Έλον Μασκ: Κατηγορείται ότι “έριξε” εσκεμμένα τη μετοχή του Twitter πριν το εξαγοράσει
Διαβάζεται σε 2'
Στο εδώλιο βρέθηκε ο Έλον Μασκ, κατηγορούμενος από μετόχους για σκόπιμη χειραγώγηση της τιμής του Twitter το 2022, μέσω παραπλανητικών δηλώσεων, λίγο πριν την οριστική εξαγορά της πλατφόρμας.
- 05 Μαρτίου 2026 15:24
Ο Έλον Μασκ κατέθεσε την Τετάρτη σε δίκη μετόχων, όπου κατηγορείται για ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις που οδήγησαν σε πτώση την τιμή της μετοχής του Twitter, πριν αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Η αγωγή κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνια, για λογαριασμό μετόχων του Twitter που πουλήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 13 Μαΐου και 4 Οκτωβρίου 2022, προτού οριστικοποιηθεί η εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ, όπως αναφέρει το CBS.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μασκ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, προβαίνοντας σε ψευδείς δημόσιες δηλώσεις οι οποίες «ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες με σκοπό τη πτώση της τιμής της μετοχής του Twitter». Κεντρικό σημείο της κατηγορίας είναι το tweet του Μασκ τον Μάιο του 2022, με το οποίο υποστήριζε ότι η συμφωνία μπαίνει «προσωρινά σε αναμονή» λόγω αμφιβολιών για τον πραγματικό αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών (bots).
Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η δήλωση αυτή ήταν παραπλανητική, καθώς η υπογεγραμμένη σύμβαση συγχώνευσης δεν του έδινε κανένα δικαίωμα να παγώσει τη διαδικασία. Από την πλευρά του, ο Μασκ υποστήριξε στην κατάθεσή του πως η δήλωση περί «αναμονής» δεν αποτελούσε υπαναχώρηση, αλλά μια ένδειξη καθυστέρησης, επιμένοντας πως ο ίδιος παρέμενε προσηλωμένος στη συμφωνία παρά τις επιφυλάξεις του για τα bots.
Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι συγκέντρωνε “αθόρυβα” μετοχές του Twitter στις αρχές του 2022.Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν δημοσιοποίησε έγκαιρα τις αγορές του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), υποστηρίζοντας πως δεν θεωρούσε την πληροφορία αυτή «ουσιώδη» για το επενδυτικό κοινό εκείνη τη στιγμή.