Το ίντερνετ σε τροχιά απογείωσης

Το ίντερνετ σε τροχιά απογείωσης

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για την ψηφιακή επανάσταση της Ελλάδας που είναι στα σκαριά και αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο που σερφάρουμε

Kείμενο: Χρήστος Αργύρης

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, το ADSL άλλαζε τα δεδομένα στις ταχύτητες σύνδεσης, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των dial up συνδέσεων. Ήταν το “γρήγορο” ίντερνετ, που σήμερα, με τις αλματωδώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών, τα σύνθετα ψηφιακά προϊόντα και την ταχύτητα που απαιτεί η κοινωνική δικτύωση, δεν μοιάζει πια και τόσο γρήγορο. Τα 24 ή και τα 50 Mbps (στην περίπτωση του VDSL) είναι πλέον πολύ λίγα για να καλύψουν τις απαιτήσεις του ξέφρενου gaming, του HD video streaming και του uploading video και φωτογραφιών.

Η προσαρμογή των ταχυτήτων σύνδεσης στα νέα δεδομένα απαιτεί μια ψηφιακή επανάσταση. Και τα καλά νέα είναι ότι έχει ήδη ξεκινήσει, όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND Hellas. “Με το δίκτυο οπτικών ινών οι χρήστες θα απολαμβάνουν ταχύτητες  που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα. Το uploading και downloading θα γίνονται αστραπιαία ενώ online gaming, browsing και streaming θα πραγματοποιούνται χωρίς ‘κολλήματα’ ή καθυστερήσεις”.

Πρόκειται για μια νέα εμπειρία internet, όχι μόνο για τους απλούς χρήστες αλλά και για τις επιχειρήσεις, με υπέρ-υψηλές ταχύτητες που κατά περίπτωση θα φτάνουν έως και το 1 Gbps. Έπιπλέον οφέλη της νέας τεχνολογίας έχουν να κάνουν με τη σταθερότητα, καθώς οι συνδέσεις δεν θα διακόπτονται ανεξάρτητα από το πόσοι είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα, και τη χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming, όπως 4K TV & VR.

Ο όρος “ψηφιακή επανάσταση”, εξηγεί ο κύριος Τζωρτζακάκης, αφορά “την Ψηφιακή Ατζέντα 2020, με την οποία η Ε.Ε. αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύγκλιση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών και τη διαλειτουργικότητα των οικονομιών τους, τόσο για τη μεγέθυνση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων της ψηφιοποίησης όσο και τη συνολική ώθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων”.

Το παραπάνω, μαζί με τον κανονισμό vectoring, το νόμο για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των NGA Υποδομών και τα χονδρικά προϊόντα μεταξύ των παρόχων ήταν τα προαπαιτούμενα για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις. Όσον αφορά τη WIND Ελλάς, o κύριος Τζωρτζακάκης σημειώνει ότι: “Eχουμε πλήρως κατανοήσει την ευθύνη μας στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα. Εδώ και τρία χρόνια υλοποιούμε τον στρατηγικό μετασχηματισμό μας σε πάροχο υποδομών. Έχοντας την οικονομική ευρωστία και την τεχνογνωσία, επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά”.

Τι προβλέπει, ειδικότερα, το επενδυτικό πλάνο της WIND;

Το 3ετές επενδυτικό πλάνο μας για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FFTx) που έχει εγκριθεί και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφορά στην κάλυψη ως και 500.000 γραμμών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας οπτικών ινών;

οπτική ίνα είναι ένα πολύ λεπτό καλώδιο σύγχρονης τεχνολογίας μέσα από το οποίο μεταδίδονται οι πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα από τα συνηθισμένα καλώδια χαλκού. Έτσι, επιτρέπει την παροχή πολύ υψηλών και σταθερών ταχυτήτων πρόσβασης στο Internet και εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του νοικοκυριού ή της επιχείρησης, παρέχοντας τέλεια εμπειρία video streaming, download, upload σε social media, gaming κλπ.

Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών είναι επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, η Καλαμάτα, η Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης. Οι υποδομές που δοκίμασε η Διεύθυνση Δικτύου της εταιρείας στην κατασκευή των πιλοτικών δικτύων περιλαμβάνουν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες οπτικών ινών:

Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη. Σε αυτήν την περίπτωση, όπου χρησιμοποιούνται οι τεχνολογίες VDSL vectoring / vplus & G.fast, τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας έδειξαν ότι επιτυγχάνονται ταχύτητες από 50 ως 200/300+ Mbps.

Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι. Πρόκειται για την τεχνολογία G.fast που εξασφαλίζει ταχύτητες άνω των 300 Mbps και έως 800 Mbps. 

Και τέλος, Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη που απογειώνει την εμπειρία σύνδεσης με το διαδίκτυο αγγίζοντας ταχύτητες ως και 1 Gbps.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καλαμάτα, όπου ήδη λειτουργεί πιλοτικά η νέα τεχνολογία, αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση του δικτύου οπτικών ινών της WIND, ενώ έχουν ξεκινήσει τα έργα σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Δυτική Αττική και Λάρισα και σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα