκτυο της AEGEAN. Κατά την αγορά των εισιτηρίων, χρησιμοποιείς κάρτα Eurobank που συμμετέχει στο Πρόγραμμα, σε ειδικό παράθυρο συμπληρώνεις το ποσό των ευρώ €πιστροφή που επιθυμείς να εξαργυρώσεις για την αγορά του/των εισιτηρίων του και έτσι πληρώνεις λιγότερο! Επίσης, από το ποσό που θα χρεωθεί η κάρτα σου, κερδίζεις 1% €πιστροφή. Κι έτσι, το δυτικότερο άκρο της Ελλάδας έρχεται πιο κοντά σου, πιο οικονομικά!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα