Δύο Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή που προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος και η ιδέα τους έφτασε στο MIT

Δύο Έλληνες έφτιαξαν εφαρμογή που προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος και η ιδέα τους έφτασε στο MIT

Ο Μιχάλης Μανής και ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος δημιούργησαν τη Start Up "Ensight" η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό του διαγωνισμού "ΜΙΤ Enterprise Forum Greece".

Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως “η εφαρμογή του 2022”. Σε μία περίοδο που η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μονοπωλούν την επικαιρότητα και αποτελούν καθημερινό “πονοκέφαλο”, ίσως είναι αυτό ακριβώς που μας έλειπε.

Ένας σύμμαχος ενόψει -ενός ακόμη- δύσκολου όπως φαίνεται χειμώνα, μία “αριθμομηχανή” που θα βοηθά στον υπολογισμό και δη στον προϋπολογισμό μας στην κατανάλωση ρεύματος.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα, η οποία μετουσιώθηκε σε εφαρμογή για κινητά, ανήκει σε δύο Έλληνες και έχει ήδη διακριθεί σε διαγωνισμό του MIT!

Δυο νέοι, που αφουγκράστηκαν το πρόβλημα της εποχής και θέλησαν να αφομοιώσουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον σε ένα κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο δημιουργώντας μια start up εταιρία και μια εφαρμογή που θα δείχνει στον καταναλωτή πόση ενέργεια καταναλώνει σε πραγματικό χρόνο.

Ο Μιχάλης Μανής και ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, με την εφαρμογή που δημιούργησαν για smartphones δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, να την αποκτήσει στο κινητό του, παρακολουθώντας και προβλέποντας με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος.

Η εταιρία ονομάζεται “Ensight” και κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό “ΜΙΤ Enterprise Forum Greece”, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, φτάνοντας να είναι σήμερα μεταξύ των 10 φιναλίστ του τελικού που προέκυψαν μέσα από έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό 560 startups.


Το MIT επέλεξε 26 startups για να συμμετάσχουν στους ημιτελικούς στο διαδικτυακό πρόγραμμα επιτάχυνσης, «MITEF Greece Startup Competition 2022» με αρωγό την τεχνολογία και την καινοτομία. Από αυτές 10 κατάφεραν να περάσουν στον τελικό που θα γίνει στις 27 και 28 Ιουνίου. Η ensight με τίτλο energy sight είναι η μία ανάμεσα στις 3 στο energy track.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή

Η εφαρμογή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε ζωντανή μετάδοση να παρακολουθεί, αλλά και να προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος. Παράλληλα, θα εκπαιδεύει με τέτοιο τρόπο τον εκάστοτε χρήστη, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε επιχείρηση, προκειμένου να προωθείται παράλληλα μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό, θα εγκαθίσταται και ένα ειδικό μηχάνημα μέτρησης στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του εκάστοτε χρήστη. Το μηχάνημα θα καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος. Στη συνέχεια ο χρήστης θα βλέπει στην εφαρμογή τα δεδομένα της κατανάλωσης και θα του προτείνονται λύσεις για λιγότερη.

Στόχος είναι η περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια με κύριους αποδέκτες τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το MITΕF ένα παγκόσμιο αναγνωρισμένο δίκτυο κύρους συνδεδεμένο με το ΜΙΤ

Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό-επιταχυντή νεοφυών εταιρειών τεχνολογίας, ο οποίος συνδέεται με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review

Αφιερωμένος στην ενημέρωση, τη σύνδεση, την καθοδήγηση και την επιτάχυνση των επιχειρηματιών τεχνολογίας, όραμά του είναι να δίνει τη δυνατότητα σε startups να μετατρέψουν γρήγορα τις ιδέες σε εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο. Προσφέρει προγραμματισμό υψηλής ποιότητας, υψηλού αντίκτυπου για επιχειρηματίες, καινοτόμους, ερευνητές, επενδυτές και ηγέτες επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Διαγωνισμός MITEF Greece Startup Άνω των 200 εκατ. ευρώ κεφάλαια

Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. από τοπικούς και διεθνείς επενδυτές, δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν +900 εργαζόμενους και εμφανίζουν αθροιστικό κύκλο εργασιών δεκάδων εκατ. δολ.


Από τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition έχουν περάσει και διακριθεί στην εγχώρια και διεθνή σκηνή νεοφυείς επιχειρήσεις όπως LearnWorlds (32εκατ.$.), Augmenta (12εκατ.$), οι Spot a Wheel (127 εκατ.$),CubeRM (9εκατ.$.),οι PD Neurotechnology (5 εκατ.$.), RTsafe (3,9εκατ.$), DeepMed IO (1 εκατ.$), Finloup (1εκατ.$), Advantis (790.000$), ResQ Biotech, Innate Repair, SolMeYea κ.α..

Με παράδειγμα την “Ensight”, διαμορφώνονται ευνοϊκές προοπτικές στην ελληνική επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την εμπλοκή όλο και περισσότερων επιχειρηματιών, ανακόπτοντας έτσι το brain drain. Η ελληνική νεοφυής σκηνή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο και σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ πρωτοβουλίες και προγράμματα επιτάχυνσης, όπως αυτό του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα