Νέα γκάφα του Facebook: Άφησε εκτεθειμένες "κρυφές" φωτογραφίες των χρηστών

Facebook
Facebook AP

Θέλατε να ανεβάσετε μια φωτογραφία στο προφίλ σας και τελευταία στιγμή αλλάξατε γνώμη; Τότε ίσως να είστε ένα από τα εκατομμύρια θύματα του bug που άφησε εκτεθειμένες τις φωτογραφίες στα "χέρια" προγραμματιστών εφαρμογών.

Συνέβη το Σεπτέμβρη. Επί 12 ημέρες χωρίς κανείς να το σταματήσει ή να ενημερώσει τους χρήστες σχετικά. Ένα bug επέτρεψε σε προγραμματιστές εφαρμογών να έχουν πρόσβαση στις "κρυφές" φωτογραφίες τουλάχιστον 6,8 εκατ. χρηστών του Facebook, τις φωτογραφίες δηλαδή που είχαν μεν φορτώσει αλλά τελικά δεν ανέβασαν ποτέ στο κοινωνικό δίκτυο.

Στην πράξη οι συνεργαζόμενες με το Facebook εφαρμογές - και κατ' επέκταση και οι προγραμματιστές τους - είχαν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση όχι μόνο στις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει οι χρήστες της υπηρεσίας, αλλά και εκείνες που είχαν ανεβάσει σε άλλα μέρη της πλατφόρμας του, ή που για δικούς τους λόγους επέλεξαν τελικά να μη δημοσιεύσουν ποτέ.

ADVERTISING

Σύμφωνα με στέλεχος του Facebook, οι μόνες εφαρμογές που είχαν πρόσβαση στις "κρυφές" φωτογραφίες των χρηστών ήταν αυτές στις οποίες οι ίδιοι οι χρήστες είχαν ήδη δώσει έγκριση για τις δημόσιες φωτογραφίες τους, μέσω της εταιρείας API.

"Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ενδέχεται να έχει επηρεάσει πάνω από 6,8 εκατομμύρια χρήστες και πάνω από 1.500 εφαρμογές που έχουν δημιουργήσει 876 προγραμματιστές" ανέφερε ο άνθρωπος του Facebook, τονίζοντας ότι "Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το bug οδήγησε σε μεγαλύτερης έκτασης διαρροή".

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν κάποιος δίνει άδεια σε μια εφαρμογή να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες του στο Facebook, συνήθως δίνει πρόσβαση μόνο στις φωτογραφίες που οι χρήστες δημοσιεύουν στο timeline. Σε αυτή την περίπτωση όμως, το σφάλμα αυτό έδωσε σε προγραμματιστές πρόσβαση σε άλλες φωτογραφίες.

Από την πλευρά του, το Facebook ζήτησε και αυτή τη φορά συγγνώμη από τους χρήστες. Γνωστοποίησε επίσης ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους προγραμματιστές μα προσδιορίσουν ποιοι χρήστες μπορεί να έχουν επηρεαστεί, αλλά και πώς να σβήσουν τις εν λόγω φωτογραφίες.

Σημειώνεται ωστόσο ότι πρόκειται για το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά παραβιάσεων δεδομένων στο Facebook, το οποίο βρέθηκε στο "μικροσκόπιο" των αρχών μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Facebook: Αναστάτωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας λόγω απειλής για βόμβα

Facebook: Οι πάνω από 1 δισ. ψεύτικοι λογαριασμοί και ο Σόρος

Μπλακ άουτ σε Facebook και Instagram

SHARE:

24Media Network