Το Youtube προωθεί την ένοπλη βία στους ανήλικους, αποκαλύπτουν ερευνητές

Το Youtube προωθεί την ένοπλη βία στους ανήλικους, αποκαλύπτουν ερευνητές
Youtube (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ερευνητές του προγράμματος Technology Transparency διαπίστωσαν ότι το Youtube προωθεί βίντεο με ένοπλη βία σε ανηλίκους. Μερικοί από τους θεατές κατέληξαν να γίνουν δράστες περιστατικών mass shooting.

Θα μπορούσε να υπάρχει σχέση μεταξύ της ένοπλης βίας και σχετικών βίντεο στο Youtube; Αυτό θέλησαν να διαπιστώσουν οι ερευνητές του προγράμματος Technology Transparency, μιας ΜΚΟ με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μετέδωσε το euronews, δημιούργησαν ξεχωριστούς λογαριασμούς στο Youtube υποδυόμενοι τυπικά 9χρονα και 14χρονα αγόρια που ζουν στις ΗΠΑ και τους αρέσει να παίζουν βίντεοπαιχνίδια. Οι αναλυτές παρακολουθούσαν μόνο περιεχόμενο σχετικά με βιντεοπαιχνίδια, αλλά ορισμένοι λογαριασμοί έκαναν κλικ στα βίντεο που πρότεινε ο αλγόριθμος του Youtube. Τα υπόλοιπα προφίλ αγνόησαν αυτές τις προτάσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί που έκαναν κλικ στα συνιστώμενα από το Youtube βίντεο κατακλύστηκαν γρήγορα από βίαιο περιεχόμενο σχετικά με πυροβολισμούς σε σχολεία και τον τρόπο χειρισμού πυροβόλων όπλων – περίπου 12 βίντεο την ημέρα για 1 μήνα.

Οι λογαριασμοί που αγνόησαν τις προτάσεις εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κάποια βίαια βίντεο, αλλά 10 φορές λιγότερα από τους άλλους.

Για την Katie Paul, διευθύντρια του προγράμματος Technology Transparency, τα βίντεο αυτά όχι μόνο παραβιάζουν τις πολιτικές του Youtube, αλλά θα μπορούσαν επίσης να “οδηγήσουν τα ευάλωτα παιδιά σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Youtube και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δέχονται πυρά για την προώθηση επικίνδυνου περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι οι δράστες ορισμένων περιστατικών mass shooting είχαν χρησιμοποιήσει το Youtube για να βρουν βίαιο περιεχόμενο και μάλιστα μερικές φορές έκαναν livestreaming των επιθέσεών τους

Παραδείγματος χάριν, σε αναρτήσεις στο Youtube, ο δράστης της επίθεσης σε σχολείο στο Πάρκλαντ της Φλόριντα που σκότωσε 17 ανθρώπους πριν από 5 χρόνια έγραψε βίαια πράγματα όπως “Θα γίνω επαγγελματίας σχολικός σκοπευτής”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το YouTube είχε ήδη αφαιρέσει ορισμένα από τα βίντεο που εντοπίστηκαν από τη μελέτη, αλλά σε άλλες περιπτώσεις το περιεχόμενο παραμένει ακόμη διαθέσιμο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα