Όσα μάθαμε για τα γυαλιά Vision Pro της Apple που κοστίζουν 3.500 δολάρια

Όσα μάθαμε για τα γυαλιά Vision Pro της Apple που κοστίζουν 3.500 δολάρια
APPLE NEWSROOM

Η Apple ανακοίνωσε το δικό της headset επαυξημένης πραγματικότητας με την ονομασία Apple Vision Pro. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες.

“Είναι το πρώτο προϊόν της Apple που κοιτάζεις μέσα από αυτό, και δεν κοιτάζεις αυτό το ίδιο”. Κάπως έτσι ο CEO της Apple, Tim Cook, παρουσίασε το Apple Vision Pro, το νέο VR device της εταιρείας που μοιάζει με γυαλιά για σκι αλλά όπως αναφέρθηκε στο λανσάρισμα, συνδυάζει “άψογα” τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Apple για τους προγραμματιστές (WWDC).

Το headset που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και δικαίως στα social media, ξεκινά από τα $3,499 και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την αγορά των ΗΠΑ. Στις περισσότερες άλλες χώρες, θα έρθει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Το Vision Pro επί της ουσίας διαφημίζεται ως μια συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας, ωστόσο μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ επαυξημένης και πλήρους εικονικής πραγματικότητας.

Το βίντεο της παρουσίασης του Apple Vision Pro:

Η συσκευή είναι controller-free, και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στα εικονίδια των εφαρμογών του μέσα από το σύστημα visionOS, με τα ίδια του τα χέρια. Παράλληλα, υπάρχει φωνητικός χειρισμός ενώ, όπως σημειώνει η Apple, οι γνωστές εφαρμογές από τα iPhone και iPad θα μπορούν να λειτουργούν αυτόματα με τον ίδιο τρόπο μέσω του headset. Το headset υποστηρίζει τα Bluetooth accessories, όπως το Magic Keyboard και το Magic Trackpad, και επιτρέπει τη σύνδεση του Mac του αγοραστή τους για χρήση μέσω των ακουστικών.

The Apple Vision Pro headset AP Photo/Jeff Chiu

Το σετ έχει γυάλινη πρόσοψη και πλαίσιο αλουμινίου, που περιέχει πέντε αισθητήρες, 12 κάμερες, οθόνη 4K για κάθε μάτι και έναν επεξεργαστή που ψύχεται. Η μάσκα που η Apple την ονόμασε “Light Seal” και ο ιμάντας της (“Head Band”) είναι σχεδιασμένα με τρόπο που μπορούν να λυγίσουν για να ταιριάζουν ε διάφορα σχήματα προσώπου και μεγέθη κεφαλιού, ενώ έχουν υφασμάτινη επένδυση.

APPLE NEWSROOM

Ακόμη, έχουν προβλεφθεί προσαρμοσμένα οπτικά ένθετα που ταιριάζουν μαγνητικά στους φακούς, για τα άτομα που φορούν γυαλιά. Το σετ διαθέτει εξωτερική μπαταρία, διάρκειας περίπου δύο ωρών, που συνδέεται με ένα λεπτό καλώδιο ώστε να μπαίνει σε τσέπη, ή να συνδέεται σε εξωτερική τροφοδοσία ώστε ο χρήστης να το χρησιμοποιεί διαρκώς.

APPLE NEWSROOM

Στη full VR λειτουργία του, το headset μπορεί να κρύψει εντελώς τα μάτια του χρήστη, υποδηλώνοντας πως είναι “μη διαθέσιμος”. Αν δεν είναι σε πλήρως VR mode, το Vision Pro θα εμφανίζει τα μάτια σε όποιον βρίσκεται κοντά και κοιτάζει προς τον χειριστή.

Δημιουργεί επίσης μια ψηφιακή “persona”, ένα ρεαλιστικό avatar, σαρώνοντας το εκάστοτε πρόσωπο. Η συσκευή επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει τον πραγματικό κόσμο με τα πλήρη χρώματά του, αλλά μπορεί και να επιλέξει την προβολή τρισδιάστατων αντικειμένων στον πραγματικό χώρο, όπως επίσης και το να “κινεί” 3D αντικείμενα ως projection στο πραγματικό περιβάλλον.

APPLE NEWSROOM

Όταν επικοινωνεί κανείς remotely μέσω του headset, μπορεί να “τακτοποιεί” τα εικονίδια των συνομιλητών του σε όλο το δωμάτιο, ενώ μπορεί να καταγράφει βίντεο 180 μοιρών ώστε να τα δει ξανά. Με αυτή τη λειτουργία, η Apple “ποντάρει” στο ότι η νέα συσκευή της μπορεί να βρει χρήσεις σε επαγγελματικούς τομείς με εφαρμογή για εξ αποστάσεως λύσεις-παρεμβάσεις.

Η Apple διαφημίζει επίσης τηλεοπτικό περιεχόμενο στο headset, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων της Disney. Όπως ήταν αναμενόμενο, το λογισμικό visionOS είναι εντελώς καινούργιο, ενώ θα λανσαριστεί και ένα νέο App Store όπου οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάζουν εφαρμογές για το νέο σύστημα αλλά και εφαρμογές του iPhone και iPad που είναι συμβατές.

APPLE NEWSROOM

 

Το σετ μικροφώνου-ακουστικού αναπτύσσεται εδώ και χρόνια, ενώ κύριος ανταγωνιστής της Apple αναμένεται να είναι η Meta, η οποία γνώρισε σχετική επιτυχία με το headset Quest 2 που αφορά κυρίως video games. Όπως, τέλος, αναφέρει το CNN, τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι από τους μεγάλους τεχνολογικούς αντιπάλους της Apple έχουν παρουσιάσει φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα τους, μετά την επιτυχία του ChatGPT.

Πέραν των παραπάνω, η Apple παρουσίασε στο WWDC 2023 τα MacBook Air 15 ιντσών, Mac Studio με M2 Max και M2 Ultra, το Mac Pro με M2 Max και M2 Ultra, το iOS 17 για iPhone.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα