Γιατί επιβιβαζόμαστε στα αεροπλάνα από την αριστερή πλευρά

Passengers of an All Nippon Airways Boeing 787 are welcomed by lion dance to celebrate the airplane's inaugural commercial flight from Japan, at Hong Kong International Airport on Wednesday, Oct. 26, 2011. The jet, nicknamed The Dreamliner by Boeing Corp., was flown by Japan's All Nippon Airways and was packed with aviation reporters and enthusiasts  some of whom paid thousands of dollars for the privilege. (AP Photo/Vincent Yu)
Passengers of an All Nippon Airways Boeing 787 are welcomed by lion dance to celebrate the airplane's inaugural commercial flight from Japan, at Hong Kong International Airport on Wednesday, Oct. 26, 2011. The jet, nicknamed The Dreamliner by Boeing Corp., was flown by Japan's All Nippon Airways and was packed with aviation reporters and enthusiasts some of whom paid thousands of dollars for the privilege. (AP Photo/Vincent Yu) ASSOCIATED PRESS

Αιώνες πίσω, στην ναυτική ιστορία, υποστηρίζουν ειδικοί ότι έχουν τις ρίζες τους η επιβίβαση και η αποβίβαση στα αεροπλάνα σχεδόν πάντα από την αριστερή πλευρά

Έχεις ταξιδέψει με αεροπλάνο αρκετές φορές, ωστόσο ποτέ δεν έχεις δώσει σημασία ότι πάντα επιβιβάζεσαι σ' αυτό από την αριστερή πλευρά. Φυσικά και υπάρχει λόγος γι' αυτό, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι έχει τις ρίζες του αιώνες πίσω στην ναυτική ιστορία.

"Τα πρώτα αεροδρόμια κατασκευάστηκαν έτσι ώστε τα αεροσκάφη να μπορούν να σταθμεύσουν μπροστά από τον τερματικό σταθμό και να γίνει η αποβίβαση, έγραψε ο Τζιμ Γκόρντον, Αμερικανός πρώην πιλότος, στο Quora. "Ήταν χρήσιμο για τον πιλότο να μπορεί να υπολογίζει την απόσταση από το κτίριο του τερματικού σταθμού και να βάζει την πόρτα του αεροσκάφους μπροστά από τις πόρτες του σταθμούς. Μερικά αεροσκάφη εκείνης της περιόδου είχαν πόρτες στην δεξιά πλευρά της καμπίνας των επιβατών, αλλά επικράτησε η λογική της διευκόλυνσης της οπτικής επαφής του πιλότου".

Και συνέχισε: "Σε ορισμένα αεροδρόμια οι σκάλες μπορούν να τοποθετηθούν στις εμπρός και / ή στις πίσω πόρτες αλλά για να αποφευχθούν οι 'περιπλανήσεις' των επιβατών, η επιβίβαση και η αποβίβαση γίνεται από την ίδια πλευρά, σχεδόν πάντοτε την αριστερή. Επίσης, για λόγους ασφαλείας, η κίνηση των επιβατών γίνεται στη μία πλευρά ενώ η τροφοδοσία του αεροσκάφους από την άλλη. Είναι, επίσης, επωφελές να φορτώνονται και να εκφορτώνονται οι αποσκευές και το φορτίο από την αντίθετη πλευρά από αυτή που γίνεται η κίνηση των επιβατών".

Ο Άντριου Σταγκ, πιλότος εμπορικών πτήσεων στις ΗΠΑ, έχει διαφορετική άποψη. "Πιστεύω ότι σχετίζεται με τα πλοία, που έχουν το δεξιό και αριστερό μέρος. Η αριστερή πλευρά ήταν αυτή από την οποία γινόταν η επιβίβαση και η αποβίβαση. Έτσι οι περισσότεροι σχεδιαστές αεροσκαφών ακολούθησαν αυτό τον κανόνα".

Ο Άντριαν Γιανγκ, ανώτερος σύμβουλος αεροπλοΐας, δήλωσε στον Independent: "Η συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων αεροπλάνων επιβιβάζει και αποβιβάζει στην αριστερή πλευρά και οι άλλες ενέργειες γίνονται από την δεξιά. Αυτό είναι κάτι που αναπτύχθηκε με την πάροδο των ετών. Ορισμένοι στέκονται στο σημείο ότι οι επιβάτες των πλοίων επιβιβάζονται από την αριστερή πλευρά. Μέχρι τη δεκαετία του 1960, πριν από την κατασκευή των γεφυρών στις φυσούνες, τα αεροπλάνα συχνά στάθμευαν παράλληλα στον τερματικό σταθμό.

Με τον κυβερνήτη να κάθεται στα αριστερά, ήταν πιο εύκολο γι' αυτόν η στάθμευση με την αριστερή πλευρά όσο γίνεται πιο κοντά στον σταθμό. Σήμερα, τα αεροπλάνα έχουν τυποποιήσει αυτή την συνήθεια. Τροφοδοτούνται στα δεξιά, οι αποσκευές φορτώνονται στα δεξιά και τα περισσότερα οχήματα καθαρισμού και τροφοδοσίας σταθμεύουν, επίσης, στη δεξιά πλευρά".

(Πηγή: Independent, φωτό: AP Photo/Vincent Yu)

SHARE:

24Media Network