Smart TV: Η αρχική ιδέα και η εξέλιξη της έξυπνης τηλεόρασης

Smart TV: Η αρχική ιδέα και η εξέλιξη της έξυπνης τηλεόρασης
Smart TV Unsplash

Οι μέρες στο σπίτι γίνονται σαφώς πιο εύκολες με την συνδρομή μιας έξυπνης τηλεόρασης κι εμείς σου παρουσιάζουμε την ιστορία και την εξέλιξή τους.

Αν θυμάσαι τις εποχές που σε έστελναν οι γονείς σου να κουνήσεις την κεραία, για να ‘καθαρίσει’ η εικόνα στην τηλεόραση, να στείλω συντροφικούς χαιρετισμούς. Μετά, ας παραδεχθούμε πως αν ζούσαμε τότε σε συνθήκη καραντίνας, θα ‘χαμε κερδίσει -όλοι- υποτροφίες στα καλύτερα κολέγια του πλανήτη. Τι; Όχι; Δηλαδή, τι άλλο θα έκανες χωρίς Internet, από το να διαβάζεις;

Πάμε τώρα, και στο θέμα μας: τη smart TV που εν αντιθέσει με το laptop, το tablet, το PC και το smart phone, παρέχει τη δυνατότητα να στρωθείς στον καναπέ, με όσους άλλους ζουν στο σπίτι και να παρακολουθήσετε κάτι όλοι μαζί. Δεν συμφωνείτε ως προς το περιεχόμενο; Υγεία να υπάρχει και διάφορες άλλες οθόνες, πρόχειρες.

Ας κρατήσουμε πως οι smart TV κατήργησαν το “δεν έχω τι να κάνω” όταν είσαι στο σπίτι με άπλετο χρόνο στη διάθεση σου -όπως τώρα, με τον κορονοϊό. Μπορείς να γυμναστείς, να μαγειρέψεις, να χορέψεις, να κουρευτείς, να φτιάξεις νύχια, να δεις προγράμματα της αλλοδαπής, να κάνεις ορθοφωνία, να κάνεις μαθήματα ξένων γλωσσών. Γενικά, διάθεση να ‘χεις και θα βρεις κάτι να κάνεις.

Για αρχή, ας δώσω τον ορισμό της έννοιας smart TV: είναι οι τηλεοράσεις που συνδέονται στο Internet ή ένα set-top-box και προβάλλουν περιεχόμενο που εμείς επιλέγουμε. Διαθέτει το δικό της λειτουργικό σύστημα, έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης applications και της προβολής περιεχομένου (με streaming), από όπου και αν προέρχεται.

Μπορούν να συνδεθούν με το κινητό μας τηλέφωνο (με ποικίλους τρόπους, πια) και με τον υπολογιστή μας. Εάν τώρα, έχουμε σπίτι και συσκευές smart (με δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο), μπορούμε να λειτουργήσουμε τα πάντα (από τα φώτα μέχρι την καφετιέρα), μέσω της τηλεόρασης. Και κάπως έτσι, ζήσαμε και το “ναι, αλλά καφέ δεν φτιάχνει” που κυκλοφορούσε σε προηγούμενες δεκαετίες, ως απάντηση στην αναφορά άλλου, σε όποια τεχνολογική εξέλιξη.

Ας πιάσουμε τώρα, το νόμισμα και ας το γυρίσουμε από την άλλη: όπως έγραψε το Business Insider κάποιοι κατασκευαστές διατηρούν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς καλύπτουν τη ‘χασούρα’ αλλιώς. Πώς; Συλλέγουν τις πληροφορίες που δίνουμε (όταν επιλέγουμε ό,τι επιλέγουμε για να δούμε -και πού είμαστε) και τα πουλούν σε τρίτα μέρη. Σημείωσε και ότι οι smart TVs είναι ευάλωτες στις ‘επιθέσεις’, μέσω κακόβουλων κωδικών.

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα

Οι ‘ευφυείς τηλεοράσεις’ είναι όρος που υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Πρωτοακούστηκε στην Ιαπωνία -ξέρω, εκπλήσσεσαι. Εκεί λοιπόν, προσφέρθηκε στους τηλεθεατές η δυνατότητα προσθήκης ενός τσιπ LSI (ακρώνυμο των λέξεων Large Scale Integration). Το κύκλωμα Ολοκλήρωσης Μεγάλης Κλίμακας, περιλάμβανε από 200 έως 200.000 λογικές πύλες -που πρέπει να συνδυαστούν, πολλές μαζί, για να δημιουργηθεί σύνθετο ηλεκτρονικό κύκλωμα.

Λογική πύλη (ονομάστηκε έτσι, γιατί λειτουργεί με τον κανόνα της δυαδικής λογικής) είναι η θεμελιώδης δομική μονάδα των ψηφιακών κυκλωμάτων. Λειτουργεί σαν διακόπτης, ‘ανοίγοντας’ και ‘κλείνοντας’, ώστε να επιτρέπει ή όχι τη ροή ψηφιακής πληροφορίας. Έχει τουλάχιστον δύο εισόδους, από τις οποίες ‘μπαίνουν’ τα δεδομένα που είναι προς επεξεργασία και μόνο μια έξοδο που παρέχει το -λογικό- αποτέλεσμα διαφόρων λογικών. Αν κουράστηκες, σκέψου τι τράβηξαν αυτοί που πειραματίστηκαν με όλο αυτό.

Όλο αυτό που ήταν ένα τσιπ με μνήμη, συν ένας δημιουργός χαρακτήρων, έδινε ένα μείγμα πληροφοριών και προγραμμάτων, μέσω του τηλεοπτικού σήματος.

Η αίτηση για το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αφορούσε το θέμα μας, κατατέθηκε στις 6/11 του 1995. Άνηκε σε γαλλική εταιρία (Fast France Advanced Systems) και αφορούσε ευφυές τηλεοπτικό σύστημα, που ήταν συνδεδεμένο με συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών από αναλογική και ψηφιακή τηλεόραση. Είχε και τη δυνατότητα να ‘κατεβάζει’ αυτόματα software, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη. Τα ονόματα που υπάρχουν στην πατέντα είναι Jean Marie Gatto και Dominique Bertrand.

Όταν οι ψηφιακές τηλεοράσεις κατέκλυσαν τον κόσμο (πρωτοσυστήθηκαν τη δεκαετία του ’90, αλλά έκαναν θραύση αυτή του 2000), oι περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας είχαν έτοιμες τις ‘έξυπνες’ τηλεοράσεις. Το 21% των προτιμήσεων το ‘χει η Samsung. Aκολουθεί η LG (12.6% της αγοράς), με τη Sony να συμπληρώνει το ΤΟΡ3 (6.9%). Στο ΤΟΡ10 όλες οι εταιρίες έχουν έδρα στην Ασία.

Η Samsung είναι στο Νο1 από το 2006. Την τελευταία δεκαετία έχει πουλήσει 425 εκατομμύρια TV sets, σε όλον τον κόσμο. Στο μεσοδιάστημα έκανε και βελτιώσεις. Εμφάνισε την εύκαμπτη οθόνη, το 3D HDTV, το 4K UHD (4 φορές καλύτερη ανάλυση) και το HDR, ήταν αυτή που έχει την πατέντα για τη Smart LED TV, την προστασία από το φως και την υγρασία, τη συνδεσιμότητα μέσω USB και το φίλτρο ήχου. Δική της σκέψη είναι και η ολογραφική τηλεόραση -με κάμερα ανίχνευσης των ματιών του θεατή, ώστε να προβάλλεται το αντίκειμενο εκεί όπου πρέπει. H τελευταία παρουσίαση αφορούσε τον ανανεωμένο ‘Τοίχο‘ των Micro LED (δεν υπάρχει LCD από τις λέξεις Liquid Crystal Displays).

Η LG ήταν αυτή που έκανε τις Curved LED TVs (κυρτή τεχνολογία απεικόνισης-που προβλήθηκε ως ‘πιο ξεκούραση στη θέαση’) και παρείχε το Blue Ray recording. H LG C9 OLED TV (4Κ) θεωρείται σήμερα, η καλύτερη όλων, βάσει πωλήσεων. Σε επίπεδο τεχνολογίας, προηγείται η Al ThinQ, που προωθήθηκε ως ‘η πιο ευφυής τηλεόραση’, με Alexa και Google Assistant και τη δυνατότητα φωνητικών εντολών). Το AI είναι από το Artificial Intelligence και στόχος είναι να τερματίσει το συντονισμό όλων των οικιακών συσκευών, μέσω της τηλεόρασης.

Στη Sony ανήκει το OLED (Organic Light Emitting Diode -oργανική δίοδος εκπομπής φωτός) που βελτίωσε τα μάλα το χρώμα και την ηχητική επένδυση, όπως έκανε τις τηλεοράσεις λεπτότερες και από smartphone. Iδού η τελευταία δημιουργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα